Notices

Page 6 of 6 FirstFirst ... 456
Results 51 to 56 of 56
  1. 'Ale lui Allah sunt numele cele mai frumoase ! Chemati-L cu ele...' (7:180) 
    Membru Special Abdul Rahman's Avatar
    1) AL-'ADHEEM (Maretul)

'Ale lui sunt cele din ceruri si cele de pre pamant. El este Cel mai Inalt, Maret [Al-’Aliyy, Al-’Azim]' (sura AAs-Sura : 4, in traducere sura ‘Sfatului’)

Puterea si maretia lui Allah se situeaza cu siguranta peste puterea oamenilor. Si totusi acestia, in marginimea experientei lor, inca pot descifra si intelege puterea Sa. Fara doar si poate intregul univers este plin cu nenumarate exemple care arata maretia Sa. Doar o privire mai atenta asupra chiar a propriei planete este suficienta sa-i fac ape oameni sa simta caracterul Sau sublim.

Cerurile purtand nori de greutatea multor tone, muntii care urca mii de metri in vazduh, oceanele care adapostesc milioane de vietati, o dara de lumina si zgomotul trasnetului care-o urmeaza, si bilioane de vietati care s-au supus lui Allah – toate acestea si nenumarate alte detalii sunt fara doar si poate semne ale existentei lui Allah.

A fi atenti in mai buna intelegere a maretiei Creatorului nostru, presupune a ne situa dincolo de limitele impuse ale lumii in care traim si a gandi de felul urmator : traim intr-un spatiu infinit – Universul. Acesta contine bilioane de galaxii cu nenumarate bilioane de stele. Iar noi traim intr-una din aceste galaxii, pe o planeta numita Pamant, care se roteste in jurul axei sale cu o viteza de aproximativ 1.670 kilometri pe ora. Doar ganditi-va la aceste vaste diagrame si veti realiza ca existenta noastra in Univers este nesemnificativa, asemenea unei particule de praf pe Pamant.

Asa cum acest exemplu -----streaza, oamenii sunt invitati la o contemplare sincera asupra maretiei Creatorului, Cel Care creaza bilioane de galaxii si le tine pe toate in mana Sa. Intr-unul dintre versete, Allah ne vorbeste despre atributele Sale atat de frumoase :

'Allah ! Nu exista divinitate in afara de El, Cel Viu, Vesnicul [Al-Qayyum][1] ! Nici atipirea, nici somnul nu-L cuprind ! Ale Lui sunt cele din ceruri si de pre pamant ! Cine este acela care ar putea mijloci la El fara de ingaduinta Lui ? El le stie pe cele din fatal or si pe cele din urma lor [2]. Si ei nu pricep nimic din stiinta in afara de ceea ce El voieste. Tronul Lui [3] se intinde peste ceruri si peste pamant si nu-I este grea pazirea lor. El este Preainaltul, Maretul [Al-Aliyy, Al’Azim]' (surat Al-Baqara : 255, in traducere sura ‘Vacii’)

~va continua in sha Allah ~

Note de subsol :

[1] cuvant prin care va aparea tradus epitetul lui Allah Al-Qayyum, care mai inseamna si ‘Cel care nu are nevoie de nimic, in vreme ce toate au nevoie de El ; Cel care nu depinde de nimeni, in vreme ce totul depinde de El’

[2] El le stie pe cele din aceasta lume si pe cele din Lumea de Apoi.

[3] versetul 255 se mai numeste ‘versetul Tronului’, dupa acest cuvant kursiy, care inseamna tron, jilt, dar pe care unii comentatori il interpreteaza si ca insemnand Stiinta lui Allah
    "In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

2. Mersi Abdul Rahman de la :

Saira (04-15-2007)

3. AL-HAFIZ (Atoatepazitorul) 
    34. AL-HAFIZ (Atoatepazitorul)

Iar daca va veti intoarce, eu nu am facut decat sa va aduc cele cu care am fost trimis la voi. Si domnul meu va lasa sa urmeze dupa voi un alt neam, fara ca voi sa-I aduceti Lui vreun rau. Iar Domnul meu este peste toate Pazitor ! (sura Hud, 11 : 57)

In zilele noastre, toate informatiile stiintifice de care dispunem ne indica faptul ca Universul a fost creat din nimc, drumul sau fiind de la inexistenta la starea de existenta. Toti acesti atomii care au existat in momentul in care acest univers a fost adus la viata sunt foarte asemanatori cu cei care astazi se afla in fiinte sau in lucruri. Stiintei de astazi ii revine mai mult rolul de a arata ca numarul acestor atomi a ramas neschimbat.Toti acesti atomi care s-au raspandit cu o viteza ametitoare in intregul Univers, sunt cei care astazi compun stelele, pamantul, aerul, apa de pe suprafata Pamantului si chiar pe cea din corpul tau. Iar faptul ca ei realizeaza acestea ca la un ordin evidentiaza tocmai existenta unei Puteri care controleaza fiecare atom.

Ajunsi in acest punct, spunem ca Allah - Cel Care a creat materia din nimic si i-a stabilit o ordine fara de cusur - stie cu siguranta despre fiecare stadiu al acestui proces, in fiecare secunda si ca acest sistem complex nu se putea forma intamplator.

Mai mult, El continua sa supravegheze si sa protejeze ordinea Sa. Versetul
    "Domnul tau este la panda !" (sura Al-Fajr, 89 : 14) semnifica tocmai faptul ca Allah este vesnicul Pazitor al Universului :

Noi stim ce mistuie pamantul din ei. Noi avem o carte pastratoare. (sura Qaf, 50 : 4)

Si totusi el nu a avut asupra lor putere. [Ei au fost incercati cu ispitele lui] numai pentru ca Noi sa stim [sa-l deosebim pe acela care] crede in Lumea de Apoi de acela care se indoieste asupra ei. Iar Domnul tau, [o, Muhammed !] este Atoatepazitor [Hafiz] (sura Saba', 34 : 21)

Cat despre aceia care isi iau ocrotitori in afar Lui, Allah este Veghetor peste ei si tu nu esti chezas pentru ei. (sura As-Sura, 42 : 6)

Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui !) a spus :

"Fii cu bagare de seama la Allah si El te va proteja. Fii atent la Allah si-L vei afla chiar in fata ta." (Tirmidhi)
    "In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

4. 35 . Al- Hakim ( Cel Ce Judeca ) 
    Deosebit QURRAT-UL-AIN's Avatar
    35 . AL- HAKIM ( CEL CE JUDECA )

“ Voiti voi sa caut eu un alt judecator in afara lui Allah , cand El este cel care v-a trimis voua Cartea lamurita ? Aceia carora le-am dat noi Cartea stiu ca este pogorata de la Domnul tau cu Adevarul . Nu fi , asadar , dintre aceia care se indoiesc . (Sura al-An‘am, 6:114)

Allah a creat omenirea si a lasat-o pe Pamant , un loc de judecata spre a deosebi cei buni de cei rai. El a trimis Mesagerii impreuna cu Cartile pentru ca oamenii sa deosebeasca binele de rau . De-a lungul istoriei, Mesagerii au avertizat oamenii si au incercat sa-I aduca pe calea cea dreapta . De-a lungul timpului , oamenii au denaturant continutul acestor Carti , inlocuind dupa plac si dupa propriile nevoi parti din mesajul divin . Allah a coborat Sfantul Quran ca un ghid pentru ei :

“ Intr-adevar , Noi am pogorat Coranul si Noi ai vom fi pazitori . ” (Sura al-Hijr, 15:9).

Nobilul Quran este singura orientare pentru ajungerea la adevar , unic in ceea ce contine, si anume toate sfaturile Lui Allah demne de urmat . Cei ce imbratiseaza cu incredere Cartea si isi dau silinta sa indeplineasca toate indrumarile, acela va fi calauzit pe calea cea dreapta . Cei ce iau hotarari ghidandu-se dupa oranduielile lasate de Allah si le implinesc, aceia vor fi recompensati in Viata de Apoi .
    "ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")

5. 36 . Al- Hakeem ( Cel Atoatetstiutor) 
    36 . AL- HAKEEM ( CEL ATOATESTIUTOR)

El este Allah : Facatorul [Al-Khaliq] , Creatorul [Al-Bari] , Datatorul de chipuri [Al-Musawwir].Ale Lui sunt numele cele mai frumoase . Pe El Il lauda cele din ceruri si cele de pre pamant . El este Cel Puternic si Intelept [Al-Aziz , Al-Hakim] . (Sura al-Hashr, 59:24)

Cum am mentionat mai devreme, totul in jurul nostru contine semne evidente ale creatiei . Galaxiile se indreapta spre o anumita directie , Pamantul urmeaza o traiectorie bine definita, fiintele vii contin sisteme complexe dupa care functioneaza , descoperite recent ,si evenimentele au loc intr-o perfecta ordine in t micro-univers,acesta nefiind accesibil ochiului liber...

In timp ce stiinta progreseaza, informatiile reveleaza fara nici un dubiu mostenirea delicata in designul universului .
    Stiinta moderna a descoperit ca toate evenimentele care au avut loc inca de la crearea Universului , s-au desfasurat dupa un plan prescris . Rezultatul final este Pamantul si locuitorii acestuia .
    Acestea fiind spuse, suntem responsabili sa afirmam si sa realizam cum ca suntem inconjurati de cele mai propice conditii , fiind guvernati de Suprema intelepciune ce se afla in spatele crearii Universului .

Traind sub aceste binecuvantari , trebuie sa amintim cum ca totul a fost creat cu un anume scop. Suntem creati sa putem implini toate necesitatile . Doar gandindu-ne la acest lucru, este deajuns sa realizam ca totul a fost creat cu mare intelepciune, dupa cum Quranul relateaza :

.. “Marire Tie ! Nu avem stire decat de ceea ce Tu ne-ai invatat , caci Tu esti Atotstiutor si Intelept “ (Sura al-Baqara, 2:32)

Dreptcredinciosii si dreptcredincioasele isi sunt aliati unii altora.Ei poruncesc ceeace este cuvenit, opresc de la ceea ce este neangaduit, plinesc Rugaciunea , aduc Dania si se supun lui Allah si Trimisului Sau . Cu acestia Allah va fi indurator, caci Allah este Puternic si Intelept . (Surat at-Tawba, 9:71)

Si Domnul tau ai va aduna pe ei . Iar El este Intelept si Atoatestiutor . (Surat al-Hijr, 15:25)
    "ALATURI DE GREU, VINE SI USORUL!IAR ATUNCI CAND VEI TERMINA,TRUDESTE,DORINDU-L PE DOMNUL TAU!"(SURA "DESCHIDERII")

6.  
    Banned huda_alrahim's Avatar
    Assalamu alaikum wa rahmatullah!
    Jazak Allah khair pt toate aceste postari...
    O singura intrebare am si eu: nu este cumva Al-Hakam, Cel Care Judeca si Al-Hakeem/Hakim Cel Intelept? In pronuntie, intre nr 35 si 36 nu exista nici o diferenta...
    ÇáÍßíã ÇáÍßã

7.  
    Quote Originally Posted by huda_alrahim View Post
    Assalamu alaikum wa rahmatullah!
    Jazak Allah khair pt toate aceste postari...
    O singura intrebare am si eu: nu este cumva Al-Hakam, Cel Care Judeca si Al-Hakeem/Hakim Cel Intelept? In pronuntie, intre nr 35 si 36 nu exista nici o diferenta...
    ÇáÍßíã ÇáÍßã

wa alaykum salaam

iti multumesc pentru precizare, numele le traducem in concordanta cu ceea ce autorul Harun Yahya prezinta in cartea sa.nu suntem in masura sa modificam ceea ce este scris acolo , cat despre pronuntie Allah stie mai bine, daca se pronunta lafel , parerea mea este ca intentia numelui la care facem referire conteaza, doar Allah stie mai bine...
    http://www.harunyahya.com/books/faith/names/names01.php

Aici sunt numele dupa care traducem , aici este AL-HAKIM SI AL HAKEEM . ALLAH stie mai bine...

8. AL-HAQQ (Cel Adevarat) 
    37. AL-HAQQ (Cel Adevarat)

Aceasta pentru ca Allah este Adevarul, iar ceea ce cheama ei in locul Lui sunt vorbe desarte si pentru ca Allah este Cel Inalt [si] Cel Mare (sura Luqman, 31 : 30)

Aceasta este situatia tuturor vietuitoarelor si a lucrurilor lipsite de viata, dar si a spatiului si a timpului. Atunci cand nu exista spatiu si timp, Universul a fost creat din nimic, ulterior decurgand concepte precum "spatiul" si "timpul". Intr-adevar, daca privim in urma in negura timpului, vom simti o limita dincolo de care nu putem sa trecem : momentul in care Universul a fost creat. Stiinta moderna a amplasat aceasta limita in jurul valorilor de 10-43 de secunde dupa momentul in care Universul a fost creat. Inainte de aceasta, nici spatiul si nici timpul nu pot fi definite.

Aflati in acest punct, aflam o realitate in care nu exista nici timp, dar nici spatiu.Aceste doua notiuni restrang umanitatea la un "act de creare", amplasat la un anumit moment.

Iar Cel care a creat conceptele de spatiu si timp este tocmai Allah care se situeaza in mod absolut dincolo de ele, fiind Etern. Dincolo de El, totul este efemer, condamnat la pieire. Asa cum Sfantul Coran ne spune, Singurul Adevar este El :

Si mai presus [de toate] este Allah - Regele, Adevarul ! Nu te grabi cu [recitarea] Coranului mai inainte de a ti se incheia revelarea lui ! Si spune : "Doamne, sporeste-mi mie stiinta !" (sura Ta-Ha, 20 : 114)

~~~

Aceasta pentru [ca sa stiti] ca Allah este Adevarul si pentru [ca sa stiti] ca El ii readuce la viata pe cei morti si El este Atotputernic. (sura Al-Hajj, 22 : 6)

~~~

Acolo ocrotirea vine numai de la Allah, [Ocrotitorul] Adevarat. El da cea mai buna rasplata si urmarea cea mai buna. (sura Al-Kahf, 18 : 44)

Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui !) obisnuia sa-L glorifice pe Stapanul nostru spunand :

"Tu esti Adevarul, cuvintele Tale sunt Adevarate, promisiunea Ta este Adevarata, si intalnirea cu Tine este Adevarata, si Paradisul este Adevarat, si Infernul este Adevarat" (Bukhari)

Page 6 of 6 FirstFirst ... 456
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)