asa e ,musulmanii sunt bine vazuti in orasele unde sunt mai multi,sunt o comunitate insa in celelalte e jale, cel putin la mine in oras e o rusine sa vb cu un musulman asta e pt ca poti sa-i numeri pe deget si lumea se inspira doar din ce vad la TV ca sa-si formeze o parere despre ei insa in Constanta am vazut o gramada
PS : D-l deputat nu are deloc fata de arab![]()
Results 1 to 10 of 17
|
|
-
08-19-2006, 08:44 PM
Istoric, filozof, jurnalist, bibliotecar, tata si sot, domnul Aledin Amet, actual deputat in Parlamentul Romaniei, ne vorbeste despre sarcinile lui fata de comunitatea pe care o reprezinta din punct de vedere oficial, dar si moral [1].
R : Sunteti un reprezentant de seama al comunitatii turco-tatare musulmane din Romania, tinand cont de faptul ca timp de 2 ani ati condus Organizatia de tineret 'Ismail Gaspirali' si tot pentru atat timp ati fost vicepresedinte a U.D.T.T.M.R. Cum descrieti comunitatea musulmana din Romania ?
A.A. : Comunitatea musulmana este una dintre comunitatile importante din Romania, eu cred ca suntem foarte bine receptati, respectati si avem o imagine buna, iar dovada este ca multi oameni din comunitatea noastra au ocupat functii importante in Romania si un alt fapt ar fi acela ca Statul Roman nu a permis publicarea caricaturilor aparute despre profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !), mass-media romaneasca a dat dovada de responsabilitate. I-am multumit personal domnului presedinte Traian Basescu pentru acest fapt, domnia sa a precizat ca este firesc sa fie asa, intrucat noi suntem musulmani romani, intre cele doua mari religii crestina si islamica neexistand divergente.
R : Ati intampinat greutati in calitatea dumneavoastra de reprezentant al comunitatii turco-tatare in Parlament ?
A.A. : Nu le putem numi greutati, ci probleme comune tuturor minoritatilor din Romania. In cadrul Parlamentului, 18 deputati sunt reprezentantii minoritatilor nationale. Este firesc sa existe probleme precum cele legate de invatamant, religie sau cultura. Speram ca anul acesta va fi promulgata ‘Legea minoritatilor’ si ca aceste probleme vor fi solutionate. Aceasta lege va fi un pas inainte pentru noi ca minoritate nationala. Cred ca odata cu aparitia acestei legi, vor fi solutionate multe dintre problemele comunitatii pe care le avem in momentul de fata, cum ar fi predarea limbii materne in scoli, totodata cu sprijinul Statului Roman reusim sa organizam simpozioane, reusim sa promovam traditiile nationale si sa ne pastram cultura.
R : Ce sfaturi le dati tinerilor musulmani din Romania ?
A.A. : sa dobandeasca cunostinte despre istoria, limba si cultura poporului nostru. Religia trebuie sa ocupe un loc aparte in ceea ce ne propunem sa facem, pentru ca suntem musulmani cu totii, trebuie sa acordam atentie si acestei zone. Muftiatul, in calitate de reprezentant al cultului musulman, are datoria sa se ocupe de acest lucru, iar noi ar trebui sa-l sprijinim.
R : Din cate stiu, lucrati la anumite proiecte pentru comunitatea musulmana din Romania ?
A.A. : Proiectele de viitor sunt multe. Cum ar fi obtinerea unui teren pentru amenajarea unui cimitir musulman in Bucuresti, un alt proiect ar fi publicarea abecedarelor in limba tatara. Dorim sa sprijinim cultura comunitatii noastre, sa sprijinim continuarea traditiilor, a limbii noastre materne, a istoriei pe care ar trebui sa o facem cunoscuta tinerilor nostri. Este firesc sa ne indreptam catre mai multe zone ale vietii noastre, in general. Dar fireste nu intotdeauna reusim sa finalizam toate proiectele, din diverse cauze.
R : Ce sfaturi doriti sa transmiteti comunitatii musulmane ?
A.A. : As dori sa transmit comunitatii musulmane sa fie unita, pentru ca numai astfel ne putem rezolva problemele, sa sprijinim toate laturile, in special latura religioasa. In general, am reusit sa rezolvam multe dintre problemele comunitatii. Ma refer aici la infiintarea scolilor in limba maternal, revigorarea traditiilor nationale, sustinem un simpozion international de folclor, simpozioane omagiale. Spun eu ca in general am avut o activitate foarte buna mai ales dupa anii ’90, bineinteles si cu sprijinul Statului Roman, lucru pe care nu trebuie sa-l uitam. Statul Roman sprijina activitatile noastre, avand un reprezentant in Parlament si sprijin material.
(articol publicat in revista 'Islamul Azi', numarul 9, de catre Nilghiun Bari)
Note de subsol :
[1] pentru mai multe detalii biografice, dar si despre activitatea parlamentara a domniei sale, poate fi consultata aceasta pagina web : http://www.cdep.ro/pls/parlam/struct...04&pag=0&idl=1"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
08-19-2006, 09:02 PM
-
membru de onoare

08-19-2006, 10:44 PM
insa mi-a lasat un gust teribil de amar acest interviu...pentru ca am scris in grupul yahoo tot ce aveam pe suflet si nu am salvat sper ca va aparea acolo ca sa pot posta aici,nu de alta dar mi-a stricat dispozitia total acest interviu .
Dragilor,oare este chiar atat de greu ca sa putem vedea cu propri ochii ceea ce se intampla?
Cum comunitatea musulmana este manata de interese care aproape ca nu au nicio treaba cu Islamul?????????
Despre ce comunitate vorbeste stimabilul intervievat?
Sincer nu m-a miscat decat ca o parere extrem de proasta,asa cum am spus si dincolo cea mai inteligenta replica din toate randurile astea este sfatul ca aceasta comunitate ar trebui sa fie unita,restul este o frectie la picior de lemn.(scuzati expresia)
Poate crede dansul ca toti suntem chiar asa de batuti in cap sa inghitim balivernele astea?
Sincer, dc s-a dorit sa se afle parerea noastra,a mea este ca acest interviu este deplorabil.Si ma abtin sa comentez intervievatul...pentru ca uneori sunt o fata de treaba!

-
08-19-2006, 11:30 PM
Draga Maryam... gand la gand... nu mai scriu ca ce voiam sa scriu... este tot pe acolo... chiar asa... comunitatea turco- tatara e una si comunitatea musulman e cu totul alta... ca e din pacate sau din fericire... mai putin conteaza. Felicitari !
Ana Maria pai tu din ce oras esti daraga mea? nu dun Bucuresti ? ca eu asa am avut senzatia ... si e drept ca eu nu "imi beau cafeaua ai ci pe forum" poate de asta nici nu stiu... dara daca nu e un secret si nu sunt prea indiscreta... in simpla calitate de muslman roman te intreb ...cu ce esti tu platita sa faci ceva pentru islam?
Btw: d-nul intervievat nu are nume arabesc si nu e arab e tatar probabil sau turc. Nu am cunoscut inca nici un arab in Romania care sa aiba vreo functie in fruntea vreunei organizatii ... aici ma refer la parlamentari, minoritati... etc... si pe undeva este si normal sa fie asa pentru ca pana la urma comunitatea turco - tatara reprezinta musulmanii de la noi.. nu-i asa?
Stiu ca exista un primar in Salonta parca.. dar e o exceptie care nu vine decat sa confirme o regula.
-
08-20-2006, 12:30 AM
sunt de acolo de unde se agata harta in cui, in capul Moldovei , in orasul celui mai mare istoric roman dar si al celui mai mare poet roman

m-am exprimat gresit daca am zis ca fac ceva pt Islam pt ca o religie nu are nevoie sa se faca ceva pt ea, ci omul are nevoie de ea

fac si eu ceva pt ce-s platita,nu cred ca are vreo importanta dar daca insisti da drumul la Taiba TV
-
08-20-2006, 04:35 AM
Ghici ghicitoare....
frumos oras si ce m-a frapt .. oameni foarte buni si saritori. 2 zile am stat dar am fost f palcut impresionata ca venisem cu niste idei preconcepute de ...
Sorry am inteles doar ce ai scris caci cu emoricoanele nu prea le am... asha ca daca vrei sa mai transmiti vreun mesaj in afara de cele scrise... tasteaza... Cred ca e o binecuvantare sa traiesti intr-un oras atat de inacarcat de istorie...
-
08-20-2006, 01:06 PMIn numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Dragii mei, am citit cu interes ceea ce ati scris pana acum referitor la interviul de mai sus.
Eu cred ca ar trebui facute niste precizari, insa. Si asta fara a incerca sa-i iau apararea (!) deputatului care a acordat acest interviu.
Intai de toate, interviul a fost luat unui om politic, reprezentant nu al tuturor musulmanilor din Romania, ci doar al unei parti, al unei comunitati sau 'uniuni' (cea turco-tatara). El a candidat la aceasta functie politica – si doresc sa subliniez acest adjectiv - intr-o circumscriptie electorala din Constanta, alaturi de PSD, PNL, PRM etc. si a fost ales ca deputat, deci ca om politic. Si subliniez din nou cuvantul 'politic'
Prin urmare, propunerile pe care le poate initia in Camera Deputatilor nu au cum sa depaseasca cadrul investirii sale, cel de reprezentant al unei 'uniuni', al unei minoritati.
In al doilea rand, noi nu trebuie sa incepem a-l judeca prin prisma unei confuzii : responsabil al cultului musulman din Romania este Muftiatul, in niciun caz acest deputat. Iar in interviul dat chiar el arata fara echivoc aceasta distinctie :
'Muftiatul, in calitate de reprezentant al cultului musulman, are datoria sa se ocupe de acest lucru [religia musulmana], iar noi ar trebui sa-l sprijinim' – spunea domnia sa.
Daca ar trebui sa acuzam ceva, ar trebui sa ne uitam intai de toate in curtea 'Muftiatului' din Constanta… Acolo se afla cei care conduc religia noastra in directia pe care o vedem astazi cu totii …"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
08-20-2006, 01:32 PM
Da aveti dreptate ca ne inavrtim intre niste denumiri si structuri invechite... si ar trebui sa se ioa in consideratie ca aceasta comunitate musulmana din Romania nu se mai identifica d emult cu comunitatea turco-tatara si cine sa faca aceatsa distinctie daca nu oamenii politici???
Si apoi ma gandesc la ceva practic... se pune accent pe inavatarea limbii materne in scoli. Nah! Foarte bine! Dar... despre orele de religie vorbeste cineva? ca mai mult nu se fac sau daca se fac sunt in limba turca?
Caci un musulman ne - tatar sau ne - turc nu are de ce sa invete limba turca ... si din pacate ramane cu ce invata acasa. Nu e nimic rau in asta dar cum am mai spus-o ... copii nostrii trebuie sa isi construiasca o identitate personala si de grup. Ei trebuie sa socializeze cu alti la fel ca ei, si trebuie ca la orele de religie sa se puna primele caramizi. ce au in comun acesti copii? Islamul, nu limba turco-tatara.
-
08-20-2006, 02:06 PMIn numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Repet, toate aceste obligatii revin Muftiatului Cultului Musulman din Romania. El functioneaza in baza unei legi exprese, in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, mai precis este in subordinea Secretariatului de Stat pentru Culte.
El este reprezentantul religiei noastra in Romania si directia actuala - buna sau rea - este rezultatul activitatii desfasurate la Constanta.
Tinand cont de faptul ca si in Romania numarul musulmanilor este in crestere - alhamdulillah -, Muftiatul ar trebui sa-si concentreze activitatile nu doar pe zona Dobrogei, ci si pe alte zone geografice (ex : Cluj, Iasi etc.). Sa colaboreze cu 'Corpurile Didactice' din judetele respective pentru predarea religiei islamice in scoli, pentru infiintarea unor catedre specializate etc.
Din pacate, aceste lucruri lipsesc, de cele mai multe ori o parte dintre aceste sarcini fiind preluate de catre fundatii teritoriale (ex : Taiba - in Bucuresti, alta fundatie - imi scapa acum numele - in Cluj etc.).
De aici si caracterul de divizare a musulmanilor din Romania, si pe buna dreptate.
In ceea ce priveste factorul politic, in Romania nu exista decat un deputat. Ce poate face el singur ? Haideti sa fim realisti, totusi... Este ca si cum - si exemplul este un pic fortat, desigur - crestinii ar astepta ca un preot greco-catolic ajuns pe lista unui partid politic in Parlament sa rezolve problemele bisericilor greco-catolice. Haideti sa fim rationali si sa nu ne revarsam toate ofurile pe cine nu trebuie, cand decidentul este in alta parte.
Si haideti sa intrebam Muftiatul, daca tot cautam raspunsuri : ce a facut pentru mitingul de acum cateva saptamani din Bucuresti ? Sau de ce nu a fost de acord cu publicarea brosurilor despre viata profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !)de catre Fundatia 'Taiba', in urma cu cateva luni ?
Desigur, sunt intrebari fara legatura cu predarea religie islamice in scoli, insa ele arata mai mult decat clar directia in care intelege Muftiatul sa apare si sa conduca religia islamica in Romania ... Daca ei nu fac nimic pentru noi, este normal ca domnul deputat sa initieze propuneri de modificare a ... legii bibliotecilor
"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
08-20-2006, 03:50 PMDane ce naiv esti , pai nu ti-ai dat seama ca Muftiatul apara cateva interese si nu interesele unei intregi comunitati.haideti sa intrebam Muftiatul, daca tot cautam raspunsuri : ce a facut pentru mitingul de acum cateva saptamani din Bucuresti ? Sau de ce nu a fost de acord cu publicarea brosurilor despre viata profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !)de catre Fundatia 'Taiba', in urma cu cateva luni ?
Pana la urma nu cred ca trebuie sa judecam pentru ca nu stim exact daca asta este propria lor atitudine sau sunt impinsi pe la spate sa faca asta.
Uneori libertatea de cult si cea a intrunirilor sunt garantate de lege dar dirijate de altcineva care nu are nici o legatura dar e o forta si o autoritate.
Se fac multe compromisuri si poate ca nu au fost de acord cu publicarea brosurilor din cauza atitudinii oamenilor. Cati crezi ca s-ar bucura sa primeasca in cutia postala o asemenea brosura?
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |