Originally Posted by
ally
Va multumesc tuturor pentru incurajari.Allah sa fie multumit de voi si sa va binecuvanteze in viata de apoi pt bunatatea voastra.Am citit toate postarile despre ramadan si am inteles ca nu trebuie sa postim in zilele in care avem menstruatie si ca trebuie sa recuperam acele zile.Asta inseamna ca postim si dupa ce se incheie propriu-zis luna ramadan?
Dupa ce se termina Ramadanul , femeile trebuie sa recupereze zilele care ele nu au tinut post . Recuperarea se face incepand cu a 3 { sau a 4 dupa unele pareri } zi de Eid { sarbatoare } . Se va tine un nr egal de zile [ cu zilele care nua m tinut } . Nu este obligatoriu sa se tina postul de recuperat zilnic .
Dupa ce terminam zilele noastre mai tinem inca 6 zile post { inshaAllah caut si iti zic exact cum este si cu aceste zile } . Aceste 6 zile sunt obtionale , insa ele se tin in luna urmatoare ramadanului atat , nu putem in alta luna , spre deosebire de zilele de recuperat care se pot recupera tot anul , insa este de dorit sa se recupereze imediat dupa Ramadan , deoarece nu stim cand ni se incheie viata , si sa nu ramanem restanti cu postul . Este pacat sa nu tinem post o zi FARA MOTIV { intr-un hadis se spune ca cine nu tine intentionat o zi post din Ramadan , nu poate sa recupereze chiar daca ar tine post toate zilele lui } .
Cand se fac tasbih
Tasbih inseamna sa spunem SubhanAllah , Al hamdulillah { multumim lui Allah , La illaha illaAllah { nu exista alt Dumnezeu inafara de Allah } , Allah Akbar { Allah este cel mai mare } . Asta se spune de 33 { poti sa faci pe degete , la mana dreapta . La mana ai 5 degete cu cate 3 incheieturi fiecare deget . La fiecare incheietura spui tasbih odata , asta inseamna 3 tasbih la un deget , inseamna 15 la o mana , tu faci asta de 2 ori al toata mana , apoi la degetul mare inca odata , in total 33 de ori , daca nu ai inteles lasa-mi pm sa-ti explim mai clar } de ori dupa fiecare rugaciunea , si este bine sa spounem tot timpul , cand facem mancare , cand intindem rufele la uscat , cand facem curat , etc .
,Suneturile accentuate Salaturileuha si in ce constau?
In Luna Ramadan rugaciunea obtionala "cantareste " atatea fapte bune cat cea obligatorie , iar cea obligatoriu este de cateva ori mai buna decat cea in alta luna { nu mai retin bine nr si nu vreau sa duc in eroare } . De aceea este f bine s afacem cat mai multe rugaciuni obtionale , de preferat noaptea , asta consta in 2 raka , apoi iar 2 , cate poti tu sa faci .
Ar fi bine daca ati putea sa explicati amanuntit cum ar trebui sa se desfasoare o zi de ramadan cu toate rugaciunile care trebuie facute si in ce ordine.
Acum incerc sa arat cum este de preferat sa fie o zi de Ramadan .
Incep ne noaptea , faci cate rugaciuni obtionale poti , apoi dormi putin , te trezesti inainte de fajr , faci wudu , mai facicel putin 2 raka obtional , apoi mananci , faci Fajr . Dupa rugaciunea fajr nu se mai fac rugaciuni obtionale . Daca nu ma insel este un hadis care spune ca tine citeste Quran in timpul ragaciunii fajr { cred ca este o ora si jumatate dupa rugaciunea , fajr se face de cand este azhan , si tine 1 h si jumate , dupa acest timp nu mai este fajr } . Apoi dormim . Urmeaza rugaciunea zohr , apoi asr { in acest timp se face mancare , se citeste cat mai mult Quran , treburile zilnice , dar nu trebuie sa neglijam citirea Quranului } . La magreb mancam , apoi urmeaza isha , si rugaciunea specifica ramadanului Tarawih { de la 8 la 16 raka , si se citestecat mai mult Quran } .
Am citit cartea Salat de la fundatie si acolo scria ca inainte de rugaciunea fajr se face sunnah.Cu ceva vreme in urma un prieten imi spunea ca mai intai fac fajr si dupa Soupha (care e compus
tot din 2 rekea-uir).Eu de 2 luni asa ma rog.Acum nu stiu daca fac bine sau nu.
Inainte de fajr se fac 2 raka obtional , apoi 2 raka obligatoriu - fajr , dupa aceste 2 raka obligatorii nu se mai afce nici un fel de rugaciune , asta este valabil si ptr asr , dupa cele 4 raka obligatorii nu se mai face obtional }
Mai este si Rugaciunea Doha care se face dupa expirarea termenului la fajr si zohr , consta in 2 raka .
Si mi-a mai zis ca defapt mainile(in momentul cand reciti sura Al-Fatiha)se tin pe langa corp.
Mainile cand spunem sura din Quran se tine peste piept , sau sub piep , dreapta peste stanga , nu pe langa corp
ACum chiar nu stiu cum sa mai fac.O
scoala spune intr-un fel,alta in alt fel iar cei care sunt la inceput de drum sunt derutati.Eu cel putin asa ma simt.Vreau sa fiu musulman Sunnist dar se pare ca mai am o groaza de invatat.
Va rog mult de tot sa ma ajutati.
Allah te-a calauzit pe calea cea dreapta , al hamdulillah rabb al alamin , daca nu intelegi ceva , cerene ajutorul , si noi am fost ca tine la inceput , si inca mai avem mult de invatat .
InshaAllah sa-ti fie cat mai usor sa te acomodezi cu noul mod de viata .
In luna Ramadan mi-am propus pe langa multe altele sa
invat mai multe sure si as vrea sa invat Sura ya-sin care dupa spusele Porfetului Muhammed(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) e inima Coranului si ar trebui sa fie si in inima fiecaruia.Numai ca din pacate nu stiu araba si as dori sa fac rost de o transcriere asa cum se pronunta.
Lasa-mi adresa ta de e-mail si iti trimit eu o transciere la cateva sure din Quran . Incearca sa asculti cat mai mult Quran , ca sa te obisnuiesticu accentul .
Allah sa-ti usureze munca .
Allah sa va dea multa rabdare si vointa ca sa ne ajutati pe noi,cei care suntem la inceput de drum
Amin ya Rabb .