Notices

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 27
  1. Despre post si Ramadhan 
    Member
    Asalamu Aleikom

VA multunesc pentru incurajari si sfaturi.As mai avea nishte neclaritati in legatura cu Ramadanul.Nu stiu cand incepe si care este perioada in care trebuie sa te abtii de la mancare si lichide
    Se fac rugaciuni speciale?Ideal ar fi sa pot pe cat posibil sa fac si rugaciuni optionale dar nu prea stiu in ce constau
    Probabil e cam devreme sa ma gandesc dar peste cateva zile plec la Cluj unde nu prea o sa mai am acces la net si din pacate nu cunosc pe nimeni ca sa pot intreba.Am emotii stiind ca e primul meu Ramadan si vreau sa fac ceea ce trebuie.
    O solutie ar fi sa merg la moschee si acolo sigur as gasi pe cineva de care sa intreb dar nu am fost niciodata si nu prea am curaj.Sper sa ma intelegeti ca nu-mi este chiar atat de usor la inceput.

2.  
    Deosebit sara's Avatar
    Quote Originally Posted by ally View Post
    Asalamu Aleikom

VA multunesc pentru incurajari si sfaturi.As mai avea nishte neclaritati in legatura cu Ramadanul.Nu stiu cand incepe si care este perioada in care trebuie sa te abtii de la mancare si lichide
    Se fac rugaciuni speciale?Ideal ar fi sa pot pe cat posibil sa fac si rugaciuni optionale dar nu prea stiu in ce constau
    Probabil e cam devreme sa ma gandesc dar peste cateva zile plec la Cluj unde nu prea o sa mai am acces la net si din pacate nu cunosc pe nimeni ca sa pot intreba.Am emotii stiind ca e primul meu Ramadan si vreau sa fac ceea ce trebuie.
    O solutie ar fi sa merg la moschee si acolo sigur as gasi pe cineva de care sa intreb dar nu am fost niciodata si nu prea am curaj.Sper sa ma intelegeti ca nu-mi este chiar atat de usor la inceput.
    Ramadanul incepe in luna septembrie , ziua nu se stie exact , este calculata dupa luna , si vom sti cu maximum 2 zile inainte , ins ase asteptam sa fie in perioada 11-14 septembrie , si tine 30 de zile { ziua de Eid - sarbatoarea dupa ramadan - tot dupa luna se calculeaza } .
    Trebuie sa ne abtinem de la mancat si baut de la rasaritul soarelui pana la apus { inshaAllah Admin o sa faca un calendar ptr fiecare oras ca sa stie fiecare cu aproximatie ora mesei } .
    In ramadan , dupa rugaciunea Isha se mai afce o rugaciune obtionala , salat al tarawih , unde se citeste de obice o parte din Quran { Quranul este impartit in 30 de parti - gozze } , in mai multe raka { in general se fac 8 sau 16 raka , asta depinde de fiecare Moschee } .
    In ultimele 10 zile din Ramadan se mai fac rugaciuni obtionale inainte de rasaritul soarelui , dupa ora 1 noaptea .

Asta este un rezumat , inshaAllah ianinte de Ramadan se vor deschide noi topicuri , se vor reaminti cel vechi .
    Allah sa fie multumit de tine .
    Only ALLAH can judge me !

3.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    http://www.rasarit.com/vb/showthread...hlight=Ramadan

aici si nu numai...dc dai un search ai sa gasesti mai mult, Inshaa ALLAH
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

4.  
    moderator daniela_muslimah's Avatar
    Sper sa ma intelegeti ca nu-mi este chiar atat de usor la inceput.
    ~

Assalamu Alaykom wa Rahmatullahi wa Barakatuhu...

Nu trebuie sa-ti faci griji, surioara noastra

stim cu totii cum este sa la inceput, asa ca nu trebuie sa-ti fie jena
    sau sa-ti faci probleme fata de noi...

suntem aici sa impartasim trairile pe care le avem..
    suntem aici sa ne incurajam una pe cealalta si sa gasim raspuns la intrebarile pe care le avem atunci cand ceva nu ne este clar....

suntem aici de dragul lui Allah

----
    cat priveste luna Ramadhan; pe scurt:

- postul incepe cu 15 minute inainte de timpul rugaciunii de dimineata si se incheie odata cu timpul rugaciunii de seara
    - este sunnah sa mananci dimineata;
    - cand este timpul sa sfarsesti postul, grabeste-te sa mananci... (adica nu amana)
    - postul inseamna abstinenta de la mancat, baut si raporturi sexuale cu sotul/sotia de-a lungul zilei.
    - deci cel care posteste renunta de dragul lui Allah la lucrurile ce ii sunt permise (mancarea etc)... atunci, cum ramane cu celelalte lucruri, care ii sunt displacute lui Allah Preainaltul? Chiar daca cineva incearca sa aiba o cearta cu cel care posteste, cel din urma raspunde "tin post, tin post", nu se enerveaza si evita astfel de lucruri.
    - in luna Ramadhan rasplata este marita fata de zilele din restul anului. Astfel, chiar si numai pentru rugaciunea Fardh (obligatorie) rasplata este cu mult mai mare. Si pentru orice act de adorare rasplata este amplificata, de aceea incearca sa faci tot ceea ce-ti sta in putinta: acte Sunnah (voluntare) de adorare, cititul Qur'an-ului... absolut orice crezi ca te apropie de Allah... incearca sa fii cat mai buna >>> gandeste-te la rasplata pe care Allah Preainaltul ti-o daruieste

- incearca sa cauti in ultimele 10 noptii Laylat-ul Qadr (noaptea al-Qadr)... asta inseamna sa stai treaza in timpul acelor nopti, adorandu-l pe Allah... una din acele 10 nopti va fi noaptea al-Qadr Insha'a Allah; iar rasplata ei este ca cea a 1 000 de luni petrecute in adorare (asta inseamna cam 83 de ani )...
    rugaciunea pe care profetul Muhammad a zis sa fie spusa in timpul acestor 10 nopti este: "O, Allah, Tu esti Iertator si iubesti iertarea, te rog iarta-ma." (imi cer scuze pt traducere, astaghfirullah daca am gresit cu ceva). Cere-i iertare lui Allah in acea noapte si roaga-l orice doresti... si cauta sa-L adori prin tot ceea ce poti

Allah sa te intareasca si sa-ti primeasca postul

Insha'a Allah sper ca aceste randuri sa-ti fie de folos...

cu mult drag,

sora ta in Islam,

"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)

5.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    ALLAH sa te rasplateasca Daniela, as vrea doar sa spun ceva, nu in completare, Mashaa ALLAH ai "strabatut" 30 de zile intr-un mod extrem de concis si de frumos, este atat de simplu, Inshaa ALLAH sa fie un prilej de meditatie ptr toti, cat de putin efort facem si cat de mult primim in schimb, ci doar ca o observatie.
    De multe ori multi frati si surori se grabesc sa incheie postul si asta este alhamdulillah, sunna, deci este foarte bine sa o facem.
    Dar oare cum ar trebui sa inchidem ziua de post?
    Profetul saaws obisnuia sa manance cateva curmale (daca avea!!!) sau sa bea putin apa.
    Nu ar trebui ca imediat ce ziua de post se sfarseste sa incepem sa ne imbuibam. Putem lua cateva curmale si putina apa si apoi sa mergem sa ne facem rugaciunea maghrib. Dupa ce ne-am rugat mergem si servim multumitori masa.
    Si nu invers, asa cum din pacate se intampla, multi au obiceiul de a navali peste mancare si cu burtile pline dupa o zi intreaga de abstinenta de-abia mai gasesc puterea ca inainte cu cateva zeci de minute de timpul rugaciunii de noapte (`ysha) sa mai faca trei rakat-uri de maghrib.
    Sa nu uitam ca rostul postului nu este de a ne realimenta dupa orele de "pauza" in compensatie.
    Inshaa ALLAH sa fim dintre cei bine calauziti.
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

6.  
    membru de onoare iman99's Avatar
    Asalamu aleikom w rahmatullah
    ma sha Allah daniela masha Allah tuturor Allah a fie multumit de voi si in shaAllah sa va rasplateasca atat in viata asta cat si in viata de apoi.
    Cel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad ,si cele mai rele chestiuni sunt inovatile,si fiecare inovatie este Bidah si fiecare Bidah este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului(Muslim)

www.assimalhakeem.com

7.  
    Member
    Va multumesc tuturor pentru incurajari.Allah sa fie multumit de voi si sa va binecuvanteze in viata de apoi pt bunatatea voastra.Am citit toate postarile despre ramadan si am inteles ca nu trebuie sa postim in zilele in care avem menstruatie si ca trebuie sa recuperam acele zile.Asta inseamna ca postim si dupa ce se incheie propriu-zis luna ramadan?
    Cand se fac tasbih,Suneturile accentuate Salaturileuha si in ce constau?
    Ar fi bine daca ati putea sa explicati amanuntit cum ar trebui sa se desfasoare o zi de ramadan cu toate rugaciunile care trebuie facute si in ce ordine.
    Am citit cartea Salat de la fundatie si acolo scria ca inainte de rugaciunea fajr se face sunnah.Cu ceva vreme in urma un prieten imi spunea ca mai intai fac fajr si dupa Soupha (care e compus
    tot din 2 rekea-uir).Eu de 2 luni asa ma rog.Acum nu stiu daca fac bine sau nu.Si mi-a mai zis ca defapt mainile(in momentul cand reciti sura Al-Fatiha)se tin pe langa corp.ACum chiar nu stiu cum sa mai fac.O
    scoala spune intr-un fel,alta in alt fel iar cei care sunt la inceput de drum sunt derutati.Eu cel putin asa ma simt.Vreau sa fiu musulman Sunnist dar se pare ca mai am o groaza de invatat.
    Va rog mult de tot sa ma ajutati.
    In luna Ramadan mi-am propus pe langa multe altele sa
    invat mai multe sure si as vrea sa invat Sura ya-sin care dupa spusele Porfetului Muhammed(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) e inima Coranului si ar trebui sa fie si in inima fiecaruia.Numai ca din pacate nu stiu araba si as dori sa fac rost de o transcriere asa cum se pronunta.
    Allah sa va dea multa rabdare si vointa ca sa ne ajutati pe noi,cei care suntem la inceput de drum

8.  
    Deosebit sara's Avatar
    Va multumesc tuturor pentru incurajari.Allah sa fie multumit de voi si sa va binecuvanteze in viata de apoi pt bunatatea voastra.Am citit toate postarile despre ramadan si am inteles ca nu trebuie sa postim in zilele in care avem menstruatie si ca trebuie sa recuperam acele zile.Asta inseamna ca postim si dupa ce se incheie propriu-zis luna ramadan?
    Dupa ce se termina Ramadanul , femeile trebuie sa recupereze zilele care ele nu au tinut post . Recuperarea se face incepand cu a 3 { sau a 4 dupa unele pareri } zi de Eid { sarbatoare } . Se va tine un nr egal de zile [ cu zilele care nua m tinut } . Nu este obligatoriu sa se tina postul de recuperat zilnic .

Dupa ce terminam zilele noastre mai tinem inca 6 zile post { inshaAllah caut si iti zic exact cum este si cu aceste zile } . Aceste 6 zile sunt obtionale , insa ele se tin in luna urmatoare ramadanului atat , nu putem in alta luna , spre deosebire de zilele de recuperat care se pot recupera tot anul , insa este de dorit sa se recupereze imediat dupa Ramadan , deoarece nu stim cand ni se incheie viata , si sa nu ramanem restanti cu postul . Este pacat sa nu tinem post o zi FARA MOTIV { intr-un hadis se spune ca cine nu tine intentionat o zi post din Ramadan , nu poate sa recupereze chiar daca ar tine post toate zilele lui }
    .

Cand se fac tasbih

Tasbih inseamna sa spunem SubhanAllah , Al hamdulillah { multumim lui Allah , La illaha illaAllah { nu exista alt Dumnezeu inafara de Allah } , Allah Akbar { Allah este cel mai mare } . Asta se spune de 33 { poti sa faci pe degete , la mana dreapta . La mana ai 5 degete cu cate 3 incheieturi fiecare deget . La fiecare incheietura spui tasbih odata , asta inseamna 3 tasbih la un deget , inseamna 15 la o mana , tu faci asta de 2 ori al toata mana , apoi la degetul mare inca odata , in total 33 de ori , daca nu ai inteles lasa-mi pm sa-ti explim mai clar } de ori dupa fiecare rugaciunea , si este bine sa spounem tot timpul , cand facem mancare , cand intindem rufele la uscat , cand facem curat , etc .

,Suneturile accentuate Salaturileuha si in ce constau?

In Luna Ramadan rugaciunea obtionala "cantareste " atatea fapte bune cat cea obligatorie , iar cea obligatoriu este de cateva ori mai buna decat cea in alta luna { nu mai retin bine nr si nu vreau sa duc in eroare } . De aceea este f bine s afacem cat mai multe rugaciuni obtionale , de preferat noaptea , asta consta in 2 raka , apoi iar 2 , cate poti tu sa faci .

Ar fi bine daca ati putea sa explicati amanuntit cum ar trebui sa se desfasoare o zi de ramadan cu toate rugaciunile care trebuie facute si in ce ordine.

Acum incerc sa arat cum este de preferat sa fie o zi de Ramadan .
    Incep ne noaptea , faci cate rugaciuni obtionale poti , apoi dormi putin , te trezesti inainte de fajr , faci wudu , mai facicel putin 2 raka obtional , apoi mananci , faci Fajr . Dupa rugaciunea fajr nu se mai fac rugaciuni obtionale . Daca nu ma insel este un hadis care spune ca tine citeste Quran in timpul ragaciunii fajr { cred ca este o ora si jumatate dupa rugaciunea , fajr se face de cand este azhan , si tine 1 h si jumate , dupa acest timp nu mai este fajr } . Apoi dormim . Urmeaza rugaciunea zohr , apoi asr { in acest timp se face mancare , se citeste cat mai mult Quran , treburile zilnice , dar nu trebuie sa neglijam citirea Quranului } . La magreb mancam , apoi urmeaza isha , si rugaciunea specifica ramadanului Tarawih { de la 8 la 16 raka , si se citestecat mai mult Quran }
    .

Am citit cartea Salat de la fundatie si acolo scria ca inainte de rugaciunea fajr se face sunnah.Cu ceva vreme in urma un prieten imi spunea ca mai intai fac fajr si dupa Soupha (care e compus
    tot din 2 rekea-uir).Eu de 2 luni asa ma rog.Acum nu stiu daca fac bine sau nu.

Inainte de fajr se fac 2 raka obtional , apoi 2 raka obligatoriu - fajr , dupa aceste 2 raka obligatorii nu se mai afce nici un fel de rugaciune , asta este valabil si ptr asr , dupa cele 4 raka obligatorii nu se mai face obtional }
    Mai este si Rugaciunea Doha care se face dupa expirarea termenului la fajr si zohr , consta in 2 raka .

Si mi-a mai zis ca defapt mainile(in momentul cand reciti sura Al-Fatiha)se tin pe langa corp.

Mainile cand spunem sura din Quran se tine peste piept , sau sub piep , dreapta peste stanga , nu pe langa corp

ACum chiar nu stiu cum sa mai fac.O
    scoala spune intr-un fel,alta in alt fel iar cei care sunt la inceput de drum sunt derutati.Eu cel putin asa ma simt.Vreau sa fiu musulman Sunnist dar se pare ca mai am o groaza de invatat.
    Va rog mult de tot sa ma ajutati.

Allah te-a calauzit pe calea cea dreapta , al hamdulillah rabb al alamin , daca nu intelegi ceva , cerene ajutorul , si noi am fost ca tine la inceput , si inca mai avem mult de invatat .
    InshaAllah sa-ti fie cat mai usor sa te acomodezi cu noul mod de viata .

In luna Ramadan mi-am propus pe langa multe altele sa
    invat mai multe sure si as vrea sa invat Sura ya-sin care dupa spusele Porfetului Muhammed(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) e inima Coranului si ar trebui sa fie si in inima fiecaruia.Numai ca din pacate nu stiu araba si as dori sa fac rost de o transcriere asa cum se pronunta.

Lasa-mi adresa ta de e-mail si iti trimit eu o transciere la cateva sure din Quran . Incearca sa asculti cat mai mult Quran , ca sa te obisnuiesticu accentul .
    Allah sa-ti usureze munca .

Allah sa va dea multa rabdare si vointa ca sa ne ajutati pe noi,cei care suntem la inceput de drum

Amin ya Rabb .
    P.S. Sper ca sa inteles ceva din postarea mea , imi cer scuze daca am fost prea detaliata , am facut asta ptr fratii nostri incepatori care sunt si care vor urma sa fie , inshaAllah .
    daca am gresit sau am uitat ceva , va rog sa ma corectati .
    Allah sa fie multumit de noi
    Only ALLAH can judge me !

9.  
    Member
    Iti multumesc draga Sara.Allah sa fie multumit de tine si sa te binecuvanteze.Detaliile mi-au prins foarte bine.Acum, insaallah sa reusesc sa fac ceea ce trebuie ca sa-l multumesc pe Allah al rahman si sa-mi primeasca ramadanul.In cazul in care o sa mai apara nelamuriri pe parcurs nu am sa ezit sa intreb.
    De unde as putea sa ascult Coranul?
    Inca nu pot trimite pm ca sa-ti dau adresa mea de mail.

10.  
    membru de onoare iman99's Avatar
    Asalamu aleikom wrahmatullah wbarakatu

draga surioara ally cu toata dragostea te vom ajuta. cu ceea ce putem.Nu ezita sa intrebi...te-am acceptat pe mesenger dar ai fugit repede
    Cel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad ,si cele mai rele chestiuni sunt inovatile,si fiecare inovatie este Bidah si fiecare Bidah este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului(Muslim)

www.assimalhakeem.com

Page 1 of 3 123 LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)