Despre higeab oamenii au păreri împărţite. Unii consideră higeabul ca fiind o piedică şi un mijloc de opresiune iar alţii dimpotrivă. Se mai afirmă că higeabul (baticul) a fost obligatoriu numai pentru femeile care au fost contemporane cu Profetul (s.a.v) sau pentru cele care au trăit două generaţii după el. Cei care au această credinţă vizavi de higeab susţin:”higeabul (baticul) nu este obligatoriu pentru toate femeile musulmane, ci a fost obligatoriu numai pentru soţiile Profetului (s.a.v), iar cine nu-l poartă nu săvârseşte un mare păcat, Allah o va ierta pe femeia care nu poartă higeab deoarece păcatul ei e unul minor”.
Allah spune în Coran:
„Nu se cuvine ca un dreptcredincios şi nici o dreptcredinciosă să mai aleagă, dacă Allah şi Trimisul Său au hotărât în privinţa lor un lucru. Iar acela care se răzvrăteşte împotriva lui Allah şi a Trimisului Său se află în rătăcire învederată”(surat al-Ahzab: 36).
Cei care ezită să se supună poruncilor lui Allah o fac de obicei din următoarele motive:
a)-pentru că au o credinţă slabă în Allah (s.w.t), credinţa înseamnă să crezi „din adâncul sufletului şi să pui în practică poruncile lui Allah”. Iar femeia când este întrebată:„De ce porţi batic?”Ea răspunde:,,Pentru că Allah m-a călăuzit”. Călăuzirea vine după ce a urmat drumul cel drept, pe care i-a îndrumat Allah (s.w.t) pe toţi robii săi, în Sfântul Coran şi în Tradiţia Profetului (s.a.v) şi dacă sufletul se curăţă apare schimbarea şi dorinţa puternică de călăuzire. Allah spune în Sfântul Coran:”Allah nu schimbă starea unor oameni până ce ei nu schimbă ceea ce se află în sufletele lor” (surat ar-Rad: 11).
Un exemplu de credinţă este cel relatat de Aişa (r.a) în următorul hadith:
„Allah să fie mulţumit de femeile care au emigrat, deoarece imediat ce s-a revelat versetul” şi să-şi coboare vălurile peste piepturile lor”, şi-au rupt hainele şi s-au acoperit!” (Al-Bukhary).
b)-pentru că nu au suficiente cunoştinţe despre islam. Higeabul este obligatoriu pentru femeile musulmane. Allah în Sfântul Coran spune:”şi să-şi coboare vălurile peste piepturile lor”(surat an-Nur:31). În verset apar cuvintele khumur(vălurile) este pluralul cuvântului khimar care în limba arabă înseamnă acoperirea capului şi giuiub, pluralul cuvântului geib care înseamnă deschizătura din capul pieptului. Din acest verset reiese
clar că femeii musulmane i s-a poruncit de către Allah să poarte higeab. Nerespectarea acestei porunci este reflectat în creşterea numărului de femei care nu respectă această poruncă. Unele femei nu acceptă adevărul din acest verset deoarece dorinţele lumeşti sunt mai puternice decât teama de Allah. .
c)-pentru că nu înţeleg semnificaţia higeabului, se lasă conduse de tradiţii şi de teamă. Multe femei care refuză să poarte higeab spun că:
- higeabul (baticul) este doar pentru femeile în vârstă, după ce copii s-au căsătorit şi îşi poate dedica timpul doar pentru îndeplinirea obligaţiilor religioase (de exemplu pelerinajul). Aceste femei nici măcar nu au siguranţa că vor fi capabile ca la vârsta a treia să-şi îndeplinească aceste obligaţii.
- higeabul e un obstacol în găsirea unui partener de viaţă. Femeile care susţin aceasta cred că sunt preferate fetele fără higeab pe care le vor acoperi după căsătorie. In unele cazuri acest lucru este valabil însă nu e o regulă generală. O fată musulmană ar trebui să ştie că profetul Muhammed (s.a.v) a spus că:”dacă o fată este cerută în căsătorie de un musulman credincios ea ar trebui să accepte această cerere”. (relatat de At-Tirmizi).
- din cauza higeabului e dificil să-ţi găseşti un loc de muncă. Angajatorii refuză să angajeze fete care poartă higeab sau le condiţionează angajarea obligându-le să renunţe fie la batic, fie la locul de muncă. Dar câte fete fără higeab nu au un loc de muncă? Găsirea unui loc de muncă este o parte din destin. Allah încearcă prin diverse căi credinţa oamenilor. Cel care angajează o fată cu batic îşi doreşte un angajat eficient dar şi crede în drumul pe care l-a ales acea persoană.
- higeabul este în unele cazuri motiv de probleme cu familia care nu acceptă ca fetele să poarte higeab. Adeseori aceste familii cred că o fată acoperită va avea probleme în societate sau va fi considerată needucată.
Results 21 to 28 of 28
|
|
-
Membru Special

08-17-2006, 06:04 PM
-
04-09-2007, 01:44 PM
Sarbatori fericite pot spune si am si spus insa daca raspund la Hristos a inviat este ca o marturisire de credinta, ca o revertire la crestinism pt ca practic in moartea si invierea lui Iisus se bazeaza crestinismul.
Daca Iisus nu ar fi murit si inviat pe cruce, crestinismul nu ar mai fi existat pt ca nu mai exista acest sacrificiu maret pentru iertarea pacatelor omenirii.
-
Membru Special

04-09-2007, 02:37 PMnici eu nu le raspund....le respect traditia,le respect religia,si trebuie sa fac multe compromisuri dar nu atata timp cat ar insemna sa imi neg credinta Cum ar fii sa raspund la Hristos a inviat! Eu stau cu sotul meu si cu tatal meu intr-un apartament si tatal meu este crestin,pentru sarbatoarea de Pasti eu am gatit si chiar am cumparat miel halal

dar i-am explicat ca eu sa impart pomeni nu am sa fac,de asemenea nu mananc ouale care au fost ciocnite de ei asupra carora au spus Hristos a inviat!Adevarat a inviat! Si nu este numai vorba de crestini ci chiar si musulmanilor le spun.Cand mi-au urat Sarbatori Fericite pentru Ziua Profetului eu am fost foarte clara Este bid'ah!La fel cand la un restaurant arabesc patronul oferea de 8 martie flori pentru fiecare fata de acolo eu nu am luat si i-am spus E bid'ah!Sunt lucruri pentru care nu fac compromisuri,chiar daca sunt de alta religie chiar daca sunt musulmani!
Si acum ON Topic! Allah cand a poruncit femeilor sa se acopere si a precizat chiar si cum (de ex:hijabul) nu a precizat o locatie.Islamul este pentru toti in orice loc.Daca eu traiesc in Romania nu inseamna ca pot renunta la el si in tari musulmane sa il pun.Il pun pentru ca sunt musulmanca,sunt musulmanca aici si acolo,il pun pentru Allah,iar Allah este aici si este si acolo.
De asemenea ce am observat(nu cunosc cazuri prea multe) dar cele pe care le cunosc m-au pus pe ganduri.Araboiacele de ex care traiesc in tari arabe si nu poarta hijab(chiar si cele care traiesc aici).Ele trag de timp si vor pune hijab intr-o zi....sau poate niciodata asa afirma si atunci ma gandesc la surorile mele din Romania care trebuie sa infrunte o lume intreaga ca sa isi puna un simplu batic,pe cand ele avand atata libertate de la a face salat la a purta hijab si cu toate astea....amana
Mi se pare foarte trist
-
04-09-2007, 03:49 PMAssalamou alaykoum
Mie ieri mi-a zis cineva "Hristos a inviat". pe ym si am raspuns "Sarbatori fericite".M-am gandit ca persoana respectiva merita totusi un raspuns,caci un musulman trebuie sa se poarte frumos cu toti cei din jurul sau,dar nici sa spun "Adevarat a inviat" nu puteam zice,asta ar fi insemnat sa-mi incalc propria religie.Asa ca am raspuns cu "sarbatori fericite" iar persoana in cauza mi-a zis: "Se spune 'Adevarat a inviat!' " dar eu am spus "Bine..." dupa care i-am spus de ce nu am raspuns asa.Oricum,eu cred ca mi s-a spus asta intentionat,sa vada daca raspund,dar Allah a'lam.Prin ceea ce am facut nu am vrut nici sa par nepoliticoasa,dar nici sa merg dincolo de limitele islamului.
-
-
04-09-2007, 11:21 PM
ia-o treptat.... daca nu ai altfel cum
cand eram la liceu.. a intrebat cineva pt mine... si mi s-a raspuns ca in cazul meu nu e pacat ca nu port hijab... (pt ca m-ar fi fortat sa-l dau jos.. la liceu
..... )
dar acum, AlHamdulillah.. il port...
~~~~
tu stii in ce situatie esti, si ce s-ar intampla daca porti.. daca ai avea probleme foarte mari..
sau daca te temi doar de reactia celor din jur..

"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
Membru Special

04-10-2007, 12:31 AMin islam conteaza foarte mult intentia.tu stii mai bine care e intentia ta si pentru intentiile bune Allah ne vede chiar daca e doar un gand care nu e pus in practica.Daca ai posibilitatea sa il pui atunci pune hijab...daca nu cu prima ocazie sa auzim de bine:d
Si Allah sa fie cu tine si sa te aiba in paza Lui
-
04-10-2007, 01:20 AM
salamu aleikom
asa e fiecare lucru pe care-l facem ptr a nu-L supara pe Allah vom primi rasplata...tu sti cel mai bine cum a zis si sora noastra scumpa daniela....eu de ex am terminat fac de sport.....si eram muslim in anul 3 dar nu am putut sa pun hijab din cauza facultatii pe care am ales-o ...aveam de ex un profesor la baschet care ne obliga sa venim in pantaloni scurti..
in sha Allah Allah sa usureze lucrul fiecaruia aminCel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad
,si cele mai rele chestiuni sunt inovatile,si fiecare inovatie este Bidah si fiecare Bidah este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului(Muslim)
www.assimalhakeem.com
-
04-10-2007, 01:29 AM
cand am dat eu admitere la liceu am prins proba sportiva si cateva dintre candidate nu aveau pantaloni scurti si le-a pus profu daca vor sa sustina proba sa alerge in chiloti
bine tricoul era lungutz acoperea fundul insa totusi
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |