ANNUKA, masha allah si eu am vrut sa intreb despre aceste doua subiecte, dar am zis sa le dau putin timp liber...deci astept si eu raspunsurile:smile28:
Thread: Rugaciunea , muzica ...
Results 1 to 10 of 16
|
|
-
Membru Special

07-01-2006, 12:19 AMam si eu cateva intrebari
1.Ce este mai recomandat ...sa se faca salat in baie...(chiar daca acoperim capacul de wc) sau sa o intarziem sau poate sa pierdem un salat ???...asta e pentru cineva care nu poate face salat cand e timpul salatului din cauza familiei a parintilor...
eu stiu ca nu este permis in baie orice ar fii...
2.Muzica e haram...dar e haram sa se danseze pentru sot cu muzica?
eu stiam ca si dansul cu muzica e haram....
va multumesc
-
07-01-2006, 12:28 AM
ãä ÞÈáå ãä íÍãá ÍíÇÊí Ýí íÏíå
-
07-01-2006, 12:59 AMIn numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Este interzis a face rugaciunea in toaleta/baie.
"Abu Sa’eed Al-Khudri a afirmat ca Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui !) a spus :
'Intreg Pamantul este o moscheie (loc pentru rugaciune), cu exceptia toaletei si a cimitirului' " (relatat de Ahmed, Ibn Majah si Abu Dawood)
De asemenea, Tirmidhi si Ibn Majah au raportat nararea lui Ibn Umar conform caruia 'Profetul – pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa ! – a interzis a se face rugaciunea in sapte locuri, printre ele incluzand si baia'
Musulmanii nu ar trebui sa-si ascunda rugaciunea pentru ca rugaciunea nu inseamna altceva decat adorare, iar adorarea nu i se cuvine decat lui Allah Preainaltul, Creatorul tuturor lucrurilor. Asa ca nu trebuie sa existe niciun motiv sa ne ascundem rugaciunea, cu singura exceptie daca sunt circumstante foarte presante. Asa cum au existat si pe vremea primilor musulmani care infaptuiau rugaciunile in secret de teama persecutorilor ticalosi.
Numai ca, in momentul cand exista asemenea urgente este indicat sa cautam orice alt loc in afara baii sau a toaletei.
Allah Preainaltul stie cel mai bine !"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
07-01-2006, 01:10 AMIn numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Conform Dr. Su ad Salih, profesor de Fiqh (jurisprudenta islamica) in cadrul Universitatii Al Azhar nu exista niciun fel de restrictie in cazul in care o femeie danseaza in fata sotului sau, acest lucru contribuind - in opinia domniei sale - la cimentarea relatiei familiale.
Aceeasi opinie a exprimat-o si Dr. Salim Ahmad Salamah, decan al Universitatii Islamice din Gaza.
Ce este de retinut este faptul ca sunt interzise melodiile sau jocul care are unic scop trezirea instinctelor sexuale, acestea fiind specifice perioadei de dinaintea aparitiei Islamului.
Dar Allah Preainaltul stie cel mai bine !"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
07-05-2006, 04:43 PM
Originally Posted by Dan
... prin urmare , a asculta muzica de unul singur sau in mai multi ( chiar si ocazional) ,fara a se urmari trezirea instinctelor sexuale , nu este haram ?
sau , este haram in oricare alta situatie in afara de momentul cand se danseaza pentru sot
luand in calcul aspectul doi, inseamna ca pentru barbat este perimis ?!!!...
...ma intereseaza mult aceasta problema si vreau sa o inteleg bine
Shukran ....ALLAH maakum !Qul hwa : Allahu Ahad, Allahu Samad, lam yalid wa lam yulad,
wa lam yakunllahu kufuwan Ahad" [Al-Ikhlas]
-
Membru Special

07-05-2006, 04:51 PMnu e vb de dansul propiu-zis e vb de dansul pe muzica...atata timp cat cei care asculta muzica si cei care fac muzica sunt blestemati de Allah si de Mohamed sallahu aleyhi wa salam...atunci cum e permis sa se asculte muzica in timpul dansului fie el si pentru sot?
Originally Posted by Dan
care hadith si care verset confirma acest lucru?
-
07-05-2006, 08:17 PMIn numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Dragii mei, ma bucur ca va intereseaza subiectul legat de muzica in Islam.
In incercarea de a mai face putina lumina impreuna cu voi in acest subiect controversat, am cautat mai multe surse autentice.
Astfel, asa cum este normal, trebuie plecat de la ideea ca muzica, cantecul se numara printre mijloacele de distractie care are doua laturi : pe de o parte el poate oferi odihna sufletelor, iar pe de alta parte el poate deveni un mijloc de provocare si de indepartare a oamenilor de la calea cea dreapta.
De la aceasta idee au plecat in argumentele lor toti invatatii musulmani. Ambele tabere au adus drept argumente atat versete din Coranul Cel Glorios, cat si din Sunnah Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !).
O sa va prezint succint, mai intai, cateva opinii care -----streaza ca muzica este haram.
"Dar printre oameni sunt si [unii] care cumpara povestile desarte pentru a rataci cu ele de la calea lui Allah [1], fara stiinta, si pentru a o lua in deradere. Aceia vor avea parte de osanda injositoare" (surat Luqman : 6)
Al-Wahidi si alti savanti ai Tafsirului au spus ca 'povestile desarte' din acest Ayah se refera tocmai la cantare !
Dintre companionii Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !), Ibn Abbas, Ibn Masud, Mujahid si Ikrimah (Allah Preamaretul sa fie multumit de ei !) au sustinut acest punct de vedere.
Ibn Masud (Allah Preaputernicul sa fie multumit de el !) spunea :
'Jur pe Allah, singurul Dumnezeu, ca povestile desarte se refera la cantare'
Exista si hadisuri autentice (ex. Al-Bukhari, vol.7, Cartea 69, Numarul 497v) in care se relateaza ca instrumentele muzicale sunt interzise (haram)
Tot atat de adevarat este, insa, si faptul ca sunt si opinii care sustin ca muzica nu este haram, in anumite conditii – desigur.
Acesti invatati musulmani au sustinut ca nu este nimic rau in cantecul in sine, el intrand intr-o serie de ‘placeri’ sau traditii pe care Islamul le-a permis. Pacatul, sustin acestia, se afla in acele cantece in care intervin lucruri care le fac sa devina indezirabile, haram.
Mai mult, spun acestia, cantecul este dorit in ocazii, pentru a intretine starea de veselie, pentru a aduce odihna sufletelor.
Este cazul :
- zilelor de sarbatoare ;
- nuntilor ;
- cand se intoarce acasa cineva care a lipsit mai mult timp ;
- in timpul ospetelor ;
- la nasterea pruncului etc.
S-a relatat ca ‘A’isa (Allah sa fie Multumit de ea !) a condus o mireasa la viitorul ei sot, dintre ansari, iar Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui !) a intrebat-o :
' 'A'isa, nu s-au distrat ? Ansarilor le place sa se distreze' (relatat de Bukhari)
S-a mai relatat despre 'A'isa ca Abu Bakr a intrat la ea, in ziua cand pelerinii se opreau la Muna [2], (adica in ziua de sarbatoare a jertfelor) cu doua fete tinere care cantau si lovea in dairea, in vreme ce Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !) se intindea infasurat in hainele lui. Abu Bakr le-a ocarat pe cantarete, dar Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !) si-a descoperit fata si a zis :
'Lasa-le, Abu Bakr ! Sunt zile de sarbatoare !...' (Convenit)
Imamului Al-Ghazali (450-505 d.H.) a mentionat, de asemenea, in cartea sa Al-'Ihya' hadisuri despre cantecul celor doua fete.
Dupa cum se poate observa clar, subiectul muzicii si al dansului a fost discutat in contradictoriu de-a lungul vremurilor, existand opinii pro si contra.
As dori sa reamintesc, ca un corolar, restrictiile de care trebuie sa se tina seama, asa cum au fost ele expuse de imamul Yusuf Al-Qardawi :
1) subiectul cantecului nu trebuie sa contravina indrumarilor Islamului (ex . : interpretarea unui cantec care glorifica vinul si invita la consumarea lui, ca si ascultarea lui sunt haram) ;
2) se poate ca subiectul unui cantec sa nu contravina indrumarilor Islamului, dar modul de interpretare al cantaretului sa-l transforme din sfera celor permise, in sfera celor interzise, ca urmare a incercarii de a starni instinctele, de a tenta la farmece si pofte;
P.S. : Revenind la intrebarea adresata de Nawal, si implicit la raspunsul anterior, as dori sa aduc urmatoarele lamuriri suplimentare.
Tot dr. Salim Ahmad Salamah, decan la Universitatea Islamica din Gaza a mai precizat :
Este permis pentru o femeie sa cante sis a danseze atat timp cat nu exista niciun barbat in apropiere.
Dansul barbatului cu o femeie este intotdeauna haram, cu exceptia cazului in care o femeie danseaza in fata sotului sau, adica cei doi sunt casatoriti.
Daca mai aveti si alte intrebari despre acest subiect sau despre altele, va rugam sa le adresati si eu sau fratii, surorile vom incerca in sha Allah sa oferim cel mai bun raspuns, bine fundamentat.
Note de subsol :
[1] se relateaza ca An-Nader ben al-Harith cumpara cantarete si cum prindea pe cineva ca vrea sa se converteasca la Islam, il conducea la cantareata lui si-i zicea ei : Ospateaza-l, da-i sa bea vin si canta-i ! Apoi i se adresa, zicandu-i Acesta este un lucru mai bun decat rugaciunea, postul si lupta la care te cheama Muhammed. Atunci a relatat Allah Preainaltul acest verset.
[2] loc in apropiere de Mekka, unde se sacrifica animalele aduse ofranda in zilele Sarbatorii jertfelor
Allah Preainaltul stie cel mai bine !"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
07-06-2006, 10:11 AMDraga sora,eu n-am auzit pina acum ca Profetul Mohammad s.a.w.s sa fi blestemat pe cineva!
Originally Posted by anna
Gresesc eu?Va rog sa imi spuneti si mie.
Iar despre dans si muzica,nu stiu ce sa zic pt. mine e intr-un fel clar.
Muzica nu mi se pare haram si nici instrumentele ,pt. ca daca ar fi fost Allah swt ar fi precizat clar in Qur`an si Profetul s.a.w.s. ar fi interzis si el clar si direct orice cintec,orice instrument.
Mi se pare normala interdictia cintecelor care "ridica in slavi" fapte haram cum sunt consumul de alcool,care incurajeaza prietenia si dragostea ...sau mai nou care incita la violenta fizica si verbala...Ginditi logic ce este haram pt. un musulman,pt. toti oamenii de fapt?Ce uraste Allah?
Iar despre dans,ce-i asa de greu?Nu ma vad dantzuind in fata cuiva strain ,cum as putea?Adica port hijab dar dau din buric sau din alte membre in fata barbatilor straini sau intr-un loc public?
Este asta comportament de femeie musulmana?
Dar ce ar fi rau daca dansez in casa mea ,in fata sotului meu pe o muzica care , nu se numara printre cele de mai sus.(care nu contine nimic haram)
Recunosc ca nu e un raspuns documentat.E cum ma duce pe mine capul,sper sa nu gresesc si sa ma ierte Allah.
Cateodata insa ne place sa ne facem viata grea cind de fapt totul e atit de simplu si de natural .Allah nu vrea sa ne creeze greutati,ba dimpotriva!Ginditi-va la ceea ce I-ar place sau displace LUI.
-
07-06-2006, 11:34 AM
Multumesc pentru raspuns frate Dan , Bunul ALLAH sa te ajute in tot ceea ce faci , inshaALLAH ....pe voi toti de altfel !
insa .....dragii mei ...daca stau sa ma gandesc la ce a zis sora noastra Hanen atunci singurul gand ar fi ca Bunul ALLAH ar fi mult mai multumit de un rob al sau care alege sa asculte Quran Al-Karim atunci cand de fapt ar vrea sa asculte o muzica "permisa"....tocmai de aceea am vrut sa stiu care este treaba cu muzica in islam , dar nu ptr mine , ci ptr altcineva care nu cred ca isi da seama ca muzica este haram atata timp cat asculta fara retineri ... ( poate sa aibe legatura cu educatia in sensul acesta ?!!!! de altfel , este un om bun alhamdulillah ! )...
... dar luand exemplul perioada aceasta , ce ne facem atunci cand suntem intr-o tara ca Rom de ex si ne ducem la o pizzerie sau oriunde in alta parte ( locuri decente , bineinteles) si acolo se "serveste" ce muzica doreste "DJ-ul" ?!!!...sau suntem la telefon si pe hold avem muzica de tot felul.....ei si tot asa ...exemplele pot continua ( magazine , parcuri ....aici toata lumea asculta muzica )....?!!!! in momentul acela noi pacatuim ?!!! ... sau de fapt intentia noatra din acel moment conteaza ( adica , nu a fost alegerea nostra ) ?!!Qul hwa : Allahu Ahad, Allahu Samad, lam yalid wa lam yulad,
wa lam yakunllahu kufuwan Ahad" [Al-Ikhlas]
-
Membru Special

07-06-2006, 11:40 AMMuzica conform Coran si Sunnah
Interdicţii
Nobilul Coran- Luqman 31:6,,Dar printre oameni sunt şi unii care cumpără poveştile deşarte(muzică,cântece) pentru a rătăci cu ele de la cartea lui Allah Preaînaltul ,fără de ştiinţă ,şi pentru a o lua în derâdere.Aceia vor avea parte de osândă înjositoare.,,
Şi cel care cumpără poveşti inutile(muzică,cântece) merge pe un drum greşit şi el ia totul în glumă.Ei vor fi chinuiţi(în focul iadului).
Ibn Maswud(radiallahu anhu) a spus despre acest verset,,Jur pe cel Unic care este doar Dumnezeu ca versetul se referă la ghinaa(cântece) şi el a repetat aceasta de trei ori.Ibn Abbaas(Allah Preaînaltul fie mulţumit de el) a spus că el se referă la cântece şi tot ce se aseamână cu ele deşi Jabiyr(Allah Preaînaltul fie mulţumit de el) relatează că aceasta înseamnă a asculta şi a cânta cântece.Mulţi taabi uwn asemeni luiMujaahid,Ikrimah,Mak-hool şi Omar ibn Şuaiyb consideră că el blamează muzica şi cântecul.
Hadhith-Bukhari(#787)-de asemeni relatat de Tabari
Said ibn Jabiyr a relatat că Ibn Abbas a spus despre acest verset:,,Dar printre oameni sunt şi unii care cumpără poveşti deşarte(31:6) că ,,poveşti deşarte înseamnă cântecele şi tot ce se aseamănă cu ele.
Nobilul Coran-Al isra 17:64
,,Tulbură-i cu glasul tău pe aceia care poţi dintre ei şi adu-i împotriva lor pe călăreţii tăi şi pe pedestraşii tăi ! Fă-te părtaş cu ei la bunurile lor şi la copii lor şi fă-le lor făgăduinţe !Însă nu făgăduieşte Şeitan decât numai să înşele!,,
,,Şi istafiz(literar înseamnă a înşela pe ei treptat) pe cei care poţi cu vocea ta (cântece,muzică şi tot ce cheamă la neascultare faţă de Allah Preaînaltul)....
Hadhith-Bukhari 7:494
Abu Amir sau Abu Malik Al-Ashari au relatat că l-au auzit pe profet(s.a.s) spunând:,,Printre cei care mă urmează vor fi câţiva care vor considera permis adulterul, hainele de mătase(pentru bărbaţi),băuturile alcoolice şi utilizarea instrumentelor muzicale.Şi vor fi câţiva care vor sta pe un munte şi dimineaţa aceşti ciobani vor veni cu turma lor şi îi vor întreba pe ei ceva dar ei vor spune:,,Veniţi mâine,,Allah Preaînaltul îi va distruge pe ei în timpul nopţii şi vom lăsa muntele să se prăbuşească peste ei iar pe restul Allah Preaînaltul îi va transforma în porci şi măgari şi aşa vor rămâne până în Ziua Judecăţii.,,
Nobilul Coran-AnNajm 53:57-62
,,Se apropie cea care este aproape,
Nimeni ,afară de Allah ,nu o poate da la iveală.
Oarevă miraţi voi de această recitare
Şi râdeţi şi nu plângeţi ?
Şi staţi voi nepăsători şi semeţi ?
Prosternaţi-vă înaintea lui Allah şi adoraţi-L!,,An najm53:57-62
Ziua Judecăţii se apropie.Nimeni în afară de Allah Preaînaltul nu o poate evita(sau înainta ori amâna).Te miri atunci de această relatare(din Coran)?Şi tu râzi de ea şi nu plângi?Pierde timpul tău preţios cu distracţii şi divertisment(cântece.etc).Mai bine prosternează-te pentru Allah Preaînaltul şi adoră-l pe EL.(Unicul)
-Ikrimah(Allah Preaînaltul fie mulţumit de El) a spus:Ibn Abbas a relatat că ,,al-sumuwd,,( forma verbală pentru saamiduwn se traduce prin ,,pierde tu timp preţios din viaţa ta în distracţie şi divertisment(cântece).,,Cântec ,,în dialectul din Hymyar se spune ,,ismidi lanaa,,-(care provine de la aceaşi rădăcină saamiduwn-sumuwd)deci acest cuvânt este sinonim cu ,,ghaniy,,.Şi el a spus(Allah Preaînaltul fie mulţumit de Allah Preaînaltul):,,Când ei(kuffar-necredincioşii) au auzit Coranul,ei ar cânta atunci versetele revelate,,
-Ibn Kathiyr(Allah Preaînaltul fie mulţumit de el) a spus:Allah Preaînaltul a spus(interpretarea semnificaţiei),,Pierde tu timp preţios din viaţa ta în distracţie şi divertisment(cântec),,-Sufiyaan alThawri a spus că tatăl său a relatat de la Ibn Abbas că aceasta înseamnă cântec.Acesta este dialectul yemenit:ismad lana înseamnă ghan lana(cântecul nostruAceasta este de asemeni opinia lui Ikrimah.(Tafsiyr Ibn Kathiyr)
ps:Incerc sa gasesc si hadith-ul acela in care sunt blestemati cei care asculta.....inshAllah sa il gasesc...
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |