Notices
 

Thread: Despre divorţ

Results 1 to 2 of 2
  1. Despre divorţ 
    #1
    Moderator yvette's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Alexandria - Egypt
    Posts
    820
    Thanked
    110
    Rep Power
    869

    Despre Divorţ


    * «divorţată / divorţate – ăőŘóářóŢóÇĘ / ăőŘóářóŢóÉ - mutallaqa / mutallaqaat » - provine din rădăcina (Ř,á,Ţ) din care este format cuvântul «ŘóářóŢ – tallaq» şi care înseamnă în sens de bază: «a lăsa liber, a părăsi, a lăsa să plece în afară..., a se separa, a lăsa singur, a se distanţa de...» şi în sens secundar «a divorţa» - cf. Arabic – English Lane Lexicon

    Paralelă între desfacerea căsătoriei în conformitate cu dreptul civil român
    şi desfacerea căsătoriei în conformitate cu dreptul islamic.

    A. Definiţie
    1. In D.C.R. (drept civil român) – divorţ = procedură de desfacere a căsătoriei care îşi produce efectele de la data emiterii actului juridic care atestă acest fapt.
    2. In D.I. (dreptul islamic) – «ŘóářóŢ – tallaq» - tradus prin termenul divorţ = termen care defineşte conceptul de «desfacerea a căsătoriei» în totaliatea procedurilor acestei instituţii.

    B. Clasificare după efecte
    1. In D.C.R. – este numai de un singur fel: definitiv care se poate obţine numai printr-un act emis de o autoritate civilă cu personalitate juridică: instanţă de judecată, primărie sau notariat
    Procedură
    In funcţie de acordul sau dezacordul dintre soţi, divorţul poate fi cerut fie de comun acord, dacă între soţi există înţelegere în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile care decurg din desfacerea căsătoriei (partaj, drept de creşterea şi intreţinere a minorilor, etc.) sau prin instanţa de judecată dacă ei nu se înţeleg asupra drepturilor şi obligaţiilor pe care le ca urmare a desfacerii căsătoriei.

    Clarificări doctrinare

    Majoritatea traducerilor de limbă engleză folosesc termenul de «divorţ revocabil» care este incorect juridic şi din punct de vedere al D.C.R. şi al D.I., pentru că s-a făcut o alăturare de termeni a căror implicaţii nu sunt compatibile din punct de vedere juridic.

    In ceea ce priveşte termenul «divorţ»
    «divorţ» înseamnă «desfacerea căsătoriei» - care, în ambele sisteme de drept, presupune încetarea obligaţiilor soţilor unul faţă de celălalat, bărbatul şi femeia pierzând cailatea de «soţi».
    Pentru a reveni la starea de «soţi», adică a anula efectele «divorţului», acesta nu se mai poate face prin simpla reluare a relaţiilor matrimoniale, ci numai prin încheierea unei noi căsătorii.

    «divorţul» îşi produce efectele, şi de facto şi de jure, de la data pronuţării lui (desfacerea căsătoriei, când încetează şi obligaţiile între soţi.

    In cazul aşa-numitului «divorţ revocabil», căsătoria nu este considerată a fi desfacută pentru că încă se păstrează caliatea de «soţi» şi încă se menţin anumite obligaţii pe care soţii şi le datorează.

    De fapt, aşa numitul «divorţ revocabil» nu este un «divorţ care se poate anula», ci, mai exact, este o «căsătorie cu efecte restrânse», deoarece, practic, căsătoria nu este desfăcută, bărbatul şi femeia păstrându-şi calitatea de «soţi».

    Termenul «revocabil» - înseamnă, în limbajul comun, «a se răzgândi».

    In D.I., revocabilitatea îşi produce efectele asupra relaţiei matrimoniale dintre soţi şi nu asupra stării civile obţinute după divorţ.
    Cu alte cuvinte, soţul poate relua relaţiile matrimoniale cu soţia, (se poate răzgândi asupra intenţiei de a desface căsătoria) fără a încheia un nou contract de căsătorie, doar dacă divorţul nu a avut loc.

    Aşadar, nici în sistemul de Drept Islamic, divorţul nu poate fi revocabil.
    Cu alte cuvinte, după ce divorţul a avut loc, soţul nu se poate răzgândi şi să reia relaţiile matrimoniale cu femeia de care a divorţat, deoarece calitatea de «soţi» a fost pierdută prin divorţ, iar pentru a o redobândi trebuie încheiat alt contract de căsătorie.

    Pentru a evita astfel de contradicţii terminilogice şi confuzii asupra procedurii islamice de divorţ, este mult mai corect să se folosească termenul de «repudiere» pentru a denumi şi defini exact şi corect din punct de vedere juridic şi lingvistic aşa-zisul «divorţ revocabil».

    Ce înseamnă repudiere?
    «repudiere». = situaţia în care soţul se delimitează şi respinge relaţiile conjugale cu soţia, anunţându-şi în mod evident intenţia de a desface căsătoria.

    Având în vedere cele expuse mai sus, practic, în D.I. divorţul este, ca şi în D.C.R., definitiv.

    Diferenţa dintre cele două sisteme de drept este procedura prin care se poate ajunge la divorţ (desfacerea căsătoriei).
    Procedură în cadrul sistemului de drept islamic


    Repudierea se desfăşoară astfel:
    1. - soţul anunţă intenţia de a desface căsătoria, întrerupe relaţiile intime cu soţia, însă obligaţia de întreţinere a soţiei se menţine;
    2. - se continuă cu termenul de aşteptare «Iidda» dat soţiei pentru a se stabili cu exactitate paternitatea în cazul în care femeia poate fi gravidă şi se menţine obligaţia de întreţinere a soţiei de către soţ şi pe durata acestui termen;
    3. - se încheie în două moduri:
      a. fie prin reluarea relaţiilor dintre soţi, de comun acord, şi continuarea vieţii matrimoniale în cadrul acelei căsătorii
      b. fie prin divorţ după scurgerea termenului de graţie «Iidda».
    4. Repudierea este posibilă numai de două ori.
      Cu alte cuvinte, soţul îşi repudiază soţia şi înainte de trecerea termenului de «Iidaa» el alege să continue căsătoria, apoi, după chiar şi numai o zi, o repudiază iarăşi. El poate, de asemnea, relua relaţiile matrimoniale pentru a doua oară, dacă nu a trecut termendul de «Iida» şi nu este necesar încheierea unui nou contract de căsătorie.
    5. Dacă s-au parcurs aceste două etape mai sus menţionate, şi soţul o repudiază pentru a treia oară, el nu mai poate relua relaţiile matrimoniale în cadrul aceleiaşi căsătorii, pentru că după a treia repudiere, chiar dacă soţul revine asupra deciziei în termenul de «IIda», divorţul se produce de drept (de jure, ca efect al legii).


    Efectele juridice ale termenului de «Iida»
    1. dacă revenirea asupra deciziei de desfacere a căsătoriei se face în interiorul acestui termen, nu este obligatorie încheierea unui nou contract de căsătorie, în situaţia primei sau a celei de-a dpoua repudieri.

    2. Dacă bărbatul nu se răzgândeşte saupra deciziei lui de a desface căsătoria până la expirarea termenului de «Iida», atunci divorţul se produce, indiferent dacă repudierea s-a făcut odată, de două ori sau de trei ori.

    3. Dacă termenul de «Iidda » a fost parcurs şi divorţul s-a produs după prima sau a doua repudiere, atunci reunirea celor doi foşti soţi se poate face numai prin încheierea unui nou contract de căsătorie.

    4. Dacă soţul îşi repudiază soţia pentru a treia oară, termenul de «Iiida» nu mai este un termen de graţie, ci are doar rolul de a elimina dubiile asupra unei eventuale paternităţi şi de menţinerea drepturilor soţiei la întreţinere pe parcursul lui, divorţul producându-se de jure la sfârşitul acestui tremen.

    5. Independent de termenul de «Iidda », divorţul se produce după cea de-a treia repudiere.
    Divorţul pronunţat după a treia repudiere are efecte restrictive, deoarece reunirea foştilor soţi este posibilă numai dacă fosta soţie contractează o altă căsătorie cu un alt bărbat decât fostul ei soţ, căsătoria aceea se consumă şi apoi ea se desparte de acel soţ prin divorţ.

    C. Cine poate face solicitarea
    1. In D.R.C. – oricare dintre soţi care se consideră vătămat sau în imposibilitatea de a mai continua căsătoria sau ambii soţi, dacă se înţeleg în acest sens

    2. In D.I.
    a. – regulă – din voinţa soţului
    b. – pe cale de excepţie – din dorinţa soţiei.

    D. Termene
    1. In D.R.C. – nu există
    2. In D.I. – aşa numita perioada «Iidda» şi care este de aproximativ trei luni, diferenţele provenind din de starea fiziologică a femeii (ex: trei luni calendaristice pentru femeile aflate la menopauză şi cele care nu au ciclu; pentru femeile care au ciclu termenul «Iidda» este perioada cuprinsă între producerea a trei cicluri menstruale care pot avea o periodicitate de 22 până la 31 de zile, sau chiar mai mult; pentru gravide termenul este până în ziua când nasc ).
    Noi am propus cerurilor, pământului şi munţilor sarcina de a purta povara Adevărului, dar ele au refuzat să o poarte şi le-a fost teamă de ea, însă s-a încărcat omul cu ea, căci el este tare nedrept [faţă de el însuşi] şi tare neştiutor
     
     

  2. Mersi yvette de la :

    Alexyna (04-26-2013)

  3.  
    #2
    Member
    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    1
    Thanked
    0
    Rep Power
    0
    Salam alekum wa rahmatulah wa barakatuhu!spuneti-mi va rog!As dori sa stiu toate cazurile cand o femeie poate cere sa divorteze de sot.Ce se-ntampla cu odraslele familiei?au dreptul s-aleaga cu ce parinte sa plece?
     
     

Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

 
Bookmarks
Bookmarks
 
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •