Notices

Thread: Limba araba

Page 3 of 8 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 73
  1. Limba araba 
    moderator amal's Avatar
    Va rog frumos sa-mi recomandati niste link-uri care sa ma ajute sa invat limba araba. Am inceput sa invat, dar nu am cum sa practic interactiv ceea ce am invatat, asa ca uit. Daca sant site-uri in care pot asculta si pronuntia cuvintelor ar fi foarte bine.
    multumesc anticipat.

2.  
    membru de onoare genan's Avatar
    Quote Originally Posted by amal
    ce optimista eram, si acuma genan spune ca nu o sa intelegem ce spun altii ...ei dar eu tot inteleg ceva, numai cum am imaginatie bogata, ajung in final sa inteleg o poveste tare diferita de cea initiala, si mult mai amuzanta...ei, sa invat si eu cat sa nu comunic prin semne daca plec intr-o tara araba .

insha allah sa reusesti sa te descurci....
    pana la urma important e sa te inteleaga altii cand le ceri de mancare sa nu mori de foame intr-o tara araba...
    si intr-adevar iti trebe muuult exercitiu, chiar si fiercare zi, nu doar de cate ori pe saptamana...
    oricum muuulta bafta...

3.  
    Banned
    Quote Originally Posted by genan
    hehehhehe..... o fi pacat sa barfesti si in islam, insa nu-ti doresc sa auzi 2 arabi barfind.....:smile33: :smile33:
    sunt si de astia si cand ii auzi , nu stii cum sa fugi mai repede....
    Genan, sugubeata ca intotdeauna:smile33: :smile33:

Ce fel de barfe o fi auzit fata asta de la arabi?????????

4.  
    moderator amal's Avatar
    da, mai sant si arabi care barfesc, dar totusi cred ca mai putin...sau poate nu inteleg eu destule
    oricum araba mi se pare o limba inteligenta, si cred ca stimuleaza f mult memoria.
    imi plac foarte mult poeziile in araba literara, mi se par muuuuult mai frumoase, mai expresive, de fapt incomparabile cu cele scrise in limba romana...sper sa ajung si eu sa "ma cultiv" personal din cartile scrise in araba literara.

5.  
    Deosebit latifa's Avatar
    Mi-ai luat vorba din gura,draga Genan.Eu inteleg cat de cat araba,cel putin imi dau seama despre ce este vorba intr-o discutie si dupa aceea pun cap la cap toate cuvintele pe care le-am inteles si de multe ori imi iese bine traducerea Acum depinde si de cine vorbeste ca la dialectele lor:smile33:

6.  
    Quote Originally Posted by Rania
    Genan, sugubeata ca intotdeauna:smile33: :smile33:

Ce fel de barfe o fi auzit fata asta de la arabi?????????

ohohoohohoh
    inca destule.....

7.  
    Deosebit latifa's Avatar
    da, mai sant si arabi care barfesc, dar totusi cred ca mai putin...sau poate nu inteleg eu destule
    oricum araba mi se pare o limba inteligenta, si cred ca stimuleaza f mult memoria.
    imi plac foarte mult poeziile in araba literara, mi se par muuuuult mai frumoase, mai expresive, de fapt incomparabile cu cele scrise in limba romana...sper sa ajung si eu sa "ma cultiv" personal din cartile scrise in araba literara.

Eu nu sunt de acord cu tine.Literatura romana este plina de expresivitate,mai ales in ceea ce priveste poezia.Araba insa are marele avantaj de a avea un fond de cuvinte mult,mult mai mare,si astfel se pot face mai multe rime,mai multe versuri pe aceeasi tema.Romana are sinonime,iar araba are mai multe cuvinte pt acelasi cuvant,si de unde rezulta ca unu si acelasi vers poate fi exprimat,scris in mai multe feluri fara sa i se schimbe deloc sensul.Nu-mi vine nici un exemplu....aaaaaa la viata in araba,in cate feluri poti sa spui?eu stiu ca in mai multe feluri,dar nu le stiu pe toate.

8.  
    moderator amal's Avatar
    eu spun totusi ca poetii arabi nu se compara cu cei romani...

este adevarat ca nu putem compara cele doua limbi, insa mi se pare ca marea diferenta consta nu in complexitatea limbilor, ci in cele doua feluri diferite de a simti frumosul, de a trai viata in sine...
    Am ramas foarte surprinsa de fiecare data cand am auzit recitandu-se poezii in limba araba. Poate ca arabii din ziua de azi au pierdut acea sensibilitate, insa limba a ramas expresiva si complexa.

in ce priveste rima, sant numeroase tipuri de rima in limba araba, si cu unele este cam greu sa "lucrezi". Poate de aceea poetii arabi clasici sant mult mai apreciati la ei, decat poetii romani la noi.Cel putin, cu impresia aceasta am ramas eu.

Nu stiu, dar pe mine m-au impresionat foarte putini poeti romani. In general nu-mi aduc aminte cu placere nici de orele de romana...nici de cartile de poezii sau romanele citite. Cele care mi-au placut le pot numara pe degete.
    Acuma depinde si de gusturi ...

9.  
    Deosebit latifa's Avatar
    eu spun totusi ca poetii arabi nu se compara cu cei romani...

este adevarat ca nu putem compara cele doua limbi, insa mi se pare ca marea diferenta consta nu in complexitatea limbilor, ci in cele doua feluri diferite de a simti frumosul, de a trai viata in sine...
    Am ramas foarte surprinsa de fiecare data cand am auzit recitandu-se poezii in limba araba. Poate ca arabii din ziua de azi au pierdut acea sensibilitate, insa limba a ramas expresiva si complexa.

in ce priveste rima, sant numeroase tipuri de rima in limba araba, si cu unele este cam greu sa "lucrezi". Poate de aceea poetii arabi clasici sant mult mai apreciati la ei, decat poetii romani la noi.Cel putin, cu impresia aceasta am ramas eu.

Nu stiu, dar pe mine m-au impresionat foarte putini poeti romani. In general nu-mi aduc aminte cu placere nici de orele de romana...nici de cartile de poezii sau romanele citite. Cele care mi-au placut le pot numara pe degete.
    Acuma depinde si de gusturi ...

Pai nu ti-au placut pt ca trebuia sa le inveti,erai obligata sa le citesti.Acum tu daca citesti poezii o faci doar din placere,si se schimba situatia.Si poeziile in lb araba sunt ceva nou,normal sa aiba un altfel de impact.aici cred ca este vorba de limba nu de poezie.Daca iti traduc o poezie din lb araba in romana,dar tu nu sti ca a fost scrisa in araba,tu o auzi doar in romana,nu cred ca ti-ar placea.Cred ca este vorba de limba araba,cum suna ea,indiferent de cuvintele folosite.Am dreptate?

10.  
    moderator amal's Avatar
    Daca iti traduc o poezie din lb araba in romana,dar tu nu sti ca a fost scrisa in araba,tu o auzi doar in romana,nu cred ca ti-ar placea.Cred ca este vorba de limba araba,cum suna ea,indiferent de cuvintele folosite.Am dreptate?
    Chiar daca imi traduci o poezie araba in romana fara sa-mi spui ca e din araba, tot e deosebita, zic eu. Au alt stil, alt mod de exprimare a sentimentelor, alte ----fore, alte simturi in fine, pt ca altfel nu imi explic diferentele. In araba literara o poezie romantica si nu numai suna foarte frumos...la traducerea in romana cred ca pierde putin din cauza "saraciei" limbii romane, comparativ cu limba araba.

Am citit eu destule carti in afara orelor de limba romana...insa poate sant mai greu de multumit. Prefer autorii hispanici sau britanici, de exemplu. In general, cartile scrise de autori straini mi se par mai interesante, mai bine gandite, si de ce nu?scrise cu mai mult talent.

11.  
    Quote Originally Posted by Latifa
    Pai nu ti-au placut pt ca trebuia sa le inveti,erai obligata sa le citesti.Acum tu daca citesti poezii o faci doar din placere,si se schimba situatia.Si poeziile in lb araba sunt ceva nou,normal sa aiba un altfel de impact.aici cred ca este vorba de limba nu de poezie.Daca iti traduc o poezie din lb araba in romana,dar tu nu sti ca a fost scrisa in araba,tu o auzi doar in romana,nu cred ca ti-ar placea.Cred ca este vorba de limba araba,cum suna ea,indiferent de cuvintele folosite.Am dreptate?
    sa stii ca am citit si eu ceva poezie romana... dar...sincer...
    pefer sa citesc o poezie araba in care se exprima entimente de dragoste prin diferite cuvinte si expresii de dragoste decat sa citesc poezia lui bacovia care e cu toamna, cu cdavre si morminte, cu toamna si asa mai departe sau poezia marelui geniu eminescu., care peste tot mi se pare ca e vb de o patologie dpdv psihic, el pozand mereu in geniul neinteles....
    Last edited by suleiman; 04-15-2006 at 02:21 AM.

Page 3 of 8 FirstFirst 12345 ... LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)