VERSETELE 139, 140 şi 141
139. Spune: “Voiţi să disputaţi cu noi în legătură cu Allah? El doară e Domnul nostru şi Domnul vostru! Faptele noastre sunt ale noastre, iar faptele voastre sunt ale voastre. Noi numai Lui Ii suntem devotaţi”.

140. Sau voiţi voi să ziceţi că Avraam, Ismail, Isaac, Iacob şi seminţiile lor au fost iudei sau creştini? Spune: "Voi sunteţi mai ştiutori sau Allah? Şi cine este mai nelegiuit decât acela care a ţinut ascunsă la el mărturia ce o avea de la Allah?" Allah nu este ne-băgător de seamă cu ceea ce faceţi voi!

141. Acest neam a trecut. El are ceea ce şi-a agonisit, iar voi veţi avea ceea ce v-aţi agonisit! Voi nu veţi fi întrebaţi pentru ceea ce au făcut ei!

Allah (swt) a poruncit profeţilor Lui să fie pregătiţi pentru rivalitatea dintre ei şi idolatri: «Spune: “Voiţi să disputaţi cu noi în legătură cu Allah?.. » - înseamnă: „Spune creştinilor şi iudeilor, o, Muhammad : Voiţi voi să vă certaţi cu noi în ceea ce priveşte Unicitatea lui Allah (swt), smerenia şi supunerea pe care o datorăm Lui, precum şi în ceea ce priveşte reţinerea de la ceea ce El (swt) ne-a interzis?.”

«...El doară e Domnul nostru şi Domnul vostru!...» - înseamnă: „Allah (swt) este cu adevărat Stăpânitorul nostru şi al vostru şi numai Lui i se cuvine adorarea, fără a I se face Lui parteneri ori asociaţi.”

« ...Faptele noastre sunt ale noastre, iar faptele voastre sunt ale voastre... » - înseamnă: „ noi ne dezicem de voi şi de ceea ce voi adoraţi, aşa cum şi voi vă deziceţi de noi.”

Allah (swt) a mai spus: « Iar dacă te învinuiesc pe tine de minciună, atunci spune: "A mea este fapta mea şi a voastră este fapta voastră! Voi nu sunteţi răspunzători de ceea ce fac eu, iar eu nu sunt răspunzător de ceea ce faceţi voi!"» (10:41), iar « Dacă ei se împotrivesc ţie, spune-le: „M-am supus în faţa lui Allah, eu şi cei care m-au urmat!” ...» (3:20).

Allah (swt) a spus despre Ibrahim (as): « Şi s-a certat neamul lui cu el, însă el le-a zis: "Voiţi voi să vă certaţi cu mine asupra lui Allah, ....» sura «Al-Ana’aam (ÇáĂäÚÇă)», verset 80 şi « Oare nu l-ai văzut pe acela care s-a certat cu Avraam în legătură cu existenţa Domnului său, ...» sura «Al-Baqara (ÇáÈȚŃÉ)», verset 258.

Allah (swt) a spus în acest âyat « Faptele noastre sunt ale noastre, iar faptele voastre sunt ale voastre. Noi numai Lui Ii suntem devotaţi. » însemnând: „Noi ne dezicem de voi aşa cum şi voi vă deziceți de noi, dar noi suntem loiali lui Allah (swt) în adorare şi în ascultare.”

Allah (swt) i-a criticat pe necredincioşi şi în ceea ce priveşte afirmaţiile lor precum că Ibrahim (as) şi profeţii care au venit după el, dar şi «Asbaat» au urmat religia lor, adică ori iudaismul ori creştinismul.

Allah (swt) a zis: « ..Spune: "Voi sunteţi mai ştiutori sau Allah?.. » - care înseamnă că Allah (swt) este Cel Bine-ştiutor al oricărui fapt şi El (swt) a revelat că aceia nu au fost nici iudei şi nici creştini: « Avraam nu a fost nici iudeu, nici creştin. El a fost credincios adevărat şi întru totul supus lui Allah [musulman], şi nu a fost dintre cei care-I fac semeni! / Cei mai îndreptăţiţi oameni să se socotească apropiaţi de Avraam sunt aceia care l-au urmat pe el şi pe acest Profet şi aceia care cred. ..»(3:67,68).

Allah (swt) a mai zis: « ..Şi cine este mai nelegiuit decât acela care a ţinut ascunsă la el mărturia ce o avea de la Allah?...».

Al-Hasan Al-Basrii a explicat: „ Ei obişnuiau să recite cartea lui Allah (swt), în care El le-a revelat lor că este statornicit Islamul ca adevărată religie a Sa şi că Muhammad (saas) este Trimisul Său. In Cărţile lor mai stă scris că Ibrahim, Ismail, Ishaaq şi Ya’quub şi neamurile lor nu au fost nici iudei şi nici creştini. Ei cunosc aceste atestări, dar ei le ascund ca să nu le afle oamenii. Declaraţia lui Allah (swt) «Allah nu este ne-băgător de seamă cu ceea ce faceţi voi! » este o ameninţare şi un avertisment că El (swt) este Atotcuprinzător şi Atoateştiutor şi are ştiinţă despre tot ceea ce se înfăptuieşte sau nu, şi tot El (swt) este Cel Care dă răsplată în conformitate cu faptele fiecăruia.”

Apoi, Allah (swt) a spus: « Acest neam a trecut. ..» - adică acest neam a existat mai înainte de voi şi «El are ceea ce şi-a agonisit, iar voi veţi avea ceea ce v-aţi agonisit! » adică ei vor fi responsabili pentru faptelor lor, iar voi veţi fi responsabili pentru faptele voastre.

« Voi nu veţi fi întrebaţi pentru ceea ce au făcut ei!» - adică faptul că voi sunteţi rudele sau descendenții lor nu constituie un avantaj, decât dacă voi faceţi precum au făcut ei fiind supuşi lui Allah (swt), împlinind poruncile Lui, urmând ceea ce le-a fost revelat mesagerilor Lui, care au fost nişte prevenitori şi purtători de veşti bune.

Cu adevărat, acela care nu crede chiar şi numai unuia dintre profeţii lui Allah (swt), înseamnă că nu crede în niciunul dintre ei, şi mai ales dacă nu crede în cel care este încununarea tuturor profeţilor şi ultimul dintre ei, cel care a fost trimis pentru oameni şi jinni. Fie ca pacea şi binecuvântarea lui Allah să fie asupra lui Muhammad şi a tuturor profeţilor Lui.