Notices

Page 3 of 6 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 56
  1. 'Ale lui Allah sunt numele cele mai frumoase ! Chemati-L cu ele...' (7:180) 
    Membru Special Abdul Rahman's Avatar
    1) AL-'ADHEEM (Maretul)

'Ale lui sunt cele din ceruri si cele de pre pamant. El este Cel mai Inalt, Maret [Al-’Aliyy, Al-’Azim]' (sura AAs-Sura : 4, in traducere sura ‘Sfatului’)

Puterea si maretia lui Allah se situeaza cu siguranta peste puterea oamenilor. Si totusi acestia, in marginimea experientei lor, inca pot descifra si intelege puterea Sa. Fara doar si poate intregul univers este plin cu nenumarate exemple care arata maretia Sa. Doar o privire mai atenta asupra chiar a propriei planete este suficienta sa-i fac ape oameni sa simta caracterul Sau sublim.

Cerurile purtand nori de greutatea multor tone, muntii care urca mii de metri in vazduh, oceanele care adapostesc milioane de vietati, o dara de lumina si zgomotul trasnetului care-o urmeaza, si bilioane de vietati care s-au supus lui Allah – toate acestea si nenumarate alte detalii sunt fara doar si poate semne ale existentei lui Allah.

A fi atenti in mai buna intelegere a maretiei Creatorului nostru, presupune a ne situa dincolo de limitele impuse ale lumii in care traim si a gandi de felul urmator : traim intr-un spatiu infinit – Universul. Acesta contine bilioane de galaxii cu nenumarate bilioane de stele. Iar noi traim intr-una din aceste galaxii, pe o planeta numita Pamant, care se roteste in jurul axei sale cu o viteza de aproximativ 1.670 kilometri pe ora. Doar ganditi-va la aceste vaste diagrame si veti realiza ca existenta noastra in Univers este nesemnificativa, asemenea unei particule de praf pe Pamant.

Asa cum acest exemplu -----streaza, oamenii sunt invitati la o contemplare sincera asupra maretiei Creatorului, Cel Care creaza bilioane de galaxii si le tine pe toate in mana Sa. Intr-unul dintre versete, Allah ne vorbeste despre atributele Sale atat de frumoase :

'Allah ! Nu exista divinitate in afara de El, Cel Viu, Vesnicul [Al-Qayyum][1] ! Nici atipirea, nici somnul nu-L cuprind ! Ale Lui sunt cele din ceruri si de pre pamant ! Cine este acela care ar putea mijloci la El fara de ingaduinta Lui ? El le stie pe cele din fatal or si pe cele din urma lor [2]. Si ei nu pricep nimic din stiinta in afara de ceea ce El voieste. Tronul Lui [3] se intinde peste ceruri si peste pamant si nu-I este grea pazirea lor. El este Preainaltul, Maretul [Al-Aliyy, Al’Azim]' (surat Al-Baqara : 255, in traducere sura ‘Vacii’)

~va continua in sha Allah ~

Note de subsol :

[1] cuvant prin care va aparea tradus epitetul lui Allah Al-Qayyum, care mai inseamna si ‘Cel care nu are nevoie de nimic, in vreme ce toate au nevoie de El ; Cel care nu depinde de nimeni, in vreme ce totul depinde de El’

[2] El le stie pe cele din aceasta lume si pe cele din Lumea de Apoi.

[3] versetul 255 se mai numeste ‘versetul Tronului’, dupa acest cuvant kursiy, care inseamna tron, jilt, dar pe care unii comentatori il interpreteaza si ca insemnand Stiinta lui Allah
    "In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

2. Mersi Abdul Rahman de la :

Saira (04-15-2007)

3. 13. Al-Baseer (A Toate Vazatorul) 
    13. AL-BASEER (A TOATE VAZATORUL)

Oare nu vad ei pasarile de deasupra lor intinzand si strangand aripile lor ? Nu le poate tine pee le decat Cel Milostiv [Ar-Rahman] ! El este Cel care le vede pe toate. ( Sura al-Mulk, 67 : 19 – in traducere sura 'Imparatiei')

Facultatea vazului de care dispunem este limitata. Cu ochiul liber, putem zari doar la o distanta de maxim cativa kilometri. Dar pentru a realiza acest lucru, trebuie sa avem parte de o vreme buna si sa ne cocotam pe un loc inalt. Dar si asa daca ar sta lucrurile, nu conteaza cat de favorabile pot fi conditiile. Noi putem vedea de cele mai multe ori o imagine incetosata.

In anumite situatii, si in special cand oamenii sunt singuri, ei cred ca nimeni nu-I vede. Placandu-le sa-si asume responsabilitatea ca nimeni nu le monitorizeaza faptele, oamenii se simt incurajati sa faca tot ceea ce le trece prin minte. Si ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, ei cred ca niciodata nu vor suporta vreo consecinta pentru lucrurile rele facute.

Dar aceasta este o mare iluzie, pentru ca Allah observa si cele mai mici fapte. In timp ce vazul nostrum are limite, Allah vede camera in care sta o persoana, El vede camerele situate in jurul primeia, intrarea in casa, orasul si tara care contin aceasta casa, continental in care este localizata respective tara, intregul Pamant, toate planetele, spatiul, si toate celelalte dimensiuni. In Nobilul Coran, Allah ne spune ca El este atent la orice :

Tu nu vei fi in nicio imprejurare, nu vei recita niciun fragment din Coran si voi nu veti implini nicio fapta fara ca Noi sa fim martori in clipa cand o savarsiti. Domnului tau nu-I va scapa nici cat greutatea unui fir de colb – nici de pe pamant, nici din cer-, nici cat [o greutate] mai mica [decat aceasta] si nici mai mare, fara ca acestea sa [fie inscrise] intr-o carte limpede. (Sura Yunus, 10:61)

Pliniti Rugaciunea [As-Salat] si dati Dania [Az-Zakat], caci binele pe care vi-l daruiti voua insiva, il veti gasi la Allah, fiindca Allah vede bine ceea ce faceti. ( Sura al-Baqara, 2 : 110 – in traducere sura 'Vacii')

Ei sunt [pe] trepte [diferite] la [rasplata lui] Allah si Allah vede bine ce fac ei. (Sura 'Al-'Imran, 3 : 163)

Aceia care rastalmacesc semnele Noastre nu Ne sunt necunoscuti. Si oare acela care este aruncat in Foc va fi mai bun sau acela care va veni in siguranta in Ziua Invierii ? Faceti ceea ce voiti, fiindca El este Binevazator a ceea ce faceti voi. (Sura Fussilat, 41 : 40 – in traducere sura [Versetele] talcuite ; mai este numita si 'Ha', Mim', 'Prosternarea', dupa cele doua litere ce alcatuiesc primul verset si dupa referirea la prosternare in versetul 37)

~va continua in sha Allah~

"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

4. 14. Al- Basit (A Toate Datatorul) 
    14. AL- BASIT (A TOATE DATATORUL)

Cine este acela care Ii da lui Allah un imprumut bun ? El i-l va inmulti [in Viata de Apoi] de mai multe ori, caci Allah micsoreaza sau mareste [darul Sau] si voi la El va veti intoarce . (Sura al-Baqara, 2 : 245 – in traducere sura 'Vacii')

Allah ofera din abundenta hrana spirituala si materiala tuturor celor care cred in El si-I dau ascultare din toata inima. El indeparteaza dificultatile de la fata lor. Deasupra dificultatilor de care se lovesc, dincolo de necazuri sau boli drept-credinciosii cauta refugiu la Allah. Iar drept recompensa, Allah le usureaza pedepsele, in vreme ce pentru necredinciosi El le ingreuneaza lucrarea.

Nobilul Coran ofera multe exemple in acest sens.
    De pilda, profetul Moise (pacea lui Allah fie asupra sa!) si 'Copiii Isrelului' au fost fortati sa paraseasca Egiptul din cauza violentei la care au fost supusi de catre Faraon. Si totusi, Faraonul i-a urmarit. In timpul fugii, 'Copiii Israelului', care au fost cuprinsi intre armata Faraonului si mare, au crezut ca sunt terminati. Dar, Allah a raspuns chemarii profetului Moise (pacea lui Allah fie asupra sa!), a despartit apa si le-a facut un drum uscat pe unde ei au putut sa se salveza. Allah, de asemenea, l-a distrus pe Faraon, precum si armata sa, si i-a facut pe 'Copii Israelului' mostenitorii peste ei.

Acestea sunt, de asemenea, expresia urmatoarei situatii :

Si cine pribegeste pe calea lui Allah, va afla pe pamant multe [adaposturi] si bogatie.Si cel ce iese din casa sa [1], ca sa purceada catre Allah si Trimisul Sau [2], si apoi il va ajunge moartea, rasplata lui se afla la Allah, caci Allah este Iertator, Indurator [Ghafur, Rahim] [3](Sura an-Nisa', 4 : 100 – in traducere sura 'Femeilor')

Fara doar si poate, promisiunea lui Allah este intotdeauna adevarata – si asa va ramane – pentru slujitorii sai drept-credinciosi.
    Unul dintre versete spune :

Intr-adevar, Domnul tau da cele de trebuinta cu prisosinta cui voieste El sau le da cu masura. El este Bine Stiutor al robilor Sai, Atoatevazator [Khabir, Basir]. (Sura al-'Isra', 17 : 30- in traducere sura 'Calatoriei de peste noapte')

Note de subsol :

[1] din Mekka;

[2] spre Medina;

[3] Dumra ben al-Qays era un barbat slabit si neputincios din Mekka, dar cand a auzit ce a revelat Allah in legatura cu plecarea (Hegira), le-a zis fiilor sai :

'Luati-ma cu voi, caci eu nu sunt slab si eu cunosc calea spre Medina ! Jur pe Allah.'

5. 15. AL-BATIN (Cel Ascuns) 
    15. AL-BATIN (Cel Ascuns)

El este Intaiul si Cel de pe urma, Cel de deasupra tuturor si Cel ascuns si El este a toate stiutor [Al-Awwal, Al-Aakher, Az-Zaher, Al-Baten]. (Sura al-Hadid, 57:3 – in traducere sura 'Fierului')

Priveste in jurul tau, in camera in care te afli. Orice ai vedea tu, a fost proiectat si fabricat de catre cineva : usa, CD-player-ul, tabloul de pe perete, fereastra etc. Acum priveste pe fereastra copacii, Soarele, cerul, pasarile care zboara, chiar si la ceilalti oameni. Iar daca afara este noapte, poti privi stelele si Luna. Stiind ca orice din incaperea ta a fost facut de cineva, nu-ti este clar ca orice din jurul tau a fost, de asemenea, proiectat ?

Adevarul acestor afirmatii este clar ! Daca nu poti sustine ca un tablou asezat pe perete a fost fabricat dintr-o greseala, atunci la fel nu poti sustine ca Soarele, stelele si Luna sunt rezultatul unei coincidente. Orice ai vedea pe Pamant si pe Cer are un 'designer', un creator. Stapanul nostru, Care creaza totul cu o desavarsita maiestrie, ni Se prezinta tocmai prin creatia Sa.

Cand privesti pe fereastra, nu-L poti zari. Dar dincolo de aceasta, existenta lui Allah, puterea si maiestria Sa sunt clar observabile tocmai in creatia Sa. Acesta este intelesul pe care numele al-Batin ni-l transmite. Existenta si controlul Sau sunt clare in fiecare coltisor al Universului, chiar daca nimeni nu-L poate vedea :

Privirile nu-L ajung [1], insa El prinde toate privirile [2].El este Cel Bland [si] Bine Stiutor [Latif, Khabir] ! (Sura al-'An'am, 6 : 103 – in traducere sura 'Vitele')

Note de subsol :

[1] privirile oamenilor in aceasta lume;

[2] nu-I este ascunsa si nevazuta privirea niciunei fiinte.

6. 16.AL- BADEE' (Facatorul Desavarsit) 
    16.AL- BADEE' (Facatorul Desavarsit)

[El este] Facatorul desavarsit al cerurilor si al pamantului si daca hotaraste un lucru, El spune doar : 'Fii' si acesta este ! (Surat al-Baqara, 2 : 117 – in traducere sura 'Vacii')

Nu conteaza cat de competenti sau de inteligenti pot fi oamenii, orice inovatie sau noua idee este limitata la mediul in care traiesc, la ceea ce ei vad in jurul lor. Noi, oamenii ne bucuram de doar cinci simturi si nu ni-l putem imagina deloc pe cel de-l saselea.

Mai mult, putem sa ne folosim aceste simturi doar pentru lucruri cu grad sporit de certitudine. Spre exemplu, noi suntem total nepasatori in legatura cu ceea ce nu putem percepe. Drept care, nu putem gandi, descoperi sau oferi masura intelepciunii noastre cand ne raportam la ceva care nu exista pe Pamant sau in Univers, atat timp cat nu-l cunoastem.

Este adevarat, oamenii de stiinta dezvolta cateva proiecte imitand animalele care traiesc in natura si bio-sistemul lor ireprosabil. Asa de pilda, botul delfinului a servit drept model pentru prora [partea din fata] navelor moderne,

in timp ce radarele se bazeaza pe principiul folosit de catre lilieci; si anume, emiterea sunetelor de frecventa foarte inalta (ultrasunete) pentru a compensa vazul foarte slab pe care-l au acestia.

Iar asemenea exemple sunt foarte multe. (pentru mai multe detalii, va rugam sa studiati, Harun Yahya, For Men of Understanding , ed. a III-a., [ Londra : Ta-Ha Publishers Ltd., Aprilie 2003]) [1]

Stiinta lui Allah este nemarginita ! Orice exista, vizibil sau nu cu ochiul liber, este produsul creatiei desavarsite a lui Allah.

Pe vremea cand nu exista nimic, nici Univers, nici galaxii, nici planete, nici fiinite sau macar o singura celula, El a decis sa creeze un sistem fara cusur format din atomi, molecule, celule, fiinte, planete, stele si galaxii. Sub ordinul Sau ('Fii') universul si toate componentele sale au luat viata fara a se baza pe niciun model anterior, ci au devenit ceea ce Allah a dorit.

Incepand cu micro-universul despre care umanitatea a devenit constienta dupa mii de ani si terminand cu corpurile ceresti descoperite de-a lungul secolului XX, toate aceste sisteme au fost gandite de Allah si functioneaza conform legilor Sale. Acestea sunt relatate de Nobilul Coran in cele ce urmeaza :

Spune : 'Domnul meu a poruncit numai dreptatea ! [Si va porunceste voua ] : Intorceti-va fetele voastre la toate locurile de Rugaciune [2] si invocati-L pe El cu credinta adevarata in religia Lui ! Precum v-a creat El, asa va veti intoarce'. (Sura al-A'raf, 7 : 29 – in traducere sura 'creste de ziduri')

Facatorul desavarsit [Badi'] al cerurilor si al pamantului ! Cum sa aiba El un fiu, de vreme ce El nu a avut o soata ? El le-a creat pe toate si El pe toate le stie. (Sura al-An‘am, 6 : 101 – in traducere sura 'Vitele')

Note de subsol :

[1] editia in limba engleza a cartii o puteti citi la aceasta adresa de site, celor care nu cunosc limba engleza recomandandu-le macar sa admire imaginile acestei carti de o frumusete rara, in special versiunea 'Acrobat(.pdf)' disponibila si pentru down-load-are :

[2] in toate momentele si locurile pentru Rugaciune si oricare ar fi locul unde va impliniti Rugaciunea, intoarceti fetele voastre spre Ka'aba;

7. 17. Al - Barr (Milostivul) 
    17. AL - BARR (MILOSTIVUL)

Pentru ca noi L-am chemat si mai inainte, caci El este Cel Milostiv, Indurator [Al-Barr, Ar-Rahim]. (sura at-Tur, 52:28)

Allah i-a creat pe toti oamenii si i-a plasat pe ei intr-o pozitie perfect adecvata pentru a-si trai viata, iar aceasta s-a intamplat pentru a le fi lor spre folos.

In sura an-Nahl, Allah ne vorbeste despre cateva dintre aceste binecuvantari :

4. El l-a facut pe om dintr-o picatura si iata ca el [omul] este cartitor invederat [1]

5. Si vitele [2] le-a facut pentru voi [3], de la ele aveti caldura [4] si alte foloase [5] si de la ele si mancati [6]

6. Ele sunt pentru voi mandrete, cand le adunati seara si cand le scoateti la pascut [dimineata];

7. Ele poarta poverile voastre catre o tara unde nu ati putea ajunge decat cu truda mare. Domnul vostru este Iertator, Indurator [Ra'uf, Rahim] [7]

8. Si [El a facut] caii, catarii si magarii [8], sa calariti pe ei si ca podoaba si El creeaza ceea ce voi nu stiti [9].

9. Lui Allah ii revine [sa arate prin mare mila Sa] calea cea dreapta si pe cea nedreapta [10]. Dar daca El ar voi, v-ar calauzi pe toti [11].

10.El este Cel care trimite apa din cer [12] pentru voi. Din ea este de baut pentru voi [13] si din ea cresc tufisurile, [14] unde voi va pasteti cirezile.

11.Din ea El face sa creasca pentru voi semanaturile [15], maslinii, curmalii, vita de vie si tot felul de roade [16]. In aceasta este dovada pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc.

12.El a supus pentru voi noaptea si ziua [17], Soarele si Luna. Si stelele sunt supuse, prin porunca Lui. Si intru aceasta sunt semne pentru un neam [de oameni] care pricep.

13.Si ceea ce a creat pentru voi pe pamant [18] [are] felurite culori. Si intru aceasta este un semn pentru un neam de oameni care isi aduc aminte.

14.El este Cel care a supus marea, pentru ca voi sa mancati din ea carne proaspata [19] si sa scoateti din ea podoaba pe care sa o purtati [20]. Si vezi corabiile care o brazdeaza ca sa cautati harul Sau [21] ! Si poate ca voi veti fi multumitori !

15.El a asezat pe pamant munti statornici, ca sa nu se clatine cu voi, rauri si drumuri, poate ca voi veti fi calauziti.

16.Si semne osebite [22]. Si dupa stele se calauzesc [23]. (sura an-Nahl, 16 : 4-16 – in traducere sura 'Albinele')

Indiscutabil, nimeni, niciodata nu va putea sa posede sau sa realizeze oricare dintre binecuvantarile mentionate mai sus prin propriile eforturi. In orice caz, Allah a oferit toate aceste frumuseti umanitatii ca pe niste binecuvantari tocmai pentru a arata generozitatea Sa nemarginita fata de supusii pe care ii are. In contrapartida, ce asteapta ?

In partea urmatoare a surei, Allah raspunde ca El se asteapta de la umanitate sa-I acorde atentie sa sa-L slujeasca , dupa cum urmeaza :

17.Si oare Cel care creeaza [24] este la fel ca acela care nu creeaza ? Oare voi nu sunteti cu luare aminte [25] ?

18.Si de ati [vrea sa] socotiti binefacerile lui Allah, voi nu veti izbuti sa le numarati [26]. Allah este Iertator, Indurator [Ghafur, Rahim] [27].
    (sura an-Nahl, 16:17-18)

Note de subsol :

[1] adversar al Creatorului sau, contestandu-I unicitatea si opunandu-se trimisilor Sai;

[2] camilele, bovinele, ovinele si caprinele;

[3] spre binele vostru;

[4] lana si parul care va apara de frig;

[5] puii lor, laptele lor si folosirea unora dintre ele (a camilelor) pentru calarie;

[6] carnea care este ingaduita;

[7] intrucat vi le-a supus pentru a va fi de folos;

[8] i-a creat si i-a facut sa va fie supusi;

[9] vietati pe care voi nu le cunoasteti din deserturi si din mari;

[10] care duce la ratacire;

[11] dar nu o face pentru ca Allah i-a lasat fiecarui om libertatea de a-si alege calea dupa vointa sa;

[12] adica din nori;

[13] cu care sa va potoliti setea;

[14] sunt avute in vedere toate plantele care cresc ca urmare a ploii;

[15] care reprezinta hrana oamenilor;

[16] de diferite soiuri si culori si cu diferite gusturi;

[17] pentru a va fi spre folos, adica noaptea pentru a va odihni si ziua pentru a va sastiga cele necesare traiului;

[18] animale si plante;

[19] adica peste;

[20] perle si corali;

[21] sa castigati din comertul pe care il faceti, calatorind cu ele;

[22] semne pe caile de pe uscat sau de pe mare, dupa care sa se orienteze;

[23] in timpul zilei, calatorii se calauzesc dupa munti, rauri si alte detalii de relief, iar in timpul noptii se calauzesc dupa stele;

[24] indeosebi fapte mari, precum cele mentionate;

[25] ca sa va dati seama de aceasta greseala ?

[26] nu veti izbuti sa le numarati, dat fiind numarul lor nesfarsit, si nu veti fi in stare sa aduceti multumirea pentru ele;

[27] si El va trece peste incapacitatea voastra de a-I aduce multumiri si nu va va pedepsi pentru nerecunostinta voastra.

8. 18. AL-JAMI’ (Cel Care Aduna) 
    18. AL-JAMI’ (Cel Care Aduna)

'Doamne ! Tu ii vei aduna pe oameni intr-o Zi, in legatura cu care nu este nicio indoiala. Allah [cu adevarat] nu-Si calca fagaduinta' (Sura 'Al 'Imran, 3:9)

Acest atribut al lui Allah exprima clar controlul Sau asupra tuturor sistemelor din Univers. Fiind Creatorul a tot ceea ce exista, El are puterea sa determine toate fiintele si lucrurile sa-L urmeze si, prin urmare, poate sa le cheme oriunde doreste. In Nobilul Coran, Allah ne promite ca-i va strange pe drept-credinciosi impreuna in aceasta lume:

Fiecare are o directie spre care se indreapta. Voi insa intreceti-va la faptele bune. Oriunde v-ati afla, Allah va va aduce pe toti [la judecata], caci Allah este peste toate cu putere. (Sura al-Baqara, 2 : 148 – in traducere sura 'Vacii')

In orice caz, adevarata chemare va avea loc in 'Ziua Jedecatii', cand toti drept-credinciosii vor intra in prezenta Sa. Allah, Care-i stie pe necredinciosii care Il reneaga atat pe El, cat si Mesagerii pe care i-a trimis, precum si toate faptele lor, va aduna pe oricine a fost viu vreodata prin intermediul sunetului Trompetei.

Allah ii va strange pe toti necredinciosii sa dea socoteala pentru faptele lor, dupa care le va da ordin sa intre repede in Iad, unde vor primi din plin pedeapsele pentru ceea ce au facut.

In Paradis, Allah ii va recompense pe cei care L-au urmat. In acea Zi, El ii va strange atat pe cei care L-au urmat, cat si pe conducatorii lor. Avand o lumina stralucind drept in fata lor, ei vor intra in Paradis asa dupa cum a fost indurarea si milostenia lui Allah.

Intre timp, exact ca si in aceasta lume, El ii va tine impreuna pe necredinciosi in Gheena si ii va lasa sa se justifice unii fata de ceilalti. Ticalosii lor soti/sotii, precum si idolii carora s-au inchinat vor ramane impreuna si vor fi pedepsiti intr-un colt stramt al Gheenei.

In versetul de mai jos, Allah ne informeaza ca ii va strange impreuna pe cei care l-au urmat pe Satana si ii va trimite in cete in Iad .

El doara v-a aratat [revelat] in Carte ca daca veti auzi ca versetele lui Allah sunt tagaduite sau luate in deradere, sa nu stati impreuna cu ei decat daca vor incepe ei o alta discutie, caci altcum, veti fi asemenea lor. Allah ii va aduna pe fatarnici si pe necredinciosi in Gheena, cu totii. (Sura an-Nisa', 4 : 140 – in traducere sura 'Femeilor')

~va continua in sha Allah!

9. Anunt 
    In numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !

Dragii mei frati, dragele mele surori,

Doresc sa va multumesc tuturor din suflet pentru ca m-ati sustinut sa continui munca de traducere a acestei minunate carti, fiind aproape de mine tot timpul.

Dar, din pacate, intre 31 Iulie si 5 August o sa sustin examenele finale la facultate, asa cum am mai amintit.

Si trebuie sa fiu un bun student, pentru ca Allah Cel Milostiv ne iubeste cand suntem persoane bine informate.

O sa-mi lipsiti si daca Allah o sa vrea, o sa postez din nou dupa data de 5 August.

Desigur, am cateva emotii, dar voi face orice sa fiu un bun musulman oriunde, daca Allah doreste.

As-Salamu 'alay-kum ! (Pacea asupra voastra!)

10.  
    Incepator hadiya's Avatar
    In numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !

inchaAllah sa treaca cu bine perioada de examene si sa revii cu postarile tale care sint atit de frumoase si explicative , MashaAllah .

salam aleykom
    "La ilaha illa Allah"

11. 99. AS - SABOOR ( Cel Rabdator ) 
    Deosebit QURRAT-UL-AIN's Avatar
    99. AS - SABOOR ( Cel Rabdator )

As- Saboor inseamna Cel Rabdator. Prima lectie de instruire spirituala este : RABDAREA . Aceasta a fost revelata in Quran in nenumarate locuri.
    67 (Khidr ) I -a raspuns: "Dar tu nu vei putea sa ai rabdare cu mine!”
    [Quran: Al Kahf Capitolul 18]
    Aceasta intamplare a avut loc cand , Moise (Aleyhi Salam) intalni pe Al-Khidr (omul evlavios). Chiar dupa discutia cu Allah, Moise (Aleyhi Salam) inca avea nevoie de o lectie a rabdarii . Daca Moise , (Aleyhi Salam) chiar cu onoarea de-a fi Mesagerul lui Allah , a avut nevoie sa invete lectia rabdarii , atunci noi , oamenii obisnuiti , ne aflam intr-o nevoie mult mai mare in cautarea si invatarea despre rabdare . In natura , Allah ne-a oferit alte example.Toti am auzit cum ca , un caine este cel mai bun prieten al omului . Daca nu hranim cainele o zi , sau mai multe, cainele tot isi va iubi si respecta stapanul . Cainele nu-si va musca stapanul din cauza foamei care-l incearca . Cainele nu se va intoarce impotriva stapanului sau . Daca pedepsim cainele pentru o fapta rea , acesta inca ne va respecta . Acesta nu va latra in schimb la stapan .Daca suntem privati de o masa pe zi , ne intoarcem impotriva Stapanului Nostru , a Domnului Nostru . Devenim nerabdatori .
    Putem invata lectia de la caine . Daca un caine este credincios stapanului sau,atunci ce este in neregula cu fiintele umane care devin necredincioase Stapanului Nostru ? Prima lectie pe care trebuie sa o invatam este :”Rabdarea” (Sabr). De ce ? Pentru ca Allah este As Saboor – Cel Rabdator si noi trebuie sa ne intrecem in calitatea de a fi rabdatori . Intalnim multe cazuri unde rabdarea este necesara . Trebuie sa fim rabdatori cand ne este foame . Trebuie sa fim rabdatori cand suntem in suferinta . Trebuie sa fim rabdatori cand suntem bolnavi . Trebuie sa fim rabdatori cand suferim o pierdere . Oricare ar fi motivul nelinistii noastre , trebuie sa avem rabdare . Rabdarea este o calitate nobila .Atunci cand incalcam regulile fata de Allah , acesta este rabdator cu noi. Poate ca cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne intoarcem cu iertare catre El . Allah ne ofera multe ocazii sa ne caim sau sa ne intoarcem pe calea cea buna si dreapta , cerand de la El iertare . Allah nu iubeste graba . Graba este o calitate a lui Shaytan (Satana). Shaytan ne indeamna sa actionam in graba .
    45 Cautati liman in rabdare si in Rugaciune (As-Salat)! Intr-adevar ea este anevoioasa , insa nu pentru cei care cred ,
    46 Care cred ca il vor intalni pe Domnul lor si ca la El se vor intoarce .
    [Quran: Al Baqara, Capitolul 2]

In versetul 45 invatam ca rabdarea poate fi atinsa doar prin umilinta si smerenie . Versetul ne spune clar ca :” Cei care cred ca il vor intalni pe Domnul lor , si ca la El se vor intoarce „ . Aceast lucru incercam sa-l facem ,stim ca trebuie sa-l intalnim pe Domnul nostru si ca la El ne vom intoarce . Sunt doua cai prin care ne intoarcem la Domnul nostru . Una este prin moarte cand trebuie sa lasam in urma aceasta lume in mod fizic Alta este de a ne intoarce la El inainte de moarte . Aceasta este a ucide dorintele lumesti .

Abu Bakr venise dinspre casa lui ( la As-Sunh) pe un cal . El descaleca si intra la masjid, dar nu vorbi cu nimeni pana nu intra in casa Aishei si intra direct ducandu-se catre Mesagerul lui Allah care era acoperit cu Hibra (haina traditionala araba) . Atunci descoperi fata Profetului , se pleca asupra lui , il saruta si planse , spunand : "Accepta sacrificiul mamei mele si a tatalui meu pentru tine . De la Allah e dat , Allah nu te va lasa sa mori de doua ori.Cat despre moartea care ti-a fost scrisa , a venit peste tine "
    [Sahih Al-Bukhari]

Intalnim ceva foarte interesant in acest Hadis . Ultimele doua propozitii sunt foarte interesante :
    „De la Allah e dat , Allah nu te va lasa sa mori de doua ori. Cat despre moartea care ti-a fost scrisa , a venit peste tine „.
    De ce Abu Bakr as Siddiq spunea aceste cuvinte ? La ce se referea acesta cand spunea ca o persoana nu poate trai experienta mortii de doua ori ?Ceea ce el dorea sa expuna era faptul ca Muhammad (PACEA SI BINECUVANTAREA LUI ALLAH FIE ASUPRA LUI) renuntase deja la placerile lumesti in timp ce traia pe acest pamant in forma fizica , acesta avand deja experienta mortii inaintea venirii acesteia . Ceea ce Abu Bakr as Siddiq ne indica este faptul ca Muhammad (PACEA SI BINECUVANTAREA LUI ALLAH FIE ASUPRA LUI) deja il cunoscuse pe Allah in timp ce pasea pe acest pamant . Si este bine stiut ca nimeni nu-L poate intalni pe Allah inainte ca moartea sa-l invaluie (doar daca –si infraneaza / ucide dorintele lumesti , murind in corpul sau fizic ) . Numai atunci il putem intalni pe Allah in timp ce suntem pe acest pamant . Ultima propozitie din acest hadis , clarifica moartea obisnuita , care este lasata de la Allah de cand eram in burtica mamei noastre .
    Pentru a lamuri cele doua morti , cea de a muri inainte sa vina moartea, este atunci cand infranam dorintele lumesti si nu suntem atrasi de ele in timp ce traim printre ceilalti oameni . Este usor sa ne lasam in voia lui Shaytan si sa uitam de Allah . A doua moarte poate fi cand ne desprindem de comunitate si traim in comunitatea Burzakh, adica lumea spirituala . Cum reusim sa murim inainte sa vina moartea asupra noastra ? Practicand si adunand RABDARE . Reusim numai cand avem rabdare .Atunci nu suntem nici plictisiti nici info----ti . Atunci nu suntem maniati de insulte. Atunci nu suntem dominati de imbogatire . Atunci suntem definitiv morti pentru aceasta lume a iluziilor si traim Intru Allah , iar Shaytan nu ne mai poate influenta si se indeparteaza de noi .
    Adam (Aleyhi Salam) a fost alungat din Rai pentru o singura greseala si a trebuit sa fie rabdator pentru 330 ani . Atunci , si numai atunci , Adam a fost reprimit in Rai , langa Allah . Durata de viata in vremurile acestea este mult mai mica , cu toate acestea , suntem nerabdatori . Asadar trebuie sa invatam lectia rabdarii si sa muncim sa ne intoarcem la Allah . Acestea fiind spuse , haideti sa incepem in a invata cea mai dificila lectie , aceea a Rabdarii , facandu-ne astfel cale inapoi spre Allah .Sa invatam sa murim inainte de a veni moartea asupra noastra . Sa ne infranam de la dorintele lumii acestea de iluzii . Cand reusim aceasta , putem sa ne intoarcem la Allah chiar umbland pe acest pamant in forma fizica .
    …Inna Lillahi Wa Inna Ilaihi Rajioon.
    156…”Noi suntem ai lui Allah , si noi la El ne intoarcem”.
    [Quran: Al Baqara, Capitolul 2]
    .

Diferenta intre Sabr (Rabdare) si Saboor (Rabdator) in limba araba este de doar o litera Waw. Inainte de a practica Rabdarea , pentru a deveni Rabdator , trebuie sa aratam si sa avem multa dragoste si bunatate fata de creatia si creaturile lui Allah. Allah trateaza orice fiinta umana cu egalitate , fie ca este Musulmana , fie ca nu este Musulmana . Asadar , trebuie sa invatam din aceasta .
    Ce este Rabdarea ? Rabdarea este ceea ce se intampla in sufletele nostre , menite sa ne tina aproape ne noi insine si sa multumim Domnului (Stapanului) nostru in toate conditiile . Odata ce am inceput vorbind despre Mesagerul lui Allah , atunci sa terminam tot cu alta referire la Moise (Aleyhi Salam).

25 (Moise) spuse: "Doamne, deschide-mi mie pieptul”
    26 "Si usureaza-mi mie lucrul (ce trebuie sa-l implinesc)”
    27 "Si dezleaga nodul limbii mele”
    28 "Pentru ca ei sa priceapa vorbele mele”
    [Quran: Ta Ha, Capitolul 20]

De asemenea il rog pe Allah, Domnul meu , sa-mi deschida si mie pieptul , sa-mi usureze mie lucrul si sa descifreze cat mai bine cuvintele din discursul meu , pentru ca ceea ce primesc cititorii sa poata intelege . Ameen.
    Fie ca Allah sa ne dea noua tuturor Rabdare in tot ceea ce facem , in orice conditie . Ameen.
    "ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")

12. 19. AL- JABBAR (Atotputernicul ) 
    19. AL-JABBAR (Atotputernicul )

El este Allah, afara de care nu este alt dumnezeu : Stapanitorul, Cel Sfant, Facatorul de pace, Aparatorul Credintei, Veghetorul, Cel Tare, Atotputernicul [Al-Jabbar], Cel Preainalt. Marire lui Allah ! El este mai presus de ceea ce voi Ii asociati. (Sura al-Hasr, 59 : 23 – in traducere sura 'Pribegiei')

Necredinciosii isi dau pe fata aroganta si respingerea fata de Allah pretinzand ca ei exista si fara vreo legatura cu El, ca ei sunt independenti de Allah si chiar atribuindu-si lor insisi cateva dintre caracteristicile lui Allah. In orice caz, daca ei s-ar putea opri si gandi macar pret de o secunda, la modul serios, asupra celor sustinute, ar putea lesne sa priceapa ca nu au aparut cu de la ei putere, ca nu stiu cand vor muri si ca nu au nici un cuvant de spus in alcatuirea trasaturilor fizice pe care le poseda.

Ar putea sa-si dea bine seama ca ceea cu care ei sunt inzestrati, inclusiv propriul corp, au caracter efemer si in cele din urma vor disparea. Toate acestea arata clar faptul ca umanitatea este lipsita de putere si ca niciodata nu va putea sa se auto-inzestreze sau sa controleze ceva. In plus, contemplarea asupra acestui aspect nu va face altceva decat sa -----streze si mai mult cat de evident este acest adevar.

In fata tuturor acestor fapte, oricine poate vedea imediat ca aroganta manifestata fata de Stapanul nostru, Creatorul, este atat prosteasca, cat si periculoasa.

De fapt, orice persoana trebuie sa inteleaga ca Allah este Atotputernicul si ca El le-a creat pe toate din nimic, ca El a dat fiecareia trasaturi particulare si ca El cunoaste toate nevoile, putand sa ia inapoi ceea ce a dat - oricand doreste. Si mai trebuie sa se inteleaga ca toate fiintele vor muri, in vreme ce doar El va dainui etern. Odata ce toate acestea vor fi intelese, oamenii vor trebui sa se supuna Creatorului lor, Celui care are puterea sa faca orice celor care l-au tagaduit, in clipa cand El va dori.

Allah a revelat versetele despre 'Stapanii Gradinii' drept o lectie adresata in acest sens. Unul dintre acesti barbati [1], care a fost rasfatat din plin de belsugul si realizarile acestei vieti trecatoare, mai tarziu si-a recunoscut slabiciunea, marturisind lucrurile rele pe care le infaptuise.

Ceea ce s-a intamplat cu acest barbat, care si-a jurat ca ar putea sa culeaga recolta dimineata urmatoare, este relatat de Nobilul Coran :

19. Si s-a abatut peste ea o nenorocire de la Domnul tau, in vreme ce ei dormeau,

20. Iar dimineata era asemenea unui ogor cules. (Sura al-Qalam, 68 - in traducere sura 'Calemului')

26. Dar cand au vazut-o, au zis ei : 'Noi suntem cu adevarat rataciti,

27. Sau, mai degraba, noi suntem lipsiti [de roadele noastre] !'

28. A zis cel mai intelept dintre ei : 'Oare nu v-am zis eu sa aduceti marire [lui Allah]' ?

29. Au zis ei : 'Marire Domnului nostru ! Noi am fost nedrepti !'

30. Si s-au indreptat unul catre altul, aducandu-si mustrari.

31. Si au zis ei : 'Vai de noi ! Noi am fost nelegiuiti !

32. Poate ca Domnul nostru ne va da in schimb [ceva] mai bun decat ea [2] ! Noi dorim sa ne apropiem de Domnul nostru [3] !'

33. Asa este chinul ! [4] Iar chinul din Lumea de Apoi va fi si mai mare !

(Sura al-Qalam, 68- in traducere sura 'Calemului')

Note de subsol :

[1] aluzie la Al-Walid ibn al-Mughira;

[2] ca urmare a caintei si intoarcerii noastre la El;

[3] pentru a ne ierta pe noi si a ne compensa pentru ceea ce am pierdut;

[4] din aceasta lume.

Page 3 of 6 FirstFirst 12345 ... LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)