PDA

View Full Version : Asa simt eu , sau asa este ?

suleiman
07-08-2006, 01:44 AM
Buna .

M-am gandit sa deschid un forum nou , unde putem sa discutam anumite probleme care nu au legatura cu religie . Asa generale din viata noastra de zi cu zi .

Incep eu cu ceva care sta ascuns in mintea mea de o vreme .

Romancele intre ele , nu zic iubito , sau ceva de genul asta . In timp ce romancele convertite folosesc des "Habibti" , si alte cuvinte de acest gen .

Parerea mea personala este ca asta e o prefacatorie pentru ca folosesc un cuvant care nu este in limba lor , si atunci nu au cum sa-l simta .

Asta e parerea mea personala , si sincer sa fiu ma mir de cum sunt folosite multe cuvinte din araba fara sa stie cel care le foloseste limba araba .

Adica : de ce sa zica o convertita la alta : Habibti , si nu iubito ?

Vreau sa spun ca eu personal pot sa spun la cineva te iubesc zeci de ani , dar nici o data nu simt si nici nu traiesc cuvantul .

Ce spuneti ?

Raisa
07-08-2006, 01:55 AM
Draga admin,
iata ca sunt eu prima care raspunde aici, inshALLAH

Sa stii ca sunt destule romance care se alinta intre ele si isi adreseaza cuvinte frumoase nu neaparat doar cele convertite. Si sunt multe din cele convertite care folosesc iubita sau draga mea si nu tocmai habibti dar....... apare o chestie ca multe dintre noi cele convertite avem cunostinte muslime care nu sunt romance si atunci te obisnuiesti sa spui habibti

Sincer iti spun ca multe dintre surorile ne romance mi-au spus cuv de genul : te iubesc si eu am fost pûtin surprinsa, nu sunt obisnuita sa-mi spuna o femeie ca ma iubeste. Poate oi fi eu mai "nu stiu cum" dar pare ciudat asa cum spui tu ca nu simti nimic cand spui te iubesc in romaneste asa nici eu nu simt nimic cand altul/ alta imim spune cuvinte in alta limba

Insa............. ce sa facem; suntem nevoite sa invatam araba si sa o folosim de cele mai multe ori si asa iti intra in obisnuinta sa zici "habibti, sokran, inshallah si altele"

Concluzia: nu este prefacatorie, doar obisnuinta si uneori chiar simtire reala a acestor cuvinte

Mai vino cu intrebari dragutule ca acus pleci din Romania si sa nu ramai cu nelamuriri:p

suleiman
07-08-2006, 02:01 AM
Obisnuinta oare este egala cu prefacatorie ?
Eu sunt obisnuit sa beau un pahar cu lapte inainte de culcare , sunt la cineva in vizita care nu a auzit nici o data de cuvantul lapte , ci spune la lapte coca-cola . Imi ofera un pahar de coca-cola , care nu este decat laptele , eu il iau si il beau .

1- Daca il beau si ma gandesc ca se numeste coca-cola , adica imi inseli mintea , adica nu sunt corect fata de mine .
2- Daca il beau si ma gandesc ca e lapte desi omul mi-a zis cola , adica ma prefac fata de om .
3- Daca nu-l beau de loc , inseamna ca nu e un obicei sa beau lapte ci o nevoie psihica care se opreste cand laptele isi modifica denumirea .

Sau cum ?

Raisa
07-08-2006, 02:06 AM
Obisnuinta oare este egala cu prefacatorie ?
Eu sunt obisnuit sa beau un pahar cu lapte inainte de culcare , sunt la cineva in vizita care nu a auzit nici o data de cuvantul lapte , ci spune la lapte coca-cola . Imi ofera un pahar de coca-cola , care nu este decat laptele , eu il iau si il beau .

1- Daca il beau si ma gandesc ca se numeste coca-cola , adica imi inseli mintea , adica nu sunt corect fata de mine .
2- Daca il beau si ma gandesc ca e lapte desi omul mi-a zis cola , adica ma prefac fata de om .
3- Daca nu-l beau de loc , inseamna ca nu e un obicei sa beau lapte ci o nevoie psihica care se opreste cand laptele isi modifica denumirea .

Sau cum ?

Tu ai pus intrebarea ca sa afli parerile noastre sau ca sa faci psihologie aici?

Doar am raspuns deja si obisnuita nu este = prefacatorie

Cel putin nu pt mine, si nici amagire sau nevoie psihica

Mai mai, se vede ca esti psihiatru, nu te poti abtine?!?!?!:36_1_21: :36_1_21:

amal
07-08-2006, 02:21 AM
sincer, la araboaice le sta bine sa-si spuna habibti...nu am prea auzit la romance...

si eu cred ca atunci cand vorbesti in alta limba, alta decat cea nativa, nu simti la fel cuvintele...nu e vorba numai de cuvinte, cred ca si caracterul romancelor fata de cel al arboiacelor este fooooooooarte diferit...cu plusuri si minusuri de fiecare parte.

Iman3
07-08-2006, 03:32 AM
Eu sunt de acord cu parerea adminului si sper sa nu supar pe nimeni. In afara de formularile strict legate de pomenirile islamice gen Istaghfirullah, al ahmdulillah, inshaAllah eu nu folosesc nici macar pentru copiii mei habibi sau habipti si imi suna ciudat cand ii aud pe altii: Habibti vino la mama sau habibi vrei... apa? Precizez ca nu inseamna ca sunt sau nu sunt de acord cu asta sau cu persoanele care folosesc acesta exprimare ... doar ca mie imi suna ciudat, adica ori vorbesti in araba ori in romana, sau macar sa spunem si altceva in afara de habibi, habipti macar 30% din vorbirea curenta sa fie araba. Nu pot , si cu toate astea m-am adresat odata unui baietel care imi fusese dat in grija pentru 2 zile asa pentru ca nu ii puteam pronunta numele si trebuia sa stabilesc o comunicare cu el si el sa se simta placut cand il chemam mai ales ca era mititel si in acel moment cred ca m-am inrosit... mi-a fost rusine de mine cand m-am auzit singura spunand habibi... asa ca am continuat tot in araba sa ii spun ca nu are voie sa plece singur de langa mine... pur si simplu nu am putut sa ii spun: Habibi nu este voie sa pleci singur!
Woooaw cat am scris!

hannen
07-08-2006, 05:05 AM
Eu zic ca sunt destule femei care se alinta si in romaneste cu "iubita",dar e drept ca in aceasta situatie ma calca pe mine pe bataturi ,mai ales daca folosesc si un glas de ala mierooos de pisica blinda...
Mai mult imi place cind aud versiunea araba ca nu sesizez ceea ce in romana mie imi suna a prefactorie.:D :D Ce vreti mai,fiecare cu piticii lui!
Dar eu nu folosesc nici una din variante!:D
Mie nu imi place sa vorbesc pe tonul acela mieros ,duuulce si alintat!!!(cum fac unele femei)Pe mine asta ma omoara!Sunt unele care nu pot altfel,sunt unele care se prefac dar daca le aud sunt gata cu nervii in citeva minute.

aiscia
07-08-2006, 10:46 AM
Imi ofera un pahar de coca-cola , care nu este decat laptele , eu il iau si il beau .

Sau cum ?
FRATE SULEIMAN...CUM SE POATE COMPARA CUVANTUL LAPTE CU CUVANTUL COCA COLA?PAI CE,COCA COLA INSEAMNA LAPTE IN LIMBA ROMANA?COCA COLA NU ESTE O TRADUCERE A CUVANTULUI LAPTE.(COCA COLA= OTRAVA:D :D )
HABIBTI IN LB ARABA INSEAMNA IN LB ROMANA IUBITA...
DACA TE DUCI LA CINEVA ACASA SI ITI SPUNE HLIB,ATUNCI BEA-L LINISTIT,DAR DACA VEZI CA TE INTREABA DACA VREI COCA COLA SI ITI PUNE IN PAHAR LAPTE,ATUNCI,FRATE DRAGA FUGI DE ACOLO REPEDE, CA IN CASA AIA SUNT OAMENI PUTIN SANATOSI LA CAP:D :D :D ...SI NU SURIOARELE NOASTRE SUNT PREFACUTE...IAR SINCERA SA FIU PENTRU MINE CUVANTUL HABIBTI E LA FEL CA AMORE,IUBITA,....PAI, ADICA CUM?
DACA EU SPUN HABIBTI LA O SURIOARA INSEAMNA CA IMI INSEL MINTEA? NU ARE NICI UN ROST COMPARATIA PE CARE AI FACUT-O...
ADICA NOI IN RUGACIUNE,CELE CARE NU SUNTEM ARABE,SUNTEM PREFACUTE?ADICA DACA SPUN" ALHAMDULILLAH" IN LOC DE "SLAVA LUI ALLAH" INSEAMNA CA NU SUNT CORECTA FATA DE MINE SAU FATA DE ALLAH??''

latifa
07-08-2006, 11:23 AM
Foarte bine spus,aiscia!Pai asta ar insemna sa nu se mai converteasca nimeni,pt ca tocmai admin a afirmat ca este mai mult decat necesar sa inveti limba araba pt a citi coranul.Si atunci,care-i faza?????Mai are loc fenomenul de prefacatorie?????Asta ar insemna ca toti care se convertesc la Islam sunt prefacuti.
Admin,eu aqm scris undeva,cred ca la postul Psihologie,parerea lingvistilor despre acest fenomen.Adica un vorbitor de 2 limbi traieste in universuri paralele.Citeste te rog ce am scris.Mie mi se pare cea mai buna explicatie.

Si e normal sa folosesti cuvinte in limba araba(indiferent ca-i habibti sau nu) atata timp cat incerci sa inveti limba araba sau ai invatat-o deja.
Mi se pare ciudata intrebarea ta.Mai ales ca toate fetele spun ca limba araba este ff frumoasa(si de fapt asta este si parerea ta si a tuturor),si atunci se simt bine sa foloseasca cuvinte care suna fff bine si care de fapt le inteleg(ca doar nu foloseste nimeni cuvinte fara sa le inteleaga).

Eu imi amintesc cand invatam engleza:imi placea sa folosesc unele cuvinte,chiar si cu mama mea care nu intelegea prea bine,doar pt ca eram ff incantata de limba.

suleiman
07-08-2006, 12:56 PM
Fetelor , calm .
Nu am zis minunile pe care le-ati comentat .
Am zis cuvantul Habibti , nici mai mult si nici mai putin .
Am folosit cuvantul lapte in loc de habibti si cola in loc de te iubesc (ca si exemple , dar vad ca n-ati prins ideea) .

Cand spui ya ALLAH , stii ce inseamna si traiesti rugaciunea pe care o faci .

Cand spui habibti , de la o fata la alta , si esti ataboaica = prefacuta , pt ca acest cuvant nu are voie sa-l foloseasca o femeie decat sotului ei , si nici la tatal ei nu il foloseste ca si un cuvcant :
Exemplu : spune la tatal iei : Habibi baba , adica tatal meu cel iubit .
Dar nu spune nici o data : Habibi (punct) , pentru ca nu are ca si iubit decat sotul ei .

Cuvantul habibi , este un fel de nume propriu care defineste sotul , dar cand il folosesti pt altcineva , il folosesti pt familia ta si copii tai , indiferent de limba .

Si acuma ma intorc la cei care zic acest cuvant si nu sunt araboaice , de ce il folosesc ?
L-ati asociat cu limba araba , ceea ce e grestit , pt ca araba nu se rezuma la a spune o fata la alta : habibti .

Si , sa spunem ca se spune (doar prin absurd) , ca cica il simtiti , dar oare cand il scrieti in forum (de exemplu) , tot il simtiti sau doar o metoda de a vorbi ?

De subliniat : ca acest cuvant se foloseste si in sens de ironie , adica noi folosim acest cuvant uneori ironic , sau bataie de joc fata de cel din fata :D

dunia
07-08-2006, 01:07 PM
da fiecare sa vorbeasca intr-o limba ce atata cuvinte de aici de acolo. Eu acuma nu ma exprim chiar asa bine in romana uneori insa tot romana vorbesc. cand e sa vorbesc in engleza vorbesc in engleza sau daca vorbesc cu cineva in araba vorbesc in araba. Si faza asta cu habibi, habibti nu prea o folosesc, nici in romana nu zic iubito cum adica acuma toti is iubitii sau iubitele mele. Oi fii avand prieteni si tin la ei dar de la asta pana la a le zice la toti iubiti. Si habibi este si ironic de multe ori asa cum zice admin, si doi barbati se ironizeaza cu habibi in multe conversatii insa atunci si suna ironic tare

Ishtar
07-08-2006, 01:28 PM
He,he,Suleiman,mi-ai luat vorba din gura...ma pregatisem sa raspund,culmea,exact cu ceea ce ai scris,dar ai fost mai iute de tastatura:cup1: !

Fetelor,chiar asa,Suleiman are dreptate,sa stiti!Ultima lui postare este 100% obiectiva.

De cele mai multe ori,apelativul "habibti" NU este echivalent cu "draga mea" din limba romana,spus pe un ton moale,aproape moldovenesc ,as zice:give_rose:
El,mai degraba ,echivaleaza cu "draga",acela usor intepat,usor ironic,usor nerabdator!
Asa este folosit aici,in majoritatea cazurilor.Cand o femeie vrea sa arate respect,pretuire,samd,altei femei,NU i se adreseaza cu "habibti",in nici un caz!!!

O femeie ii poate spune unei fetite "habibti",da!
O fetita ii poate spune mamei ei "ya habibti,ya mama",da!
Si acestea ,fara sa se pastreze nota de "superioritate" pe care si-o autoacorda cel care foloseste aceasta expresie.

Dar cand soacra ii spune nora-sii "ya habibti",nora trebuie sa fie pregatita sufleteste pentru ce urmeaza:cup1: (io,inca n-am patit-o,al hamdulillah!)

Pe de alta parte,eu cred ca fetele romance care folosesc acest apelativ,nu au patruns exact sensul lui!Nu vreau sa cred ca au folosit aici,pe forum,expresia ,cunoscandu-i sensul peiorativ,nu-i asa fetelor?:smile310:

PS. Suleiman,ce idee buna ai avut cu "masa rotunda"!

suleiman
07-08-2006, 02:06 PM
Masa rotunda ca sa zica fiecare ce simte si ce vrea fara sa se gandeasca oare ce o sa zica altii :D .

Ishtar , asta am vrut sa exprim , dar posibil ca am vorbit in romana-arabeasca .

amal
07-08-2006, 02:43 PM
Foarte bine spus,aiscia!Pai asta ar insemna sa nu se mai converteasca nimeni,pt ca tocmai admin a afirmat ca este mai mult decat necesar sa inveti limba araba pt a citi coranul.Si atunci,care-i faza?????Mai are loc fenomenul de prefacatorie?????Asta ar insemna ca toti care se convertesc la Islam sunt prefacuti.

personal, daca ar trebui sa ma rog in alta limba decat cea nativa, cred ca ar fi mai bine sa invat limba in care ma rog, pt a simti cu adevarat rugaciunea si ca sa nu o rostesc ca un papagal.

cele care au soti arabi, converseaza cu ei in limba araba, stiu destul de bine limba araba cred ca "simt " ceea ce rostesc in limba araba, dar cele care sunt la inceput, nu cred...parerea mea personala.

imanikka
07-08-2006, 02:53 PM
Am citit toate postarile voastre si am asa de multe in minte , dar nustiu daca o sa-mi amintesc totul , ceea ce am vrut sa spun:
Ptr Ishtar si Suleiman: Eu nu sunt de acord ca cuvantul habibti este folosit in mod ironic, si nu sunt de acord cu faza cu soacra etc. Soacra mea si cumnata mea ele imi spun intotdeauna habibti si niciodata in mod ironic , asa cum ati precizat. Si eu ma simt iubita si nu ironizata.
Nu am inteles , voi vorbiti despre Habibti doar intre fete sau si intre baieti. Bine ... a spus Suleiman ca doar sotul poate sa-i spuna sotiei habibti ( asta e un caz) , dar ce vor sa spuna arabii care cu fiecare arab se adreseaza cu habibi? Ce la ei toti prietenii , cunoscutii sunt habibi? Atunci ar trebui doar pentru sotie sa fie habibi, nu? La ei habibi mai mult este un cuvant de adresare , decat o stare sufleteasca fata de cel caruia ii spune habibi. Eu in romana vorbita niciodata nu am folosit cuvantul iubito sau draga , ca ele imi suna ironic , pe cand habibti eu il asociez cu dragoste si stima , respect fata de persoana careia ma adresez.
Ar fi limba romana de ex limba materna , dar daca traiesti intr-o tara araba mai mult de cati ai trait in tara ta , si vorbesti araba zi de zi neavand cu cine schimba o vorba in romana , atunci din obisnuinta , reflex (zii cum vrei) folosesti cuvintele de adresare ,de politete , multumire, fara sa-ti dai seama. Si nu este o prefacatorie , si faza cu laptele si cola nu este o asociere buna :smile19:
Am mai vrut sa spun mai multe dar am uitat:smile308: Revin Insha Allah

imanikka
07-08-2006, 03:00 PM
Aaaa mi-am mai adus aminte ceva , cu cuvantul te iubesc rostit in alata lima. Situatie: Ea romanca , el-arab , vorbesc in engleza . El nu stie romana , ea nu stie araba. Se iubesc ... dar in ce limba sa-si exprime sentimentele? Cand simti ca iubesti nu este nevoie sa spui peste fiecare minuta I love you ca sa-ti dai seama ca cel care este langa tine te iubeste. Asta nu inseamna ca daca tu ii spui te iubesc in engleza nu simti ceea ce spui. In orice lima , chiar si in limba ta daca iti ajung cuvinte sa spui cat de mult iubesti o persoana inseamna ca nu iubesti indeajuns. Daca spun in romana sotului meu Te iubesc , in engleza I love you , in ar ana bahebak inseamna ca eu iubesc diferit? In dependenta de limba se clasifica sentimentele. Ce-i asta?

amal
07-08-2006, 03:14 PM
eu cred ca in special la barbati, cand spun "te iubesc", iar romana nu este limba lor nativa, pot sa spuna de zeci de mii de ori, pt ca nu "simt" la fel de profund ca si cand spun, doar 1 data in viata, te iubesc in limba lor nativa.

oare de ce, de obicei, multi oameni cand invata o limba noua spun ca acele cuvinte "rele", nepoliticoase le rostesc usor si nu se jeneaza asa de tare cum se jeneaza sa le spuna in propria limba?
multi spun asa...

personal, nu cred ca sta in firea romancelor sa spuna atat de usor iubito/iubitule la oricine...poate de aceea daca spun habibty este lipsit de semnificatia profunda a intelesului cuvantului...vorbesc de cele care nu converseaza zi de zi in limba araba.

imanikka
07-08-2006, 03:27 PM
eu cred ca in special la barbati, cand spun "te iubesc", iar romana nu este limba lor nativa, pot sa spuna de zeci de mii de ori, pt ca nu "simt" la fel de profund ca si cand spun, doar 1 data in viata, te iubesc in limba lor nativa.

Ok. Si chiar daca spun de 1000 de ori te iubesc nu in limba lor ,si ce? Tu doar simti acest cuvant si tu simti ca te iubeste, si daca iti spune in limba lui tu ce vei simti? Va fi stuatia inversa, nu...? De aia cum am spus trebuie cat mai multe fapte si cat mai putine cuvinte.

maryam
07-09-2006, 12:36 AM
:36_1_21: :36_1_21:
:scenic: :kuzya_01:
Ba mie imi place habibti de nu se poate...nu pentru ca m-as fi saturat de limba romana,ci pentru ca mi-se pare cald,aproape de suflet.
Nu ii pot spune oricui habibti dar surioarelor mele le spun din inima habibti,chiar cateodata pt. ca m-am obisnuit de la fetita mea le spun habibtico,habibtuco samd...si nu mi-se pare ca e ceva aiurea.Dc simt sa o spun e ok,dc nu la fel.
Cat despre chestia ca "habibti" spusa de soacra "prevesteste" ceva sunt cat se poate de contra,nu e deloc asa,mai degrama dc l-as auzi pe el spunandu-mi "habibti" as zice:"e de rau":smile310: .
Cred ca nu se poate face o generalizare a situatiilor si nici o analiza a modului de adresare,fiecare spune ce simte,cum se simte mai bine si asta e tot.
Mie de exemplu nu-mi place sa-i spun cuiva "iubita",doar micutei mele ii spun iubita mamii si normal ca dupa asta urmeaza un lunf sir de imbratisari,insa "habibti" chiar imi place ,asa ca habibticelor,I :give_rose: U

P.S:Caat despre intrebarea ta:cine ti-a zis mai frate tie habibti de simti sau ti-se pare?????:36_1_21: )))))))))))))))))))))))))))

oardy
07-09-2006, 12:46 AM
dupa ce am citit postarile voastre sunt deacord cu ascia si iman'.

* o sa va zic despre mine personal.. nici eu nu eram obisnuita sa folosesc cuvantul ,,iubita,, pana m+am casatorit .

* auzind cum se zice in araba.adica ,,habipti,,...mi+a sunat asa...de frumos incat m+am obisnuit sa zit mai mult ,,habipti,,...acolo unde era cazul.

* dar cu prietenele mele...folosesc ambele variante,fara sa stau si sa analizez inainte daca lu' x+uleasca ii zic ,,iubita,, sau lu+ y+gracheasca ii zic ,,habipti,,.

* pursisimplu...vine de la sine si o iau ca atare.

*cert este ca intotdeauna ,,iubita,, sau ,,habipti,, au avut aceeasi semnificatie pt mine si nici unul din aceste cuvinte nu a fost fals...NICIODATA.

* nici mie nu mi s+a intamplat sa mi se spuna ,,habipti,, pe un ton ironic, nici in syria nici aici.

*sunt multe cuvinte in araba care imi plac cum suna mai mult decat cele in romana.
* ,,ma ating,, mai mult decat daca mi le+ar spune cineva in romana.

oardy
07-09-2006, 12:50 AM
maryam ,,habipti,, cand am citit titlul la postarea ta ...,,si eu sunt contra,,...m+am speriat.

* dar m+am linistit cand ti+am citit postarea ,,habipti,,.

um-rahmun
07-09-2006, 01:00 AM
Eu nu spun habibi decat sotului si copiilor.
Sa fiu sincera in romana mi-ar fi mai greu sa-i spun sotului iubitule.
Nu am spus niciodata unei fete iubito doar mamei si atunci de 8martie in felicitare i-am scris "Iubita mea mama"
In general persoanelor dragute mie le spun.Draga mea............binenteles nu oricui:smile26: :smile26: :p :p

dunia
07-09-2006, 03:19 AM
na suleiman ce ai inceput aici:smile16:
Revolutie:) glumeam acuma
apoi na eu drept sa zic nu ii spun sotului nici habibti nici iubitule ii spun "draga" chiar asa pe romaneste asta fiind unul din cele 50 de cuvinte maxim care le stie si el in romana. acuma fiecare cum simte da eu la draga am ramas
habibti cand am folosit doar ironic am folosit:smile16:
insa femeile arabe folosesc mult cuvantul asta fara nici un pic de ironie. pe sotul l-am auzit vorbind cu fratele la telefon in mod ironic spunandu-i habibi, na se contraziceau nu e de mirare

Ishtar
07-09-2006, 12:41 PM
Pfiiii,Iman,Maryum,fetelor,hai mai ca nu trebuie acum sa incepeti a va apara soacrele.Sunt sigura ca sunt niste femei grozave:cup1: ...Eu asocierea aceea am facut-o ca exemplu general si...unanim acceptat de toate natiile,de femei care nu se inteleg,nu se suporta,deseori...Era mai mult o gluma...ca alea cu barbatii, postata de Genan!!!

Si acuma,sigur ca ca fiecare are propriile sale experiente de viata,propriile sale perceptii ale celor din jur...
In comunitatea in care traiesc eu lucrurile stau exact asa cum am spus mai devreme...am observat aceasta tendinta pana si la fie-mea,in relatiile cu colegele ei,cu verisoarele,samd...
Nu spun ca este un lucru normal...ba ,dimpotriva,tocmai de aceea mi-a si atras atentia de cand am venit aici...Explicatiile insa,psihologic vorbind,pot fi multe ,si,deseori,scuza persoana care procedeaza astfel!!!

In fine,eu ma bucur ca nu ati avut parte de intamplari neplacute,nici in fapte,nici in conversatie...si,insha Allah sa nu vi se intample vreodata.
Si,insha Allah,fiecare sa aiba parte de o soacra asa cum isi doreste:cup1:

oardy
07-09-2006, 01:39 PM
isthar...stai sa ramanem si noi acolo cat tine..si poate observam si noi ca de fapt...,,habibti,, poate avea mai multe ,,nuante,,:smile26:

suleiman
07-09-2006, 02:12 PM
Cand cineva chiar simte ce zice = traieste ce zice = intelege ce zice .

Habibti si nu habipti , in araba nu este litera p.

2- Eu si Ishtar , suntem din Sham , si avem obicieurile cam la fel , si la noi cuvantul habibti se foloseste in :

a- Sotul spune sotiei sale ca si un semn de dragoste , dar cand e suparat ii spune habibti ca si semn de ironie . Pentru cei care stiu franceza : vous se foloseste si pt respect si pt ironie . La fel in araba se foloseste cuvantul habibti , adica are doua fete :d
b- Mama spune copilului , sau copilul spune mamei , tatal spune copilului si copilul spune tatalului , asta are un singur sens : Chiar sensul propriu zis .
c- Barbatul spune la un alt barbat : Habibi = Ironie , si in plus cand un barbat se adreseaza unui alt barbat si acela zice ceva enervant sau ceva iesit din comun , cel care il asculta ii spune : Ya habibiiiiii !
si asta e o pura ironie .
d- Cand spui : Habibi ya rasulallah : Iubitule o prefetule (de exemplu) , asta e un lucru de credinta , iar sentimentele credintei sunt indiscutabile .

Eu am zis , cand spune o fata la alta : Habibti , si inca nu mi-a -----strat nimeni ca ideea mea e gresita , nu ati adus argumente solide .

Despre Iman :) , draga mea , in egipt cuvintele de gen : Habibi , Basha , .... sunt ca si apa egiptenilor , si un fel de cod care defineste poporul egiptean , si de aceea nu pot sa consider (stiintific) un obicei al unui popor ca si regula pentru restul popoarelor .

dunia
07-09-2006, 02:53 PM
tulai ma pierd printre atatea explicatii aicea deja is confuza

Anna
07-09-2006, 03:21 PM
mie nu mi se pare totul asa de complicat ....
depinde de persoana...eu folosesc habibti destul des...acuma...uneori il folosesc din tot sufletul meu uneori ironic....asa cum fac si cu cuvintele iubita sau draga pe care le folosesc destul de des de asemenea atata din tot sufletul meu cat si ironic...
depinde de fiecare persoana cand si cum il foloseste so depinde si contextul si tonul pe care il foloseste si aici nu mai e vb de nationalitate si pur si simplu de firea omului....
nu inteleg de ce sa complicam atata explicatie unui cuvant si sensurile lui pentru ca acuma orice cuvant poate fii interpretat si intors pe toate partile....
:smile06: :smile06:

genan
07-09-2006, 03:28 PM
Cand cineva chiar simte ce zice = traieste ce zice = intelege ce zice .

cuvantul habibti se foloseste in :

a- Sotul spune sotiei sale ca si un semn de dragoste , dar cand e suparat ii spune habibti ca si semn de ironie . Pentru cei care stiu franceza : vous se foloseste si pt respect si pt ironie . La fel in araba se foloseste cuvantul habibti , adica are doua fete :d
b- Mama spune copilului , sau copilul spune mamei , tatal spune copilului si copilul spune tatalului , asta are un singur sens : Chiar sensul propriu zis .
c- Barbatul spune la un alt barbat : Habibi = Ironie , si in plus cand un barbat se adreseaza unui alt barbat si acela zice ceva enervant sau ceva iesit din comun , cel care il asculta ii spune : Ya habibiiiiii !
si asta e o pura ironie .
d- Cand spui : Habibi ya rasulallah : Iubitule o prefetule (de exemplu) , asta e un lucru de credinta , iar sentimentele credintei sunt indiscutabile .

Eu am zis , cand spune o fata la alta : Habibti , si inca nu mi-a -----strat nimeni ca ideea mea e gresita , nu ati adus argumente solide .
.

:salam:
am tot citit si rascitit ce ati scris pe aici... sunt deacord cu "sinteza" facuta de suleiman mai sus, DAR as rea sa adaug ceva: cand o femeie(fata)i se adreseaza unei alte femei (fete) o poate face cu siguaranta cu ironie, insa de muuuulte ori o spune in sensul real...
iti dau numai un exemplu suleiman:
am 2-3 verisoare care imi sunt ca surorile (dat fiind ca eu nu am surori, am numai frati)... si stiu fff bine de exemplu cand am fost bolnava sau am avut probleme sau ceva ele nu au ezitat sa mi se adreseze cu habibti.. (habebte kef halek? habebte kef sahtak? habebte sho akhbarak? moshtaktelek kteer habebte ! habebte, insha allah ashoofek qareeb!.... si tot asa..... ) sincer, nu cred ca persoanle astea care imi vb din inima, (zic eu) nu cred ca sunt prefacute si nici atata ironice...
e ca si cum tatal meu imi zice ca ii e dor de mine sau ce ma fac si asa mai departe... daca esti deacord ca tatal cand ii zice fetei " n3am habebte" e totul ok si nu e ironic, d c ar fi ironica cu mine o fata (femeie) care o stiu fff bine si care este ca si sora mea?

pe de alta parte, nu neg faptul ca in spatele acestor cuvinte habibi si habibti poate fi muuulta ironie... insa, repet, nu in cazul tuturor femeilor care nu sunt mame la copii sau copiii la mame....

maryam
07-09-2006, 04:16 PM
Si ma rog,cum iti poate -----stra tie cineva ca ideea dumitale:p e gresita?????????
Este o chestiune de practica nu de teorie ... asadar tastand imi e greu sa cred ca ideile tale (mai sa fie aproape intotdeauna cele mai...) pot fi cumva -----tate!:salam:

imanikka
07-09-2006, 05:37 PM
Asadar... Suleiman nu vede pareri solide. nimeni nu-l rastoarna , vad ... Vorbiti de ironie = habibty. Pai bine , stiti sunt 3 situatii cand vorbim de ironie.
Cineva X spune lui Y habibty. Daca aceste persoane sunt suparate , in conflict , se urasc ...evident Y o sa inteleaga ce X a folosit expresia in mod ironic.
X ii spune lui Y habibty . Daca aceste persoane sunt in relatii bune , se respecta , au o relatie stransa de prietenie , nicidecum Y nu o sa spune ca habibty e folosit ironic.
X ii spune lui Y habibty. La alegerea lui Y sa inteleaga ce vrea , adica o situatie neutra.

Exista ironie verbala , de situatie, a sortii ,etc.

Si putem discuta mult si degeaba ca fiecare foloseste cuvantul habibty in dependenta de situatie fie ironic fie nu.

Dar imi spui tu Suleiman cand libanezii folosesc habibi intre ei tot ironic il foloseste?:give_rose:

Saira
07-09-2006, 08:23 PM
Mai mai .... ce de vorbarie pe marginea lu' habibi/habibti :scenic:

Stau eu si va citesc....si as mai fi vrut si eu sa zic cate ceva...da' timpul asta nu ma lasa sub nici o forma....dar azi chiar nu ma mai lasa inima,deci ma pusei pe scris....nu ca as avea de spus prea multe.

Eu una folosesc cuvantul habibti destul de des,mai ales atunci cand scriu....mai putin in vorbirea orala....
Sa spun ceea ce mie mi s-a intamplat adesea pe forum:voiam sa spun ceva unei surioare...dar eram in pana de idei,...cum sa spun!?!?as fi inceput cu "draga"....dar parca prea suna ironic...eu "draga" il folosesc NUMAI cu ironie...cel mai des ii spun lu' frate-meu:dar lasa-ma draga in pace!
As fi spus "draguta"....dar poate persoana careia ma adresam avea cativa anisori mai mari ca mine....si atunci ar fi insemnat ca eu sunt cea mai mare....sau cea care vrea sa arate superiritatea in fata celeilalte...deci iarasi se crea o situatie penibila....
...asa ca m-am "refugiat" la habibti...asta eu nu-l spun cu ironie...nu inca :36_1_21: ....pentru ca daca acasa nu pot vorbi cu ai mei in araba (nu ca as stii,dar sa zicem!)....nu am catre cine sa-mi manifest ironia...asa ca....habibti NU ESTE FOLOSIT DOAR CU IRONIE,parerea mea!

huda_alrahim
09-06-2006, 03:04 AM
Nu stiu voua cum vi se pare, dar l;a mine nu este o echivalenta intre habibti si iubito....si nu as putea sa ii spun unei alte femei iubito...in romana spunem rar iubito la o alta femeie, caci astfel de cuvinte: iubito, iubitule si le spun indragostitii...in limba romana cuvantul are o alta incarcatura...pe care nu am sesizat-o la cei care vb araba(desi recunosc ca nu am auzit foarte multe.) Acum fiecare cu parerea lui...eu imi doresc f tare sa invat limba araba...si de fiecare data cand invat un cuvant nou il inlocuiesc pe cel romanesc, daca ma adresez unei prsoane a carei limba natala este araba, sau care vb araba cu placere.

daniela_muslimah
09-12-2006, 01:22 AM
Assalamu Alaykum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu...

Am vrut sa raspund acum cateva zile, dar nu am mai apucat..

:)

~~~

Punctul meu de vedere:

In primul rand, Suleiman, cred ca problema cu "habibty" poate sa insemne chiar mai mult.... decat te-ai gandit

in ce sens: limba romana are mai multe parti...

limbajul familiar, literar, popular,

argoul (spre exemplu: limbajul "de strada" _ cred l-a auzit toata lumea),

etc etc etc

...

una din aceste parti este si Jargonul... e un fenomen intalnit in limba romana...

poate o "tendinta" de a imprumuta (in exces uneori) cuvinte din alte limbi, cuvinte care sunt folosite apoi in vorbire..

un astfel de limbaj nu are o circulatie larga, ci se intalneste in anumite grupuri:

acum mai bine de un secol.. erau celebre imprumuturile din limba franceza (cunoaste toata lumea ironia din operele lui Caragiale: "parol", "musiu" s.a.m.d.)

in secolul nostru.. predomina cuvintele si expresiile din limba engleza...

cred ca a auzit toata lumea in randul studentilor expresii precum: "mi-am luat un job", "am un feeling c-o sa fie bine".. etc
(nu sunt cuvinte care nu exista in romana, ci cuvintele acestea au echivalen, insa in loc sa spuna cuvantul in romana _ rostesc un cuvant strain)

....

mie personal imi suna uneori nenatural si pentru unele cazuri _ cumva "simandicos".....

--

Sau cuvinte din alte limbi, nu doar din engleza: "ciao"...

(asa a intrat si "merci" la noi... mai autohtonizat acum.. "mersi"...)

:D

~

Jargonul se intalneste pentru mai multe categorii... in cercuri mai "restranse"..: pentru studenti, pentru oameni de stiinta, pentru persoane cu aceeasi profesie.. s.a.m.d.

Eu asa il percep pe "habibty": ca pe un element de jargon... un jargon al comunitatii musulmane...

POate a aparut din dorinta de "apartenenta".. nu stiu...

dar a venit de la sine.. odata cu folosirea altor expresii, precum "Assalamu Alaykum".. desi una e salutul islamic, alta e "habibty"...

~~

Nici eu nu folosesc in vorbirea curenta... nici "iubita", nici "habibty".. dar cand scriu _simt nevoia..

cum sa spun: "draga"? _ vorba bebikai.. parca e ironic... "sora".. suna cam brutal _ "soro" :D (de-asta zic "surioara"_desi nu sunt o mare iubitoare de diminutive ;)... )

si atunci? sa scriu la nesfarsit "surioara"_parca e cam monoton... asa ca mai variez: cu "habibty".. poate "ukhty"...

dar niciodata in sens ironic (!!!)

~~

de-asta cred, Suleiman, ca "habibty" incepe sa se defineasca separat si in limba romana ca un alt "habibty".. decat cel din araba _ ai vazut deja - cum i se schimba forma in "habipty", "habiptice"...

nu mai este cuvantul din araba... (ca inteles)

si atunci, intr-adevar, cel putin personal:

intr-adevar,

eu nu i-am patruns sensul...

nici nu pot pretinde asa ceva...

ci l-am folosit ca un cuvant ce apartine acestei comunitati...

l-am echivalat cu "iubita".. desi mie nici cand scriu nu-mi vine la indemana "iubita"...

~~~

de-asta m-a pus cumva pe ganduri

:rolleyes:

e bine sau nu?...

~~

insa e un fenomen ce se intalneste in limba romana...

de-asta e un pericol: atunci cand e folosit in exces (i-am auzit pe cativa folosind atatea cuvinte in engleza in vorbirea lor, incat mai mult era engleza, decat romana... asta e deja fortat)... risca sa dea in ridicol..

Excesele si abuzul de imprumuturi au fost ironizate in literatura....

poate ca o dezaprobare fata de o "impurificare" a limbii...

~

eu acum ce sa zic?...

nu stiu daca sa-l mai folosesc sa nu....

atunci cand scriu..

daca pana acum imi venea intr-un fel natural sa-l "tastez" :D..

acum incep sa ma gandesc

:rolleyes:

~

dar asta e parere mea.. si am cam dat in "filosofie"...

Sper ca n-am suparat pe nimeni...

"Layla Sa'eeda!"

;)

~~~