1) AL-'ADHEEM (Maretul)
'Ale lui sunt cele din ceruri si cele de pre pamant. El este Cel mai Inalt, Maret [Al-’Aliyy, Al-’Azim]' (sura AAs-Sura : 4, in traducere sura ‘Sfatului’)
Puterea si maretia lui Allah se situeaza cu siguranta peste puterea oamenilor. Si totusi acestia, in marginimea experientei lor, inca pot descifra si intelege puterea Sa. Fara doar si poate intregul univers este plin cu nenumarate exemple care arata maretia Sa. Doar o privire mai atenta asupra chiar a propriei planete este suficienta sa-i fac ape oameni sa simta caracterul Sau sublim.
Cerurile purtand nori de greutatea multor tone, muntii care urca mii de metri in vazduh, oceanele care adapostesc milioane de vietati, o dara de lumina si zgomotul trasnetului care-o urmeaza, si bilioane de vietati care s-au supus lui Allah – toate acestea si nenumarate alte detalii sunt fara doar si poate semne ale existentei lui Allah.
A fi atenti in mai buna intelegere a maretiei Creatorului nostru, presupune a ne situa dincolo de limitele impuse ale lumii in care traim si a gandi de felul urmator : traim intr-un spatiu infinit – Universul. Acesta contine bilioane de galaxii cu nenumarate bilioane de stele. Iar noi traim intr-una din aceste galaxii, pe o planeta numita Pamant, care se roteste in jurul axei sale cu o viteza de aproximativ 1.670 kilometri pe ora. Doar ganditi-va la aceste vaste diagrame si veti realiza ca existenta noastra in Univers este nesemnificativa, asemenea unei particule de praf pe Pamant.
Asa cum acest exemplu -----streaza, oamenii sunt invitati la o contemplare sincera asupra maretiei Creatorului, Cel Care creaza bilioane de galaxii si le tine pe toate in mana Sa. Intr-unul dintre versete, Allah ne vorbeste despre atributele Sale atat de frumoase :
'Allah ! Nu exista divinitate in afara de El, Cel Viu, Vesnicul [Al-Qayyum][1] ! Nici atipirea, nici somnul nu-L cuprind ! Ale Lui sunt cele din ceruri si de pre pamant ! Cine este acela care ar putea mijloci la El fara de ingaduinta Lui ? El le stie pe cele din fatal or si pe cele din urma lor [2]. Si ei nu pricep nimic din stiinta in afara de ceea ce El voieste. Tronul Lui [3] se intinde peste ceruri si peste pamant si nu-I este grea pazirea lor. El este Preainaltul, Maretul [Al-Aliyy, Al’Azim]' (surat Al-Baqara : 255, in traducere sura ‘Vacii’)
~va continua in sha Allah ~
Note de subsol :
[1] cuvant prin care va aparea tradus epitetul lui Allah Al-Qayyum, care mai inseamna si ‘Cel care nu are nevoie de nimic, in vreme ce toate au nevoie de El ; Cel care nu depinde de nimeni, in vreme ce totul depinde de El’
[2] El le stie pe cele din aceasta lume si pe cele din Lumea de Apoi.
[3] versetul 255 se mai numeste ‘versetul Tronului’, dupa acest cuvant kursiy, care inseamna tron, jilt, dar pe care unii comentatori il interpreteaza si ca insemnand Stiinta lui Allah
Results 31 to 40 of 56
|
|
-
07-05-2006, 02:24 PM
"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
Mersi Abdul Rahman de la :
Saira (04-15-2007)
-
08-05-2006, 10:32 PM
20. AD-DA'I (Calauzitorul)

O , voi cei care credeti ! Raspundeti-i lui Allah si Trimisului Sau, daca va cheama la ceea ce va da viata ! Si sa stiti ca Allah se interpune intre om si inima sa si ca voi la El va veti aduna ! ( Surat al-Anfal, 8:24)
Oamenii adesea presupun ca pot avea grija de ei insusi in cel mai bun mod si de asemenea ca pot lua cele mai potrivite decizii , isi pot stabili propriile reguli dupa care viata isi urmeaza bunul curs.
Dar aceasta este o mare deziluzie , pentru ca Allah a creat omenirea, iar El este mai aproape de noi decat vena jugulara .O persoana poate sa se cunosca indeajuns de bine; insa Allah creaza ambientul perfect pentru el, pentru ca doar El detine controlul suprem peste cele vazute si nevazute, peste cele mai ascunse ganduri si subconstientul fiecaruia .
Mai mult decat atat, o persoana nu poate sti ce va avea de infruntat sau poate usor uita intamplari din trecut . Insa Allah, Cel ce nu uita si niciodata nu greseste, stie tot ce s-a intamplat—si ce se va intampla— in viata fiecarei fiinte . Pentru aceste motive, numai Allah stie ce este mai bine pentru fiecare in parte .
Intr-adevar , Allah ne atrage atentia asupra urmatorului fapt :
... V-a fost prescrisa lupta , chiar daca ea va este neplacuta . Or , se pote intampla ca voi sa urati un lucru care este bun pentru voi si sa iubiti un lucru care este rau pentru voi . Dar Allah stie , in vreme ce voi nu stiti . ( Surat al-Baqara, 2:216)
Din acest motiv , orice persoana trebuie sa-i raspunda lui Allah si sa se supuna "drumului cel drept care il va readuce la viata" . Allah ne-a aratat prin Nobilul Qur'an , drumul cel drept de urmat in viata , pe care l-a revelat Profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui ).
In fiecare verset , Allah ne ofera detaliile esentiale prin care o persoana trebuie sa se comporte pentru a obtine izbavirea .
~va urma in sha Allah~
Desi cand doi frati sau mai multi lucreaza impreuna din dragoste pentru Islam, nu se adreseaza prea dese multumiri, singura si cea mai buna multumire venind din partea lui Allah Preainaltul in sha allah, ma simt onorat si trebuie sa-i multumesc surioarei QURRAT-UL-AIN (Licri) ca doreste sa traducem impreuna pentru voi aceasta minunata carte de la editura Harun Yahya.
Draga surioara fie ca Allah Preainaltul sa-ti apere familia si sa-ti faca usoara asteptarea in sha Allah.
Noi toti suntem alaturi de tine

"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
-
08-06-2006, 02:01 AM
21. AD - DAFT (Cel ce inlatura mahnirea)

Si i-au infrant cu ingaduinta lui Allah , si Dawud (numele arab al lui David) l-a omorat pe Jalut (numele arab al lui Goliat) , iar Allah i-a daruit (lui Dawud) carmuirea si intelepciunea si l-a invatat ceea a voit El . Si daca Allah nu i-ar tine pe oameni in frau , unul prin altul , pamantul ar fi stricat . Dar Allah este darnic cu toate lumile ! ( Surat al-Baqara, 2:251)
Allah, Cel care protejeaza credinciosii impotriva pericolelor materiale si spirituale, de asemenea le garanteaza o putere incontestabila impotriva tuturor necredinciosilor, fariseilor si idolaterilor . In timp ce necredinciosii comploteaza si uneltesc lucruri rele , Allah lupta impotriva lor . Inlaturand tot raul de la ei, El face ca cei ce uneltesc fapte rele , sa sufere din pricina lor . Intre-timp , Allah aduna in acelasi loc necredinciosii , facandu-i sa-si indrepte faptele rele unul impotriva celuilalt, astfel slabindu-le lor puterea . Mai mult decat atat , El tine pe cei ce urasc Musulmanii departe de acestia , trimitand asupra lor dezastre . Nobilul Qur'an relateaza aceasta protectie divina asupra credinciosilor , dupa cum urmeaza a fi relatat :
Pe aceia care au fost scosi din caminele lor pe nedrept , pentru ca ei au zis : „Domnul nostru este Allah !” Si de nu i-ar opri Allah pe oameni , pe unii prin altii , ar fi daramate : chilii , biserici , temple si moschei in care numele lui Allah este pomenit atat de mult . Allah ai ajuta neandoielnic aceluia care-L ajuta pe El . Allah este Tare si Puternic [Qawiyy, Aziz] .( Surat al-Hajj, 22:40)
Numai Allah poate inlatura de la credinciosi toate tipurile de greutati , boli grave , presimtind indrumarile lui Satan catre ce este mai rau, si catre multe alte dezastre. Nu este nici cel mai mic dubiu , fiecare dintre acestea reprezinta deschiderea lui Allah si ajutorul ascuns catre umanitate . El este foarte milos inspre slujitorii sai , inspre cei ce cauta alinare la El , ajutor si iertare ."ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
-
08-06-2006, 03:09 AM
22. AD-DARR ( Cel ce mahneste )
Sa iau eu alti zei in locul Lui ? Daca Cel Milostiv [Ar-Rahman] va voi sa-mi faca mie un rau , nu-mi va fi de nici un folos mijlocirea lor si ei nu ma vor putea mantui ! (Surah Ya Sin, 36:23)
O moarte subita , o boala neasteptata , un uragan distrugator , un cutremur afectand un oras intreg , friica pentru viitor, un accident auto , stres, pierdere de bunuri materiale, gelozie, imbatranire… Asemenea evenimente sunt sursa de jale, frica si disperare pentru aceia care nu cred in viata de dupa moarte si considera aceasta existenta ca pe singura lor viata . Nimeni nu este imun acestor evenimente , pot aparea oricand ne asteptam mai putin si ne pot influenta radical viata . Stiind ca Allah este infinit in mila Lui ,care este scopul divin al acestor incercari ? Allah trimite necazuri si incercari , ca in fiecare dintre noi sa creasca credinta . O persoana care are dificultati in a respira ,este greu de crezut ca va fi aroganta si rea cu cei din jurul sau . Intre timp , cineva care se ridica de la pat dintr-o boala grea , sau recupereaza o pierdere financiara intelege pe deplin valoarea sanatatii si a bogatiei. Prin intermediul greutatilor si facilitatilor, Allah face posibila intelegerea cat mai deplina a generozitatii sale , a binecuvantarii sale asupra noastra . Trebuie mentionat un lucru deosebit de important in acest context . Daca persoana incercata de greutati are credinta , si crede ca-n viata de apoi va gasi linistea deplina, atunci ea stie ca orice greutate este de la Allah, si ne pune fata in fata cu rabdarea . Daca aceasta intre timp se cauta ajutor de la Allah, stiind ca numai Allah poate indeparta povara de la ea, in acest fel, Allah isi apropie credinciosii , pregatind rasplata in viata dupa moarte .Adevarul este vazut altfel de cei care nu cre in viata langa El. Allah va insemna cu numele sau ad-Darr in Iad pe acestia care refuza sa creada .
Comparand cu ceea ce vor indura in Iad , ceea ce cauzeaza jale aici , pe pamant , va ramane fara importanta, nesemnificativ , durerea zilnica fiind trecatoare .In Iad, unde necredinciosii vor arde in foc , de fiecare data cand pieile le vor lua foc, Allah le va innoi pielea ,pentru a gusta pedeapsa o data si inca o data .Singura lor mancare vor fi tufisuri spinoase, si ceea ce le va opri setea va fi apa clocotita ce le va topi intestinele.Vor infrunta moartea , dar nu vor muri . In locul mortii , durerea lor va fi infinita . Batuti cu bastoane de fier si acoperiti de paturi de foc , vor fi intemnitati in cel mai intunecat colt al Iadului , unde se vor intrece in gemete .Necredinciosii vor ruga gardienii Iadului sa-l roage pe Domnul lor sa-i lase afara , si sa-si invete lectia in pedeapsa in numai o zi .In timp ce-i pedepseste, Allah vor face pe acestia sa vada binecuvantarile si bunatatea de care se bucura credinciosii in Paradis. Intr-un verset , Allah spune :
Daca tu ai intrebi cine a creat cerurile si pamantul , ei vor raspunde : „Allah!”. Spune :”Ii vedeti voi pe aceia pe cre-i invocati, in afara de Allah ? Daca Allah imi voieste mie un rau , pot ei sa risipeasca raul Lui ? Sau daca El imi voieste o indurare , pot ei sa impiedice indurarea Lui ?” Spune :”Allah imi este de ajuns si in El se incred aceia care se incred !” (Surat az-Zumar, 39:38)"ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
-
08-06-2006, 04:06 AM
23. AR-RAHMAN (Cel Milostiv) AR-RAHEEM (Cel Indurator)
Si (adu-ti aminte) de Iov , cand l-a chemat el pe Domnul lui . „M-a atins pe mine raul ! Insa Tu esti Cel mai Milostiv intre milostivi ! ”(Surat al-Anbiya', 21:83)
Pe langa celelalte vietati , existam si noi pe acest pamant . Existenta noastra depinde de o serie de conditii: oxigen pentru a respira ,apa pentru hidratare, si alte functii fizice .Lista poate continua la nesfarsit , existand un numar infinit de detalii esentiale in mentinerea fizica a unei persoane.Oricum , noi putem exista si fara sa dam prea mare importanta zi de zi acestor deosebite detalii .Tot ceea ce foloseste corpul nostru pentru a se mentine in viata , ne-a fost oferit din belsug , si noi ne bucuram de aceste facilitati. Primul exemplu ce trece prin mintea oricui, este respiratia . Oxigenul este esential pentru supravietuire ,dar cine asigura cantitatea suficienta de oxigen in natura ? Sau , cine are puterea sa proceseze oxigenul , astfel incat sa fie asimilat de fiecare celula in parte ? Nimic din toate astea nu poate fi atribuit nimanui . Aceasta functie vitala , fiind cea mai importanta , fiecare detaliu in parte a fost creat in cea mai perfecta si convenabila forma . In acest punct ne intalnim cu o inteligenta superioara ce traseaza cu grija toate detaliile si ne acopera cu mila si compasiunea Lui, detinatorul acestei intelepciuni —Allah.
Mila lui Allah nu este limitata in a sublima nevoile fizice oamenilor . Allah a creat oamenii , i-a plasat in cel mai potrivit loc,si , in schimb cere supunere fata de El. De asemenea a facut cunoscut oamenilor aceasta modalitate , si a trimis pe pamant cartile Lui si Profeti pentru aceasta . In felul acesta , Allah s-a facut cunoscut lumii, chemandu-i la religia sa , si la un comportament bine definit . Acestea sunt semnele evidente ale milei Sale infinite asupra omenirii .
~va urma in sha Allah~"ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
-
08-06-2006, 03:27 PM
24. AL-AWWAL ( Cel Dintai )

El este Inataiul si Cel de pe urma , Cel de deasupra tuturor si Cel ascuns si El este a toate stiutor [Al-Awwal , Al-Aakher , Az-Zaher , Al- Baten]. (Surat al-Hadid, 57:3)
Oare universul are inceput ?Aceasta intrebare a incercat multe minti , de-a lungul secolelor. Cei ce inteleg ca universul are un stapan, cred ca are si un inceput . Cu toate acestea, sunt multi care neaga existenta Universului prin puterea Creatorului. Ei presupun ca totul a existat si va exista o eternitate , fara aportul cuiva . Orisicum , stiinta moderna considera afirmatia ca fiind o mare deziluzie. Desi multe presupuneri in teze au fost facute asupra existentei universului , cercuri stiintifice , au ajuns la urmatoarea concluzie : In 1929, Edwin Hubble a afirmat ca universul este intr-o continua dezvoltare . Urmand spusele acestuia , oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca , anuland conceptul de timp , ne gandim la dezvoltarea universului ca un sistem de presare continua si apropiata, ca ingustarea unei planete de exemplu . In acest caz , tragem concluzia ca universul ce se ingusteaza dupa conceptul timpului , ajungem la punctul in care descoperim ca acesta are identitate . Asadar , universul a luat nastere cand un singur punct , a luat forma unei expansiuni deosebite , ca o explozie in sine . Spunand acestea , putem afirma ca universul are un inceput .
Cum un asa sistem fara cusur are un inceput, trebuie sa aiba si un proiectant desavarsit . Aceat lucru inseamna ca Cel Dintai ce a creat universul , este Primul si Ultimul , pentru ca El a existat inaintea tuturor lucrurilor si va continua sa existe cand totul se va sfarsi. Stapanul acestei puteri eterne este Allah, numele sau “Cel Dintai” indica existenta sa inaintea tuturor fiintelor , planetelor , galaxiilor , universului , si chiar a timpului insusi ."ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
-
08-06-2006, 05:44 PM
25. AL- FALIQ (Cel ce desface)

Allah este Cel care face sa se crape semintele si samburii. El da viata la ceea ce este mort si face sa moara ceea ce este viu . Acesta este Allah ! Cum , atunci va lasati voi abatuti de la El ? El face sa se iveasca zorile si a statornicit noaptea pentru odihna si Soarele si Luna pentru socotirea timpului . Aceasta este hotararea si randuiala Celui Puternic si Atotstiutor [Al-Aziz , Al-Alim].(Surat al-An‘am, 6:95-96)
Planeta noastra detine o gama variata de plante,fiecare avand propriile seminte . Daca pastrezi la intuneric seminte ani de zile , acestea isi vor pastra forma. Dar daca sunt ingropate in pamant sau intr-un alt loc prielnic lor, acestea vor incepe sa creasca , si intr-o buna zi, vor deveni un gingas trandafir sau un copac puternic . Incredibile sunt creatiile din seminte seci si uscate , dar si mai incredibila este formarea unei fiinte vii. Pentru existenta unui copac, samanta trebuie sa ia din pamant materialele necesare si incepe sa creasca. Doar un simplu sambure, samanta , nu poate decide singur cantitatea de minerale si de apa necesare, asa cum nu poate decide daca ea va deveni un copac de fructe sau o floare .
Daca sustinem ca un sambure poate lua asemenea decizii, atunci trebuie sa spunem ca samanta este „talentata”. Dar cum nu putem serios presupune acest fapt ,stiind ca orice sambure nu are onoarea acestor „facilitati”. Dupa cum ne relateaza versetul, numai Allah “face sa crape semintele si samburii ”. Din vointa Sa, nenumarati copaci si plante iau nastere. Intr-adevar Allah ne relateaza in alt verset despre creatie :
El este Acela care a facut sa coboare apa din cer . Apoi, prin ea , Noi am facut sa incolteasca toate plantele , din care dupa aceea am facut sa iasa verdeata , din care scoatem graunte , unele peste altele , iar din curmali-din mladitele lor-ciorchini desi si gradini de struguri , maslini si rodii , asemanatoare si diferite unele de altele . Priviti la fructele lor cand rodesc , crescand cand se coc ! In aceasta sunt semne pentru oamenii care cred . (Surat al-An‘am, 6:99)"ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
-
08-06-2006, 05:51 PM
26. AL-FASIL ( Cel ce hotaraste )

Allah va hotari in Ziua Invierii in legatura cu aceia care au crezut , cu aceia care au imbratisat iudaismul , cu sabeenii , cu crestinii , cu magii si cu aceia care i-au facut asociati . Allah va hotari intre ei in Ziua Judecatii . Allah este la toate Martor ! (Surat al-Hajj, 22:17)
Multi oameni alearga dupa scopuri „goale” toata viata lor. Uitand de viata dupa moarte , lupta din greu pentru acele teluri . In timp ce fac asta, deseori uita reala lor responsabilitate : aceea de a-l sluji pe Allah . In ideea de a se multumi cu ceea ce viata de pe pamant le ofera, facand placere din a adora alti zei in afara de Allah, ei depun un efort considerabil si cred ca fac un bine celorlalti si lor insusi .
Pe de alta parte , alti oameni , dedica viata lor lui Allah folosindu-se de toate intelesurile si binecuvantarile ce El le-a lasat pentru ei,fac totul pentru a-L multumi .Ei cauta calea cea dreapta , il multumesc pe Allah, si dezvaluie calitati morale deosebite, calitati pe care El le crere de la toti slujitorii sai .
Nobilul Qur'an face referire la doua persoane , ca fiind diferite :
Nu sunt deopotriva cel orb , cu cel care vede,Nici intunecimea cu lumina, Nici umbra cu dogoarea .Si nu sunt deopotriva cei vii cu cei morti . Allah face sa auda pe cine voieste El , pe cand tu nu-i poti face sa auda pe cei din morminte . (Surah Fatir, 35:19-22)
In Ziua Judecatii, Allah va deosebi si va alege dintre cei ce adera la diferite cai si le va arata adevarul. In acea Zi,toata omenirea va fi pe deplin rasplatita pentru faptele sale, iar El va arata infinita Justitie asupra lor :
Domnul tau este Cel care va hotari intre ei si in Ziua Invierii cu privire la cele asupra carora au pareri deosebite . (Surat as-Sajda, 32:25)
~va continua in sha Allah~"ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
-
08-18-2006, 11:19 PM
27. AL-FATIR (Creatorul)

"Doamne ! Tu mi-ai dat putere si m-ai invatat talcuirea vedeniilor ! Tu esti Creatorul cerurilor si pamantului ! Tu esti Ocrotitorul meu in aceasta lume si in Lumea de Apoi ! Ia-mi viata cand eu sunt in totala supunere [musulman] si alatura-ma celor evlaviosi [1]." (Sura Yusuf, 12 : 101)
Pamantul are o configuratie specifica, ce sprijina existenta si perpetuarea vietii. Localizarea sa in Univers, precum si structura specifica, care satisface necesitatile tuturor vietuitoarelor, toate aceste ne conduc spre idea clara ca aceasta planeta este rezultatul unei inteligente superioare.

Toate vietatile care populeaza planeta noastra nu fac altceva decat sa -----streze inca odata ca un uluitoare configuratie este indestructibil legata de tot ceea ce tine de ele. Inzestrate cu o structura corporala specifica, fiecare vietate traieste in cele mai adecvate conditii.

Chiar si lasand la o parte toate acestea si concentrandu-ne atentia asupra detaliilor structurale, realitatea creatiei ni se dezvaluie si mai evident.

Fiecare celula, care este unitatea structurala de baza a fiecarui organism viu, dispune de un sistem perfect care functioneaza pe masura, ceea ce combate fara doar si poate teoria vehiculata de necredinciosi, conform careia viata – sub o forma sau alta – s-a creat pe sine insasi sau este rezultatul unui lung sir de coincidente.

Tot ceea ce vedem in jurul nostru poarta amprenta unei creatii desavarsite cu inteligenta si cu un anumit scop – creatie ce apartine Creatorului nostru : Allah.
Maiestria Domnului nostru este vizibila in fiecare detaliu. Allah ne vorbeste despre despre propriul Sau system perfect, dupa cum urmeaza :
Acela care a creat sapte ceruri unul peste altul, fara sa vezi [2] nicio nepotrivire in creatia Celui Milostiv [Ar-Rahman]. Intoarce-ti privirea ! [3] Oare vezi tu vreo crapatura ?
4. Intoarce-ti iarasi privirea de doua ori ! Privirea se va intoarce la tine umilita si slaba ! (Sura al-Mulk, 67 : 3 - 4 – in traducere sura 'Imparatiei')
Spune: [4] "Oare sa-mi iau eu alt aliat [5] decat Allah, Creatorul cerurilor si al pamantului ?! El este Cel care ii hraneste [pe toti] si caruia nu I se da hrana".
Spune : "Mi s-a poruncit mie sa fiu primul care primeste Islamul !" si sa nu fii printre politeisti ! (Sura al-An'am, 6 : 14 – in traducere sura 'Vitele')
Trimisii lor au zis : "Aveti voi indoiala in privinta lui Allah, Creatorul cerurilor si al pamantului, care va cheama [6] ca sa va ierte pentru o parte din pacatele voastre si va da voua ragaz pana la un termen hotarat ?"[7]
Si au raspuns [necredinciosii] : "Voi nu sunteti decat niste oameni ca si noi si voiti san e abateti de la ceea ce adorau parintii nostril ! Aduceti-ne o dovada deslusita [8] !" (Sura Ibrahim, 14 : 10)
~va continua in sha Allah~
Note de subsol :
[1] profetii si trimisii;
[2] se adreseaza omului in general;
[3] priveste din nou, daca te indoiesti !
[4] necredinciosilor de la Mekka;
[5] divinitate, Dumnezeu;
[6] la credinta;
[7] va va lasa sa va bucurati de viata pana la termenul hotarat pentru sfarsitul vietii fiecaruia in aceasta lume;
[8] minune clara, pentru ceea ce va cerem noi."In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
08-19-2006, 01:24 AM
28. AL - FATTAH ( Deschizatorul )

Daca neamurile acestor cetati ar fi crezut si ar fi avut frica,atunci Noi le-am fi daruit binecuvantari din cer si de pe pamant.Insa ei i-au socotit mincinosi si din aceasta cauza Noi i-am apucat pentru ceea ce au agonisit. (Sura al-A‘raf, 7:96)
Ca si Deschizator, Allah testeaza oamenii cu greutati. Orisicum, El nu impune un chin de nesuportat nimanui. Cand Allah incearca cu dificultati pe slujitorii Sai, El deschide pentru ei o iesire. Mai mult decat atat, dupa fiecare incercare , El trimite usurare. Intr-adevar, Allah spune despre greutati , asa cum Profetul nostru Mohammad (Pacea si bincecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a intalnit-o , dupa cum urmeaza :
Oare nu ti-am deschis tie pieptul,Si nu am indepartat de la tine povara ta,Care-ti apasa pe spinare ?Alaturi de greu , vine si usorul!Alaturi de greu, vine si usorul !Iar atunci cand vei termina,trudeste,Dorindu-L pe Domnul Tau ! (Sura al-Inshirah, 94:1-6)
Allah ofera multe exemple de ajutor pe care El le ofera credinciosilor .De exemplu, El a indurat Profetului Moise (Pacea Lui Allah asupra lui) necazurile si perioadele sale grele , usurandu-i calea. Cand acesta a rugat pe Allah sa-i lase fratele Harun (Pacea Lui Allah asupra lui) sa-l insoteasca in misiunea catre Pharaoh, Allah i-a oferit ceea ce dorise .
Acesta este doar un exemplu in care observam ajutorul si sustinerea continua a lui Allah, inspre credinciosi .El inlatura greutatile,chiar pana si pe acelea care par de nesuportat . Insa, El face ca binecuvantarile din inima necredinciosilor sa se usuce ,sa se stramtoreze in interiorul ei . Nici o putere nu poate lua locul lor, nimic nu le poate inlocui .In acest verset, Allah deschide portile chinului pentru necredinciosi,dupa cum urmeaza :
... insa ei nu s-au supus Domnului lor,si nu s-au rugat Lui cu umilinta.Pana ce, atunci cand le vom deschide Noi poarta catre un chin aspru,iata-i pe ei acolo deznadajduiti! (Sura al-Mu'minun, 23:76-77)"ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |