Results 1 to 1 of 1
|
|
-
04-16-2013, 02:26 PM
VERSETUL 228
Muierile divorţate trebuie să aştepte trei menstruaţii şi nu le este îngăduit să ascundă ce a făcut Allāh în pântecele lor, dacă ele cred în Allāh şi în Ziua de Apoi. Iar bărbaţii lor sunt mai îndreptăţiţi să le aducă înapoi în acest răstimp, dacă vor împăcarea. Ele au drepturi egale cu obligaţiile lor, după cuviinţă. Dar bărbaţii au o treaptă peste ele. Şi Allāh este Atotputernic, Inţelept.
1. Termenul de aşteptare « ÇáúÚöÏűóÉ- al-Iidda »prescris femeilor divorţate1
Acest verset conţine o normă imperativă impusă de Allāh (subhaanah-ua-tala) cu privire la situaţia unei femei care se află în procedură de divorţ şi anume: în cazul în care căsătoria s-a consumat fizic, iar femeia mai este încă în starea fiziologică de a putea procrea (nu a intrat în menopauză), ea este considerată a fi liberă de orice obligaţie rezultată din căsătorie numai după ce se scurge o perioadă de timp delimitată de trecerea celui de-al treilea ciclu menstrual «quruu - ȚőŃőæÁ» şi care se numeşte «al-Iidda - ÇáúÚöÏűóÉ ę» .
2. Ce înseamnă « ȚőŃőæÁ - quruu»
Ibn Jariyr a relatat că Aalqama a povestit:
Eram mai mulţi împreună cu Omar bin Al-Khattaab când a venit o femeie care i-a cerut sfatul zicând:
- Soţul meu a divorţat de mine şi după unul sau două cicluri menstruale a venit înapoi la mine, iar eu tocmai ce închisesem uşa camerei mele, mă dezbrăcasem şi mă pregăteam să fac baia de purificare.
Omar a întrebat:
- O, Abdulah bin Masuud, tu ce părere ai?
- Eu cred că este încă nevasta lui, căci ea nu era încă pură ca să împlinească Rugăciunea. a zis el.
- Tot aşa gândesc şi eu. a zis Omar.
Aceasta este şi opinia lui Abuu Bakr As-Siddiiq, Omar, Uthmaan, Aaliy, Abuu Ad-Dardaa, As-Saamit, Anas bin Maalik, Ibn Masuud, Muaadz, Ubay bin Kab, Abuu Muusa Al-Aşarii şi Ibn Abas, dar şi a lui Saiid bin Al-Musayib, Aalqama, Al-Asuad (ÇáúĂóÓúæóÏ), Ibrahim Mujaahid, Aataa, Taauuus, Ikrima, Ibn Siiriin, Al-Hasan, Qataada, Aş-Şabii, Muqaatil bin Hayaan, As-Suddii, Makhuul, Ad-Dahhaak şi Aataa Al-Khuraasaanii. Cu toţii aceştia au spus că termenul «quruu» înseamnă «ciclul menstrual».
Această relatare evidenţiază ceea ce a fost subliniat printr-un hadith preluat de Abuu Daaud şi An-Nasaaii de la Faatima bin Abuu Hubayş (ĘóÇŰöăóÉ ÈöäúÊ ĂóÈőæ ÍőÈóíúÔ) care a declarat:
Trimisul lui Allāh (sala-Allāhu alayhi-ua salam) mi-a spus:
- Nu este permisă împlinirea Rugăciunii în timpul ciclului menstrual.
- ÏóÚöí ÇáŐűóáÇóÉó ĂóíűóÇăó ĂóȚúŃóÇÆöß.
Dacă acest hadith ar fi fost clasificat ca fiind «autentic» atunci am fi avut dovada limpede că termenul «quruu» - (pl. Aqraa -ĂóȚúŃóÇÁ) - se referă la «ciclul menstrual», numai că unul dintre naratorii acestui hadith - adică Al-Mundzir nu este dintre cei cu notorietate după cerinţele clasificatorilor de Ahaadith, după cum explică Abuu Haatim. Cu toate acestea, Ibn Hibbaan l-a menţionat pe Al-Mundzir în lucrarea sa intitulată «Ath-Thiqaat - ÇáËȚÇÊ» .
3. Declaraţia unei femei referitoare la starea ei fiziologică este considerată ca atare
Allāh (subhaanah-ua-tala) a zis: «... şi nu le este îngăduit să ascundă ce a făcut Allāh în pântecele lor,...» - Allāh (subhaanah-ua-tala) se referă aici la graviditate sau la ciclul menstrual. Acesta este tafsiyr-ul lui Ibn Abas, Ibn Omar, Mujaahid, Aş-Şaabiiy, Al-Hakam bin Ouyayna, Ar-Rabiy bin Anas , Ad-Dahhaak şi al altora.
Apoi, Allāh (subhaanah-ua-tala) a zis: «.. dacă ele cred în Allāh şi în Ziua de Apoi....». Acest âyat le avertizează pe femei să nu ascundă adevărul despre o sarcină sau despre producerea ciclului menstrual, arătând că de ele depinde divulgarea stării în care se află, pentru că le este specifică şi ele cunosc cel mai bine aceste stări.
Pentru că este dificil de verificat aceste stări, Allāh (subhaanah-ua-tala) le-a lăsat lor posibilitatea de a decide comunicarea acestor chestiuni intime.
Femeile sunt sfătuite să nu ascundă aceste stări fiziologice chiar dacă dorinţa lor este de a reduce sau a mări perioada de aşteptare, ci să spună adevărul fără a adăuga sau a scade din termen în acest mod.
4. Reversibilitatea divorţului în interiorul termenului de «Iidda»
Allāh (subhaanah-ua-tala) a zis: «.. Iar bărbaţii lor sunt mai îndreptăţiţi să le aducă înapoi în acest răstimp, dacă vor împăcarea....».
Soţul care vrea să anuleze repudierea anunţată îşi poate aduce nevasta înapoi dacă ea se află încă în perioada de aşteptare numită «Iidda» şi aceasta numai dacă prin aducerea ei înapoi căsnicia lor se va desfăşura în bună pace şi înţelegere şi el are în minte acest scop.
Vom preciza aici că acest verset a fost revelat înainte de a fi revelată regula repudierii de cel mult trei ori a soţiei şi s-a precizat când anume soţul pierde dreptul de reconciliere şi refacere a căsătoriei. Apoi, Allāh (subhaanah-ua-tala) a revelat versetul 229, când a precizat că repudierea este îngăduită numai de trei ori. Aşadar, divorţul poate fi reversibil şi poate fi definitiv.
5. Drepturile soţilor unul asupra celuilalt
Allāh (subhaanah-ua-tala) a zis: «.. Ele (soţiile) au drepturi egale (dreptul la întreţinere) cu obligaţiile lor (la fel cum au soţii asupra lor în ceea ce priveşte supunerea şi respectul), după cuviinţă. ...».
Din acest verset rezultă că soţia are anumite drepturi asupra soţului, precum şi soţul are anumite drepturi asupra soţiei şi fiecare dintre ei este obligat să respecte drepturile celuilalt.
Muslim a consemnat că Ibn Jariyr a relata că Trimisul lui Allāh (sala-Allāhu alayhi-ua salam) a zis:
Temeţi-vă de Allāh când este vorba despre soţiile voastre, pentru că voi le-aţi primit pe ele prin Voia lui Allāh şi ele vă sunt mângâiere prin Porunca lui Allāh. Voi aveţi dreptul să le impuneţi cui îi este permis să vă treacă pragul casei, iar dacă nu ascultă de voi, atunci aduceţi-le la ascultare cu blândeţe. Ele au dreptul să primească de la voi cele necesare traiului şi haine, după cum are fiecare posibilitatea.
Bahz bin Hakiim a preluat de la Muauya bin Hayda Al-Quşayrii că bunicul lui a povestit:
O, Rasuul_Allāh! Care sunt drepturile pe care soţiile le au asupra soţilor?
Trimisul lui Allāh (sala-Allāhu alayhi-ua salam) a zis:
- Să le hrăniţi cu aceeaşi mâncare pe care o mâncaţi şi voi, să le cumpăraţi haine atunci când vă cumpăraţi şi pentru voi, să nu loviţi feţele lor, şi nici să le blestemaţi şi nici să nu le părăsiţi, decât numai când sunteţi acasă.
Uakiy (æóßöíÚ) a relatat că Ibn Abas (radi-Allāhu-anh) a spus:
Imi place să mă îngrijesc de aspectul meu fizic pentru soţia mea tot aşa de mult cum mi-ar place mie ca ea să se îngrijească pentru mine; şi aceasta pentru că Allāh (subhaanah-ua-tala) a zis: «... Ele au drepturi egale cu obligaţiile lor, după cuviinţă. ...».
Această relatare a parvenit prin Ibn Jariyr şi Ibn Abuu Haatim.
6. Sensul âyatului «.. Dar bărbaţii au o treaptă peste ele....»
Allāh (subhaanah-ua-tala) a zis: « ..Dar bărbaţii au o treaptă peste ele....».
Acest âyat arată că bărbaţii sunt într-o poziţie mai avantajoasă decât femeile atât din punct de vedere fizic cât şi din punct de vedere al comportamentului, al statutului, al dominaţiei, pentru ceea ce ei cheltuiesc, întreţin şi îngrijesc în această lume şi în Viaţa de Apoi. Allāh (subhaanah-ua-tala) a explicat în versetul 34 din sura «An-Nisaa»: « Bărbaţii sunt proteguitori ai muierilor, datorită calităţilor deosebite cu care i-a dăruit Allāh şi datorită cheltuielilor pe care le fac din bunurile lor. ....».
Allāh (subhaanah-ua-tala) a zis: «.. Şi Allāh este Atotputernic, Inţelept.» - care înseamnă că Allāh (subhaanah-ua-tala) este Cel care are Putere absolută să pedepsească pe cei nesupuşi şi care se revoltă împotriva poruncilor Lui şi este Inţelept în ceea ce porunceşte, atribuie sau decretează.
Nota bene:
1. A se vedea thread-ul Despre divorţ - subforum Al-Fiqh
Noi am propus cerurilor, pământului şi munţilor sarcina de a purta povara Adevărului, dar ele au refuzat să o poarte şi le-a fost teamă de ea, însă s-a încărcat omul cu ea, căci el este tare nedrept [faţă de el însuşi] şi tare neştiutor
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |