1) AL-'ADHEEM (Maretul)
'Ale lui sunt cele din ceruri si cele de pre pamant. El este Cel mai Inalt, Maret [Al-’Aliyy, Al-’Azim]' (sura AAs-Sura : 4, in traducere sura ‘Sfatului’)
Puterea si maretia lui Allah se situeaza cu siguranta peste puterea oamenilor. Si totusi acestia, in marginimea experientei lor, inca pot descifra si intelege puterea Sa. Fara doar si poate intregul univers este plin cu nenumarate exemple care arata maretia Sa. Doar o privire mai atenta asupra chiar a propriei planete este suficienta sa-i fac ape oameni sa simta caracterul Sau sublim.
Cerurile purtand nori de greutatea multor tone, muntii care urca mii de metri in vazduh, oceanele care adapostesc milioane de vietati, o dara de lumina si zgomotul trasnetului care-o urmeaza, si bilioane de vietati care s-au supus lui Allah – toate acestea si nenumarate alte detalii sunt fara doar si poate semne ale existentei lui Allah.
A fi atenti in mai buna intelegere a maretiei Creatorului nostru, presupune a ne situa dincolo de limitele impuse ale lumii in care traim si a gandi de felul urmator : traim intr-un spatiu infinit – Universul. Acesta contine bilioane de galaxii cu nenumarate bilioane de stele. Iar noi traim intr-una din aceste galaxii, pe o planeta numita Pamant, care se roteste in jurul axei sale cu o viteza de aproximativ 1.670 kilometri pe ora. Doar ganditi-va la aceste vaste diagrame si veti realiza ca existenta noastra in Univers este nesemnificativa, asemenea unei particule de praf pe Pamant.
Asa cum acest exemplu -----streaza, oamenii sunt invitati la o contemplare sincera asupra maretiei Creatorului, Cel Care creaza bilioane de galaxii si le tine pe toate in mana Sa. Intr-unul dintre versete, Allah ne vorbeste despre atributele Sale atat de frumoase :
'Allah ! Nu exista divinitate in afara de El, Cel Viu, Vesnicul [Al-Qayyum][1] ! Nici atipirea, nici somnul nu-L cuprind ! Ale Lui sunt cele din ceruri si de pre pamant ! Cine este acela care ar putea mijloci la El fara de ingaduinta Lui ? El le stie pe cele din fatal or si pe cele din urma lor [2]. Si ei nu pricep nimic din stiinta in afara de ceea ce El voieste. Tronul Lui [3] se intinde peste ceruri si peste pamant si nu-I este grea pazirea lor. El este Preainaltul, Maretul [Al-Aliyy, Al’Azim]' (surat Al-Baqara : 255, in traducere sura ‘Vacii’)
~va continua in sha Allah ~
Note de subsol :
[1] cuvant prin care va aparea tradus epitetul lui Allah Al-Qayyum, care mai inseamna si ‘Cel care nu are nevoie de nimic, in vreme ce toate au nevoie de El ; Cel care nu depinde de nimeni, in vreme ce totul depinde de El’
[2] El le stie pe cele din aceasta lume si pe cele din Lumea de Apoi.
[3] versetul 255 se mai numeste ‘versetul Tronului’, dupa acest cuvant kursiy, care inseamna tron, jilt, dar pe care unii comentatori il interpreteaza si ca insemnand Stiinta lui Allah
Results 41 to 50 of 56
|
|
-
07-05-2006, 02:24 PM
"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
Mersi Abdul Rahman de la :
Saira (04-15-2007)
-
08-19-2006, 04:21 PM
29. AL-GHAFFAR (Iertatorul)

"Si le-am zis lor : 'Rugati-va de iertare Domnului vostru, caci El este Iertator [Ghaffar].' " (Sura Nuh, 71:10)
Iertarea lui Allah este fara de margini.
El ofera tuturor slujitorilor Sai nenumarate oportunitati sa se caiasca si, prin aceasta, sa se purifice de pacate. Oamenii se pot salva de chinurile Iadului regretand ceea ce ei au savarsit din ignoranta.
Daca-si intorc cu sinceritate fetele catre Nobilul Coran si daca in mod constiincios raman fideli ordinelor lui Allah, atunci ei vor gasi in El oricand iertare si suficienta indurare, asa cum vedem mai jos :
Ce face Allah cu pedepsirea voastra, daca multumiti si credeti?... (Sura an-Nisa', 4 : 147 – in traducere sura 'Femeilor')
De fapt, chiar si persoanele nerecunoscatoare pot sa se bucure o vreme de multe binecuvantari tocmai datorita iertarii si compasiunii lui Allah :
Iar daca Allah i-ar pedepsi pe oameni pentru ceea ce au dobandit [1], n-ar mai lasa pe fata lui [a pamantului] nicio vietate. Insa El ii pasuieste pana la un termen hotarat si cand va sosi termenul hotarat, atunci Allah va fi cu robii Sai Binevazator. (Sura Fatir, 35 : 45 – in traducere sura 'Creatorul')
Allah ofera suficient timp pentru oricine este dispus sa primeasca ceea cu care ei sunt preveniti. El a trimis mesageri care au atentionat si au informat pe toata lumea asupra a ceea ce este permis si asupra a ceea ce este interzis. Aceia care nu mai insista in refuzul lor, asupra celor revelate, vor fi cu siguranta rasplatiti :
... Eu sunt iertator cu acela care se caieste [2], crede si implineste fapte bune si apoi se lasa calauzit pe calea cea buna" . (Sura Ta-Ha, 20 : 82)
Apoi cu aceia care au savarsit rau intru nestiinta, iar dupa aceea s-au cait si s-au indreptat, Domnul tau este dupa aceasta Iertator, Indurator [Ghafur, Rahim]. (Sura an-Nahl, 16 : 119 – in traducere sura 'Albinele')
O, voi cei care credeti [3] Fiti cu frica de Allah si credeti in Trimisul Sau [Muhammed] astfel El va va darui doua parti [4] din indurarea Sa, va va face o lumina dupa care sa mergeti si va va ierta pe voi, caci Allah este Iertator, Indurator [Ghafur, Rahim] ! (Sura al-Hadid, 57 : 28 – in traducere sura’Fierului’)
~va continua in sha Allah~
Note de subsol :
[1] pentru pacatele pe care le-au savarsit;
[2] se caieste pentru necredinta, idolatria, pacatele sau ipocrizia sa;
[3] dintre crestini;
[4] rasplata din aceasta viata si rasplata din Viata de Apoi."In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
08-21-2006, 09:56 AM
30. AL-GHANI ( Cel Deajuns pentru Sine )

O , oameni ! Voi sunteti saraci si aveti nevoie de Allah , iar Allah este Cel Deajuns pentru Sine si Cel vredinic de Lauda. (Sura Fatir, 35:15)
In cursul istoriei, oameni obraznici si aroganti au afisat o caracteristica comuna : puterea lor si bogatia. Acesti oameni , au crescut cu aroganta in fata lui Allah, in ciuda binecuvantarilor pe care El le-a garantat pentru ei,si si-au intors fata de la El. Uitand cum ca Allah este detinatorul tuturor lucrurilor pe care ei le poseda, ei au incercat sa-si proclame stapanirea asupra celor ce El le-a garantat, din marea Sa Bunatate. Acestia s-au dezvoltata rebeli , avand o directa presiune si violenta impotriva credinciosilor, si i-au intampinat pe Mesagerii Lor cu mare ostilitate . In cele din urma, Allah le-a pregatit un chin de nesuportat . De exemplu , El a dispus ca unii dintre ei sa fie inghititi de catre un cutremur si a aratat celorlalti cum ca El este Deajuns pentru Sine. In unul din versete, Allah relateaza despre situatia acestor popoare dupa cum urmeaza :
Aceasta , pentru ca au venit la ei trimisii lor cu semne limpezi,iar ei au zis : ”Oare sa ne calauzeasca pe noio oamenii ?” Si nu au crezut ei si au intors spatele , insa Allah s-a lipsit de ei, caci Allah esteDeajund pentru Sine si este Vrednic de Lauda . (Sura at-Taghabun, 64:6)
Acesti necredinciosi aroganti , nu si-au adus aminte sau nu au inteles puterea de patrundere pe care numai Allah o are ,El este singurul Stapan al universului. Allah spune despre aceasta :
Ale lui Allah sunt toate cele din ceruri si de pre pamant . Noi le-am poruncit celor carora le-a fost data Cartea inaintea voastra , precum si voua : „Fiti cu friica de Allah !”. Iar daca voi nu credeti , aceasta nu-l va aduce prejudicii lui Allah , caci ale lui Allah sunt cele din ceruri si de pre pamant si Allah este Instarit si Vrednic de Lauda. (Sura an-Nisa', 4:131)
Nobilul Coran ne informeaza despre acesti oameni, cum ca s-au proclamat stapani asupra lucrurilor, au crescut aroganti si s-au intors de la adorarea lui Allah si recunoasterea Mesengerilor Lui . Profetul Moise (Pacea lui Allah fie asupra Lui) le-a raspuns acestora astfel :
Si a zis Moise : „Daca voi si toti cei de pre pamant sunteti nerecunoscatori , atunci aflati ca Allah Isi este Siesi Deajuns si ca El este Cel Bogat , Vrednic de Lauda ”. (Sura Ibrahim, 14:8)
Cum Allah ne arata in multe alte versete, El este adevaratul Stapan al puterii si bogatiei . El este Deajuns pentru Sine , dar tot si toate sunt in nevoie de El, dupa cum Nobilul Coran ne spune :
Oare n-au purces ei prin lume si nu au vazut care a fost sfarsitul celor de dinaintea lor , desi au fost mai puternici decat ei ? ! Si nimic din ceruri si de pre pamant nu poate sa scape de pedeapsa lui Allah , caci El este Atotstiutor si Atotputernic. (Sura Fatir, 35:44)"ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
-
09-10-2006, 03:19 AM

M-am gandit sa postez "nashid-ul " cu cele 99 de nume a lui Allah subhna wa ta'ala . InshaAllah sa reusesc .
[MEDIA]
http://www.eternalmultimedia.com/las...hsnames001.swf
[/MEDIA]Last edited by suleiman; 05-24-2007 at 02:20 AM.
-
-
-
-
05-23-2007, 09:00 PM
31. AL-KHABEER(Cel Binestiutor)
O, voi cei care credeti,fiti cu frica de Allah! Si fiecare suflet sa bage de seam ace trimite inainte pentru Ziua de maine !Si fiti cu frica de Allah , caci Allah este bine stiutor a tot ceea ce faceti voi ! ( Surat al-Hashr, 59:18)
Allah, Cel ce a creat omenirea , timpul si spatial, El nu depinde de aceste granite . Allah, Cel ce este deasupra tuturor , este constient de tot ceea ce se afla in univers, ceea ce se intampla , independent cu timpul si spatiul . El cunoaste numarul stelelor in galaxie, precum si locatia precisa , milioane de ani lumina dincolo de pamant , fiecare miscare a corpului celestru , dar si cele mai ascunse informatii , precum semintele sunt ascunse in pamant . Allah cunoaste totul despre viata oamenilor : faptele lor ,unde au fost nascuti si unde vor muri , scopul pentru care istovesc pe pamant .El cunoaste mici detalii despre cand oamenii au plans sau ras, precum si cele mai ascunse ganduri ale lor , pentru ca ceea ce i-a creeat este chiar El.In Qur'an este relatat :
Sa nu creada aceia care sunt zgarciti cu ceea ce Allah le-a daruit din harul Sau ca aceasta este spre binele lor ! Dimpotriva ,aceasta este spre raul lor, caci cele cu care au fost zgarciti li se vor incolaci (in jurul gaturilor) in Ziua De Apoi.Alui Allah este mostenirea cerurilor si a pamantului swi Allah este Binestiutor [Khabir] al celor pe care le impliniti . (Surah Al ‘Imran, 3:180)
Privirile nu-L ajung, insa El prinde toate privirile.El este Cel Bland si Binestiutor. (Surat al-An‘am, 6:103)
Si increde-te in Cel Vesnic Viu, care nu moare niciodata ,si inalta-I Lui lauda!El este Binestiutor al pacatelor robilor Sai , 25:58)
Numai la Allah se afla cunoasterea Ceasului.El face sa coboare ploaia imbelsugata si El stie ce se afla in pantece.Nici un suflet nu stie ce va dobandi maine si nici un suflet nu stie in ce loc pe pamant va muri.Allah este Atotstiutor si Binestiutor.(31:34)
"ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
-
05-23-2007, 09:11 PM
"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
(Surat 'Al-'Imran:8)

-
05-23-2007, 10:12 PM
32. AL-HADI (Calauzitorul)

Si sa stie aceia carora li s-a daruit stiinta ca el [Coranul] este Adevarul venit de la Domnul tau si sa creada in el si inimile lor sa se supuna lui ! Allah este Calauzitorul acelora care cred pe calea cea dreapta. (sura Al-Hajj, 22 : 54)
Exista doua feluri de oameni : cei care cunosc, decipot sa aprecieze puterea lui Allah si cei care nu. Cei din urma duc o viata comuna si apoi mor. De la un capat la celalalt al vietii, sovaie si nu se intreaba de ce exista sau cine i-a creat, daca au vreo responsabilitate fata de El sau fata de infinita putere a Stapanului lor, Cel care a creat intregul Univers, inclusiv pe ei - din nimic.
In loc sa faca acestea, isi ocupa timpul cu lucruri lumesti : cum sa promoveze la serviciu, sau despre viitorul copiilor lor. Desigur, asemenea subiecte nu trebuie neglijate, dar este o mare greseala sa le transformi in scopul vietii tale. Asemenea cauze neinsemnate impiedica oamenii de la a observa multiplele miracole care sunt in jurul lor. Mai mult, chiar daca le observa, nu se opresc sa cugete la semnificatiile lor.
Toti aceia care simt un imbold sa cunoasca mai bine semnele care -----streaza existenta si absoluta putere ale lui Allah si ulterior incep sa le aprecieze - duc o viata total schimbata. In afara de ceea ce le dicteaza constiinta lor, ei iau aminte la cele inconjuratoare cu piosenie, admitand ca El a creeat tot ceea ce vad.
Constienti de responsabilitatea pe care o au fata de Stapanul lor, Preainaltul, ei fac ceea ce-I este placut lui Allah, traiesc conform regulilor Sale si, mai important decat toate, isi dau seama ca fiecare persoana va fi chemata la judecata in Ziua Judecatii.
Allah ii calauzeste pe cei care fac parte din prima categorie de oameni. Cu toate ca, mereu, au ramas mai putini, calea lor a fost cea dreapta. Allah Calauzitorul ne-a vorbit despre cele doua categorii de oameni astfel :
Si care cred in ceea ce ti-a fost pogorat tie si in ceea ce a fost pogorat inaintea ta si in Viata de Apoi ei se incred.
Aceia sunt calauziti de Domnul lor si aceia sunt izbanditori.
Pentru cei care nu cred e totuna de-i previi sau nu-i previi; ei nu cred.
Allah a zavorat inimile lor si urechile lor, iar peste ochii lor s-a asternut o naframa. Si ei vor avea [parte de] chin mare. (sura Al-Baqara, 2 : 4-7)
Fara urma de indoiala, a te numara printre acesti oameni este o mare binecuvantare data de Allah, in afara cazului in care El doreste altfel, caz in care nimeni nu poate sa-i arate adevarul si calea adevarata :
Tu, [Muhammed], nu calauzesti pe cine-ti place, ci Allah calauzeste pe cine voieste si El ii cunoaste mai bine pe cei ce se lasa calauziti. (sura Al-Qasas, 28 : 56)"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
05-25-2007, 02:51 PM
33. AL-KHAFIDH (Cel ce coboara )
Fiecare poate observa,gandi,sit rage concluzii despre ceea ce gandesc . De exemplu,dezvoltarea si functionarea corpului uman fara urma de greseala, indica un design foarte detaliat. Considerand intelepciunea ca mostenire a detaliilor , va face omul sa realizeze ca cineva trebuie sa fi planuit , plasmuit si creat trupul omului fara greseala . Acest proces se arata adevarat numai celor ce au putina capacitate de a intelege . Orisicum , ceilalti oameni nu dau atentie acestui lucru , chiar si atunci cand un incident neasteptat apare . Din nefericire , acest din urma grup , reprezinta majoritatea . Cum am spus mai devreme, ei sunt crescuti, educati, duc o viata obisnuita , apoi mor. Orisicum , Allah lauda pe cei ce gandesc si actioneaza cu intelepciune in tot ceea ce fac , si umileste pe cei ce nu vor sa faca asta. In Sfantul Coran ne este prezentat astfel :
Care il pomenesc pe Allah stand in picioare , sezand jos au pe o parte si cugeta la facerea cerurilor si a pamantului, zicand : ”Doamne , n-ai facut acestia in desert Slava Tie !”Apara-ne pe noi de chinul focului!”. Doamne, pe acela pe care il faci sa intre in Foc, Tu il acoperi de rusine, iar pentru cei nelegiuite nu este cine sa-I ajute! (Sura Al ‘Imran, 3:191-192) (Surat al-Baqara, 2:4-7)
Allah apreciaza pe cei ce gandesc si se comporta cu bagare de seama spre ceea ce le-a fost avertizat. Adevaratii slujitori ai lui Allah,ei se deosebesc de ceilalti . Cei ce nu gandesc si nu-si folosesc calitatile cu care Allah i-a inzestrat , pe de alta parte duc o viata obisnuita, ca a animalelor, ei nu tind decat sa obtina nevoile fizice . Allah dispretuieste asemenea oameni , cei ce aleg a duce astfel de viata, ca animalele, refuzand sa-si exercite constiinta si sa gandeasca . Quranul descrie aceasta astfel :
Si de pilda cei care tagaduiesc sunt ca sic el la care se stranga insa el nu aude decat un tipat si o chemare : ” Surzii ,mutii , orbii, ei nu pricep nimic . ” (Sura al-Baqara, 2:171)"ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |