Notices

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. Cateva sfaturi in educatia copilului 
    Membru de onoare imanikka's Avatar
    - Invatati-l sa nuanteze cuvantul “nu”, spunand “eu nu prefer”, “eu nu vreau”, “nu imi place”…- Tineti cont de reactia sa aratandu-i clar ca ati inteles si ca il luati in considerare: “de ce nu, dragul meu?”

- Si explicati-i de ce ii interziceti un lucru sau altul si aceasta cu nuanta, avand grija sa nu il raniti niciodata. Si ascultati ceea ce are de spus.

- Nu tipati si evitati sa ii spuneti “ esti rau”, “nu esti frumos” sau mai rau “nu te iubesc”…

- Fiti in orice caz ferma in decizii si nu cedati in cazul unei crize de nervi.

- Schimbati subiectul, atrageti-i atentia asupra unui alt obiectiv. Daca accepta aceasta schimbare de subiect, inseamna ca dorea doar sa se afirme.

- Preveniti-l din timp de schimbarea activitatii: “te mai joci inca 10 minute si apoi mancam”.

- Vorbiti in numele dumneavoastra. Spuneti mai degraba: “nu vreau sa mergi acolo”, decat “nu trebuie sa mergi acolo”.

- Puneti-va de acord cu sotul/sotia in absenta copilului, opriti-va cand apare si discutati apoi.

- In orice caz, respectati-va cuvantul! Daca ii promiteti ceva, recompensa sau privare, tineti cont de ceea ce ati spus.

- Nu va plangeti de comportamentul sau dificil in fata lui. Va intelege repede ca are influenta asupra dumneavoastra.

- In caz de boacane mari, duceti-l in camera lui si inchideti usa, precizand ca poate plange, tipa si arunca lucrurile sale daca i se pare in regula, dar numai in acea incapere. Si ca va putea iesi atunci cand va fi iar calm. In general este foarte eficace.

- Nu culpabilizati daca il bombaniti. Daca va loveste sau va spune ca nu va iubeste, este cu siguranta un impuls unic si bineinteles acest lucru nu e real. Copilul dumneavoastra nu va va iubi mai putin pentru ca ii interziceti anumite lucruri.

- Pastrati-va sangele rece cat mai mult timp posibil.

- In sfarsit, autorizati-va cateva intorsaturi ale regulilor obisnuite (cele mai putin importante pentru dumneavoastra). Camera mai putin aranjata, apa care se revarsa peste chiuveta…

Va rog mai adaugati si voi ...sa facem o carte cu sfaturi in ceea ce piveste educatia copilului. Voi cum procedati in diferite situatii? Sunt curioasa sa va citesc metodele

2. Urmatorii 6 au spus mersi lui imanikka pentru acest subiect

dana (08-30-2007), daniela_muslimah (03-21-2007), gabriela guettat (03-10-2007), huda_alrahim (03-21-2007), naidamasa (10-12-2008), Saira (03-07-2007)

3. Re: Cateva sfaturi in educatia copilului 
    moderator gabriela guettat's Avatar
    Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
    Iemenikoo deabea ashtept sa te vad cu copilashi,inshallah,mamamamaam ce o sa distrez
    Imi permiteti sa va spun un lucru care probabil ca deja il stiti:
    "asha cum vii formati din primii ani de viatza, asha o sa ii avetzi"

Mashallah,mashallah,foarte frumos ceea ce zici,ce sa mai adug;

................................SI ANI TREC,si au CRESCUT cum mai procedeam ???:

-"vrei (ceea ce stiti ca ii palce)numai daca te straduieshti si munceshti bine la shcoala"
    -nu ascultzi si superi MAMA,saptamana asta bani de buzanar,nu mai ai!
    -invetzi bine,rezultate bune,atunci si "eu"o sa te recompesez cum pot mai bine(dar sa va tineti de cuvant)

Unui copil cand promiteti ceva INDIFERENT DE CIRCUMSTANTZE,TINETI VA DE CUVANT,CHIAR DACA E CEVA BUN SAU RAU!!!

4. Re: Cateva sfaturi in educatia copilului 
    Quote Originally Posted by gabriela guettat View Post
    Iemenikoo deabea ashtept sa te vad cu copilashi,inshallah,mamamamaam ce o sa distrez
    Imi permiteti sa va spun un lucru care probabil ca deja il stiti:
    "asha cum vii formati din primii ani de viatza, asha o sa ii avetzi"

Mashallah,mashallah,foarte frumos ceea ce zici,ce sa mai adug;

................................SI ANI TREC,si au CRESCUT cum mai procedeam ???:

-"vrei (ceea ce stiti ca ii palce)numai daca te straduieshti si munceshti bine la shcoala"
    -nu ascultzi si superi MAMA,saptamana asta bani de buzanar,nu mai ai!
    -invetzi bine,rezultate bune,atunci si "eu"o sa te recompesez cum pot mai bine(dar sa va tineti de cuvant)

Unui copil cand promiteti ceva INDIFERENT DE CIRCUMSTANTZE,TINETI VA DE CUVANT,CHIAR DACA E CEVA BUN SAU RAU!!!

Insha Allah Gabitzaaa

Ceea ce imi aduc aminte si tare m-au speriat ai mei , mai ales tata : Daca nu o sa inveti bine atunci vei sta la sapa si la prasit , pamanturi avem ,etc... Si cum mie niciodata nu mi-au placut pamanturile si tot felul de activitati , nu am avut incotro. Oricum imi placea sa invat.

Dar cum credeti : copilul trebuie sa stie si de frica parintilor sau nu?

5. Re: Cateva sfaturi in educatia copilului 
    moderator gabriela guettat's Avatar
    Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
    Iemenikka,parerea mea este uramtoare:

in general mama "este mai toleranta",dar asta nu inseamna ca ATUNCI CAND ESTE CAZUL, sa nu devin SEVERA,dar alhamdulillah sotzul meu de la INCEPUT a stiut cum sa procedeze.
    CAND E VORBA DE SHCOALA VORBESHTE CU EI INTR-UN FEL,iar cand este vorba de orice altceva am trei baietzi,mashallah nu doi!(E PAPATI SUPER COOL )

Concluzie:
    daca de la inceput ii indrumi pe calea buna,inshallah nu itzi vor creea problema.

Shi ca sa raspund la intrebarea adresata de tine habibty;copii trebuie sa stie NU DE FRICA PARINTIILOR,COPIILOR TREBUIE SA LE ARATAM IMPORATANTZA NOASTRA!
    Iar noi ca parintzi sa se ingrijim sa dea copiilor tot ceea ce promitem,dragostea de care au nevoie si "daca e necesar urecheatul"
    Dragii mei e pacat sa faci un copil si sa ajunga la o anumita varsta unde CHIAR daca mai vrei sa faci ceva NU MAI POTZI!

ALLAH SUBHNAHAU WA TA'ALA NE VA INTREBA:
    "CE AI INVATZAT COPILUL TAU?"

6. Re: Cateva sfaturi in educatia copilului 
    membru de onoare maryam's Avatar
    Cred ca frica este cel mai cumplit si cel mai prost sentiment pe care un parinte il poate "invata" sau mai degraba "implementa" copilului sau...In principiu unele lucruri atunci cand e mic trebuie sa i le prezinti in asa fel incat el sa le ia ca atare, dar asta nu exclude imperiozitatea de a ii si explica...sigur ca de inteles va intelege mai tarziu.
    De cele mai multe ori, teorie stiu cei mai multi dintre parinti, insa cand vine vorba sa o puna in aplicare este mai dificil.
    Personal fac parte dintre cei care ar trebui inca sa mearga la scoala parintilor pentru ca sunt autoritara cu ei, poate din cauza conditiilor si a mediului in care ei cresc (desigur ca asta nu e scuza, dar asta este situatia) si pentru ca ii tratez mereu ca pe niste super adulti desi de multe ori nici la acestia nu trebuie sa ai pretentii prea mari , dar invat si Inshaa ALLAH sa ma "perfectionez" in timp; oricum meseria de parinte este cea mai obositoare, cea mai solicitanta dar si cu cele mai durabile si spectaculoase realizari.
    Inshaa ALLAH cu voia Bunului ALLAH sa ne crestem puii asa cum se cuvine, pentru ca ALLAH sa fie multumit de noi si de ei.
    Ya Rabb!
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

7. Re: Cateva sfaturi in educatia copilului 
    Quote Originally Posted by maryam View Post
    Cred ca frica este cel mai cumplit si cel mai prost sentiment pe care un parinte il poate "invata" sau mai degraba "implementa" copilului sau...In principiu unele lucruri atunci cand e mic trebuie sa i le prezinti in asa fel incat el sa le ia ca atare, dar asta nu exclude imperiozitatea de a ii si explica...sigur ca de inteles va intelege mai tarziu.
    De cele mai multe ori, teorie stiu cei mai multi dintre parinti, insa cand vine vorba sa o puna in aplicare este mai dificil.
    Personal fac parte dintre cei care ar trebui inca sa mearga la scoala parintilor pentru ca sunt autoritara cu ei, poate din cauza conditiilor si a mediului in care ei cresc (desigur ca asta nu e scuza, dar asta este situatia) si pentru ca ii tratez mereu ca pe niste super adulti desi de multe ori nici la acestia nu trebuie sa ai pretentii prea mari , dar invat si Inshaa ALLAH sa ma "perfectionez" in timp; oricum meseria de parinte este cea mai obositoare, cea mai solicitanta dar si cu cele mai durabile si spectaculoase realizari.
    Inshaa ALLAH cu voia Bunului ALLAH sa ne crestem puii asa cum se cuvine, pentru ca ALLAH sa fie multumit de noi si de ei.
    Ya Rabb!
    Insha Allah Maryam , sa dea Domnul sa avem niste copii educati , credinciosi si destepti.

8.  
    membru de onoare iman99's Avatar
    Asalamu aleikom wrahamtullah w barakatu

PASTRAREA SECRETELOR:

Thabit a relatat ca Anas a spus: In timp ce ma jucam cu cativa copii mesagerul lui Allah a trecut pe langa noi.Ne-a salutat si ma rugat sa alerg si mi-a dat o sarcina.Cand m-am intors acasa mama mea m-a intrebat: de ce ai intaziat? iar eu i-am raspuns: mesagerul lui Allah mi-a dat o sarcina.Mama m-a intrebat.Ce fel de sarcina?Iar eu am raspuns:Este secret.Iar ea a spus:Sa nu spui nimanui despre acest secret al mesagerului lui Allah. jUR ca daca as spune cuiva tu ai fi aceea.

SINCERITATEA:

aBDULLAH BIN yASIR A SPUS:mAMA m-a trimis cu un ciorchine de struguri la mesagerul lui Allah dar i-am mancat eu..Mama apoi l-a intalnit pe profet si l-a intrebat ti-a adus fiul meu un ciorchine de struguri?Iar profetul a raspuns :NU! A tunci profetul d ecate ori ma intalnea imi spunea: tradare ,tradare

Muhammad husain un teolog islmic a comentat aceasta intamplare.Profetul Mohamamd doar a atras atentia baiatului intr-in mod glumet,IAR el o repeta de cate ori il intalnea pentru aa-i reaminti baiatului de greseala pe care a facut-o si ca sa nu o mai faca in viitor.Profetul obisnuia sa se repete dar fara sa insulte copii.

SA SPUNA ADEVARUL:

Asma'au bint Yazeed a spus: O mesagerule daca o fata dintre noi spune ca nu-i place ceva dar ei ii place,este considerata minciuna?El a raspuns:Minciuna este scrisa in cartea fiecaruia ca si minciuna si o minciuna mica este o minciuna mica
    (muslim)

Ca si preventie impotriva minciunilor chiar si celor mici fiecare parinte sau profesor nu trebuie sa minta copilul pentru al face sa se opreasca din plans,sa-i linisteasca furia etc..DACA parinti nu mint ii fac si pe copii lor sa le urmeze bunul exemplu.Minciuna este cel mai prost obicei.

Abdullah bin Amir a spus: In timp ce proeftul Lui Allah era la noi in viizta,mama mea mi-a spus.Vin-o la mine si iti voi da ceva.Atunci profetul a spus:Ce ii vei da?A spus ea:Am sa-i dau niste curmale . El a spus: fii sigura ca daca nu-i dai nimic vorba ta va fi scrisa ca minciuna.
    (Abu Dawood si Al-Baihaqy)
    Cel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad ,si cele mai rele chestiuni sunt inovatile,si fiecare inovatie este Bidah si fiecare Bidah este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului(Muslim)

www.assimalhakeem.com

9.  
    Profetul Mohammad l-a sfatuit pe Anas bin Malik sa se purifice de imperfectiuni dimieata si seara sa-i ierte pe cei care i-au adus ofense si sa-si goleasca inima de banuielile care vin de la satana.

Anas a spus: Profetul Mohammad mi-a spus: Daca esti in stare sa te ridici si se te intorci in patul tau fara a avea nici o intentie rea impotriva cuiva atunci fa-o.O fiul meu aceasta este o parte a invataturii mele,si cine da viata invataturilor mele imi da viata mie si cine imi da viata mie, mi-i se va alatura in paradis
    (At-Trimidhi)

Ordinea si curatenia.

Imam At-Tirmidhi relateaza intr-un hadith sahih : profetul Mohammad(PACEA SI BIENCUVANTAREA LUI ALLAH FIE ASUPRA SA) a spus: Allah este bun curat si ii place curatenia,geneors si ii place generozitatea,nu e zgarcit ,,deci curatati-va casele curtile si nu fiti ca evreii..

Profetul Mohammad a mai spus: Daca mergeti sa va vizitati frati sau rudele asigurati-va ca hainele voastre sunt curate si arata frumos in ochi oamenilor si Allah nu-i iubeste pe cei care fac abuz.
    (Abu dawood)
    Profetul Mohammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a invatat copii de la varsta frageda aceasta etica.

Anas bin Malik a spusa:Am un frate mai mic care se numeste Abu Umyyer.Cand profetul a fost in vizita la noi a spus:Oh Abu Umyyer ce este cu pasarea acea mica?(fratele meu se juca cu ea)S-a intamplat sa fie chemarea la Rugaciune cand era profetul inca la noi si ne--a ordonat sa maturam si sa curatam carpeta pe care stateam si care il foloseam pentru rugaciune
    (al-bukhary si muslim)

Cand profetul le-a ordonat sa faca curatenie aceasta a fost un antrenament pentru ei ca sa invete sa fie curati
    Cel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad ,si cele mai rele chestiuni sunt inovatile,si fiecare inovatie este Bidah si fiecare Bidah este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului(Muslim)

www.assimalhakeem.com

10.  
    Sa ceara permisiunea

O voi cei care credeti !Sa ceara ingaduinta sa intre cei pe care ii stapanesc mainile voastre drepte,precum si aceia dintre voi care nu au ajus varstnicia de trei ori,Inainte de rugaciunea

din zori,cand va scoateti vesmantele voastre de amiaza si dupa rugaciunea de seara -cele trei momente cand va dezbracati.In afara de acestea nu este nici un pacat pentru voi nici pentru ei de a pleca si de a veni unii la altii.Astfel va talcuieste Allah versetele Sale,iar Allah este Binestiutor si Intelept
    (Traducerea sensurilor Quranului sfant 24:58)

A cere permisiunea este o datorie a oricarui copil sau adult.Este important pentru o familie musulmana sa pastreze decenta si bunele relatii.Aceste timpuri pe care Allah le-a evidentiat in sfantul Quran sunt de obicei timpurile in care parintii obisnuiesc sa doarma sau sa fie in relatii intime.

Unii oameni cred ca copii nu acorda atentie partilor intime ale parintilor Dar corpul trebuie acoperit chiar si in fata lor.

Anas a spus: Am fost unul dintre servitorii profetului Mohamamd odata am vrut sa intru fara ai cere permisunea iar el mi-a spus: Stai unde esti fiule,nu intra fara sa ceri permisiunea.
    (al- bukhary)

Kaldah ibnul Hanbal a spus: Odata l-am vizitat pe profet si nu l-am salutat cand am intrat iar profetul Mohamad mi-a spus: Dute afara si intra din nou si spune salamu aleikom pot intra?
    (Abu Dawood si Tirmidhi)

www.assimalhakeem.com

11.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    Cred ca, cuprinsi de minunatia acestor zile care preced luna de ramadan multi dintre noi uitam sa includem in "planurile si proiectele" proprii, copiii.
    Ar trebui ca ei sa fie implicati si responsabilizati mai mult ca in oricare alta perioada, dar nu intr-un mod impovarator. Ma refer mai mult la cei mici.
    Putem incerca pentru a-i deprinde de mici cu postul, sa le stabilim -de comun acord, fireste, explicandu-le frumusetea postului si starea de bine care ti-o ofera, cateva ore de post. Nu e o tragedie dc ei nu le vor putea respecta intocmai, important este sa vina din propriile lor suflete si sa inteleaga, la nivelul lor, semnificatia postului.
    Putem sa le facem un mic program, sa isi stabileasca ei insisi invatarea, sau ptr cei ce stiu sa citeasca- un anumit numar de sure, in functie de varsta de ex.
    Cred ca la inima unui copil ajungi nu doar prin puterea exemplului , desi este extrem de important ca el sa aiba primele modele acasa.
    Am putea sa facem cu intreaga familie un program de povestiri din care ei sa isi insuseasca modelele profetului , ale companionilor.
    Inshaa ALLAH YA RABB!!!
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

Page 1 of 2 12 LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)