Assalamu Alaikum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!..
Ca tot venii vorba..
Am o intrebare:
E corect ca musulmanii sa sarbatoreasca ziua de nastere?
Din ce stiu eu in Islam sunt 2 sarbatori... insa exista tot felul de practici bidah... (nu stiu daca am scris corect).. adica inovatii.. si mai stiu ca Profetul (salla Allahu alayhi wa salam) ne-a spus sa nu-i imitam pe altii...
sau (e corect) sa se faca urari?... (in ceea ce priveste alte sarbatori.. decat cele doua date in Islam)
~~~
cred ca e un subiect destul de "delicat"..
~ la turci, de exemplu.. sunt cunoscute cele 4 Kandil... sarbatorirea zilei Profetului se mai intalneste si prin Indonezia.. cred ca si-n Malaezia (nu stiu sigur)
~ stiu ca e Gresit sa se sarbatoreasca ziua de nastere a Profetului (salla Allahu alayhi wa salam).. atunci, daca nu sarbatorim ziua lui de nastere, de ce sa o sarbatorim pe a noastra?...
~ e corect sa se faca urari pentru sarbatorile celorlalti?... stiu musulmani care ureaza Paste fericit sau "Hristos a inviat!" (Astaghfirullah!)... nu stiu de ce.. pe mine m-a surprins?!?... adica urezi ceva in care Chiar NU crezi??... sau "Craciun fericit!".. etc...
~ explicati-mi si mie, va rog... bazandu-va pe Qur'an si Sunnah.. Va Rog...
eu aici nu am stiut cum sa-i explic mamei.. cand i-am zis ca nu-mi sarbatoresc ziua de nastere (nu vad pentru ce as sarbatori-o... ce anume sarbatoresc?.. ca sunt mai Aproape de moarte?.. toti avem un termen dat).. sau cand i-am zis ca nu vreau sa-i urez "la multi ani!" (pur si simplu Nu cred in urare!.. daca-i zic "la multi ani" inseamna ca va trai mai mult?~! tine de mine cat va trai ea?!.. Nu .. e deja stabilit.. asa ca nu-mi place ideea...)... sau sa nu tin ziua ei de nume (dupa numele respectivului sfant).. nu am stiut cum / Ce sa-i mai explic fiindca de fiecare data a aparut un musulman sa-i ureze "La multi ani!".. sau "Hristos a inviat!".. etc etc
e corect sa-i urez eu sarbatori fericite de Craciun / Paste... ?!
sau de ziua onomastica?! (adica ziua de nume _ cand sarbatoreste numele sfantului din acea zi!!)
la fel si pentru alte sarbatori... chiar si ziua Mamei... in Islam Mama are ataaaatea drepturi!... oare e nevoie de O Singura zi pentru a darui toata iubirea?... in Islam iubirea se daruieste in fiecare zi, nu intr-una singura..
Va rooooooog Mult~...
Lamuriti-ma si pe mine!~
Thread: intrebare: sarbatori in Islam
Results 21 to 30 of 46
|
|
-
06-19-2006, 09:31 PM
-
06-21-2006, 05:42 PM
Fetelor, fetelor, hai sa nu incepem din nou...masha allah IMAN, DANIELA, UMMRASCHID si GABITZA...alhamdulilah eu nu am probleme de genul asta in familia mea...eu le-am facut clar si la obiect ce fac si ce nu fac...mai greu este la servici cu sarbatorile religioase (paste, anul nou, craciunul si atat ca ei aici nu sarbatoresc sfanti) si cele ca Ziua mamei sau Ziua tatalui sau Ziua Canadei sau Ziua steagului sau Ziua Reginei de parca ar veni sa-mi plateasca chiria...ca tot imi spun ca trebuie sa fie respectoasa si sa fac urari si ca sunt in Canada si ca trebuie sa respect legile tarii respective si blah blah blah...la cele religioase eu le zic SARBATORI FERICITE si atat no lungesc dar o cumnata de a mea are un baietel care este handicapat si are o persoana care este crestina si ea ii face cadouri de aceste sarbatori ea mi-a zis ca nu este nimik rau
Era mai greu pentru mine cand lucram la magazin aveam peste 300 de clienti pe zii si ma durea gura la sfarsitul zilei dar acum ALHAMDULILAH nu mai lucrez acolo mi-a mai ramas unul sa clarific situatia
من قبله من يحمل حياتي في يديه
-
-
06-21-2006, 05:59 PM
Originally Posted by myryam
Assalamu Alaikum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!
Surioare dragi..
Nadia, Ummraschid, Gabita... toate...
~~~
Myryam draga... ai dreptate
pana la urma e la latitudinea fiecaruia...
(in cazul meu urarile pe care mama le primea
nu erau insa doar "Sarbatori Fericite!"
ci "Hristos a Inviat!"
etc
)
cat priveste respectul fata de celelalte religii..
de exemplu Mama mea (care e crestin-catolica)
a mers la nunta surorii noastre
acoperita pe cap
(asa a vrut ea sa intre in moschee)
a zis ca altfel nici nu s-ar fi simtit bine....
(mai mult.. la intoarcere... chiar a venit cu baticul pana aproape de casa..
Masha'a Allah.. Masha'a Allah...)
O zi frumoasa tuturor...
~
"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
06-21-2006, 06:12 PMDaca esti la un pas de moarte din cauze foamei , si nu ai in fata ta decat o bucata de carne de vitel , si daca nu o manaci mor pe loc . Langa tine sta un budist .
Oare ce faci ? Mananci din miel ca sa nu mori ? sau nu mananci ca sa-l respecti pe budistul de langa tine ?
Aici nu e vorba de respect , ci de credinta .
Cand un crestin spune de ramadan la un musulman "Ramadan Binecuvantat" , intra in mintea lui , vrea sau nu , in subconstientul sau , ideea de a se gandi la ramadan . Si daca cauta sa stie mai multe , afla ca ramadan este numele lunii a-9-a in calendarul arab , si in aceasta luna , musulmanii tin post .
Crestinul se gandeste atunci la cuvantul post , si o sa ajunga sa zica , si noi avem post , si Isus a zis de post , si Avraam , si .... atunci nu e rau sa spun la un musulman :"Ramadan Fericit " sau alte cuvinte de urari ..
Nimic din ce are Islamul nu afecteaza alte credinte :
Avem doar doua clipe de a sarbatori :
1- Postul si sarbatoarea sa : Toate religile au post .
2- Pelerinajul : Toate religile au pelerinaj .
Invers :
Din sarbatorile tinute de crestini : Care este si in Islam ?
Nici una .
Cand spune un musulman unui crestin la multi ani , de ce ii spune ? Din respect ? Nu are ce sa caute respectul cand e vorba de credinta .
Acela care arata respectul sau fata de o actiune religioasa neislamica , este egal ca cel care nu arata respect fata de o actiune Islamica .
Pe ALLAH il iubim , pe el il adoram , si de la ce ne-a oprit ne oprim noi .
Si ramane un lucru de zis :
Profetul ne-a invatat : ALLAH a ridicat de la musulmani 3 lucruri :
- Gresala .
- Uitarea .
- Ce au fost obligati sa faca , fara ca acest lucru sa fie in inima lor .
Adica : Daca intru la examen , si stiu ca proful asteapta sa-i spun la multi ani , altfel ma pica . Ii spun , doar ca sunt obligat , dar nici o data din respect .
-
-
Deosebit

06-21-2006, 09:45 PM
Originally Posted by suleiman
Suleiman,tu daca vrei sa fii nesimtit te priveste.Eu am cunoscut musulmanui respectuosi,pe care ii respect la randul meu.Eu le urez ,,sarbatori fericite,, cand e cazul,si mi s-a urat asemenea.Cu oameni grosi de obraz n-am de gand sa am de-a face.
-
-
Deosebit

06-21-2006, 11:56 PMOk,da-mi alt cuvant pentru o astfel de atitudine si editez.Eu asa stiu,ca tine de buna crestere sa urezi cuiva ,,sarbatori fericite,, sau ,,la multi ani,, ,iar buna crestere nu contravine nici unei religii.Sau cel putin asa stiam eu pana acum
Originally Posted by genan

-
06-21-2006, 11:57 PMNu e prima data cand imi vorbesti asa , si e clar .
Eu vorbesc de credinta tu de placerile tale personale .
Daca ai fii cu obraz , ai intelege ca a vorbi frumos cu un necunoscut e mai important decat sa urezi la un cunoscut "la multi ani".
Te cheama myryam , dar departe esti de cum a fost Mariam (Maria) binecuvantata sa fie .
Un musulman adevarat pune pe primul loc credinta , nici traditia si nici obiceiurile .
Esti disponibila sa tii post o luna de zile ca sa arati unui musulman respectul tau ?
Sigur ca nu .
Eu daca iti zic sarbatori fericite , indiferent de ocazie , cum de exemplu ar fi de paste , e ca si cum eu cred ca Isus a murit , ceea ce ma scoate din credinta , unica , pe care Dumnezeu o vrea .
E clar la tine a fi conform asteptarilor societatii este egal cu a renunta la credinta de dragul prieteniei , lucru pe care nici o data nu o sa-l gasesti la un adevart credincios .
Apropo de respect : Iti cam lipseste .
-

- Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
06-21-2006, 11:57 PMMyryam,nu am inteles; trebuia sa te folosesti de o astfel de fraza,
"Suleiman,tu daca vrei sa fii nesimtit te priveste."
cand EL ti-a explicat ceea ce e in ISLAM??
Am pretenti la tine!
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |