Stiu ca atunci cand crestinii au cate o sarbatoare, ei nu au voie sa spele haine, sa coasa haine, sau sa isi spele capul in ziua respectiva. Cine a dat legile acestea? Unde scrie? .:(
Mesaj modificat de moderator conform dorintei lui Ibadat
Printable View
Stiu ca atunci cand crestinii au cate o sarbatoare, ei nu au voie sa spele haine, sa coasa haine, sau sa isi spele capul in ziua respectiva. Cine a dat legile acestea? Unde scrie? .:(
Mesaj modificat de moderator conform dorintei lui Ibadat
In numele lui Allah Cel Milostiv, Cel Indurator !
Iti inteleg nelamuririle, chiar "naduful", insa haide sa o luam mai "usurel" cu acuzele. Sa nu cream iar discutii aprinse in aceasta sectiune. Nici noua, musulmanilor, nu ne convine cand altii ne acuza, asadar nici noi sa nu facem ceva ce nu ne place sa ni se spuna.
Este de datoria noastra sa intrebam frumos un lucru si sa ni se raspunda in sha Allah, in aceeasi maniera :)
Asteptam raspunsurile dumneavoastra pe aceasta tema in sha Allah.
As salam wa alecum. Imi cer scuze crestinilor daca am fost rautacioasa.Nu asta era intentia mea, doar ca eu una , nu gasesc explicatie la subiectul acesta, si nici eu nu vreau sa se umple forumul de acuze.
:salam:
Bineinteles ca il iau ca pe un sfat , Munir, omul din greseli invata, dar nu am stiut cum sa aranjez subiectul incat sa nu deranjeze, pt ca am avut si eu o parere si am vrut sa o scriu. Se pare ca am gresit. Se poate sa imi stergeti prima postare si sa o formulezi tu din nou asa incat sa nu mai sune a acuza?
Aha..am inteles! Argumente aveti?:scenic:
:confused:
spre exemplu asa cum ai preluat lucruri ce tin de igiena din traditia profetui Muhammad la fel si crestinii le iau din traditia Bisericii
nu vad nimic rau din asta...ba din contra.
Nu am zis ca este rau,dar la ce folosesc acele restrictii cand in cea mai mare parte au legatura cu igiena, lucru de care trebuie tinut cont foarte mult? De ce nu am voie sa ma spal pe cap daca este sarbatoare? Spun asta pt ca eu una am obiceiul sa ma spal pe cap o zi da una nu. Sper ca nu te deranjeaza intrebarile mele:give_rose:
Scuza-ma ibadat,dar din moment ce esti musulmanca,te poti spala cand doresti tu la cap!Nu vad legatura!
Si asa cum voi faceti ceea ce facea Profetul si companionii lui,adica respectati hadisele asa si unii crestinii respecta recomandarile Sfintilor Parinti!Oricum o sa caut si o sa postez ca sa fi lamurita pe deplin de ce nu trebuia :D sa speli,calci,etc!
Adevarat sunt musulmana mashaalah si ma pot spala cand vreau, dar vroiam sa va inteleg pe voi. Cum si voi intrebati despre islam si vi se rapunde, si eu as dori sa intreb despre voi, daca nu va deranjeaza.:(
Eu intreb despre islam pentru ca este o religie necunoscuta mie si vreau sa stiu cat se poate despre ea!
PS:si eu ma spal tot cand vreau!:D
[COLOR="DarkRed"]Si de sarbatori cand este interzis? ..cand se spune ca poti sa fi trasnit de fulger etc? Eu nu prea stiu multe despre crestinism, chiar daca m-am nascut crestina, si de aceea intreb. Sa nu te superi:[/COLOR]o
asalamu aleikom (pacea fie cu voi)
Prerea mea e sa avem rabdare sora noastra poate nu s-a exprimat cum trebuyie si asta a spus-o si ea..in sha Alah iertati-o si daca cineva poate sa formuleze in alt fel intrebarea
1.Alah le-a dat musulmanilor in Sfantul Quran legile pe care trebuie sa le urmeze fiecare musulman
De exemplu a face ablutiunea este un fard ..o obligatie pe care ne-a impus-o Alah Taala
"O voi cei care credeti!Atunci cand va gatiti pentru Rugaciune,spalati-va fetele voastre si mainile voastre pana la coate,treceti-va mainile voastre ude peste capetele voastre si spalati-va picioarele voastre pana la glezne.Daca sunteti spurcati atunci curatati-va printr-o imbaiere...."
(traducerea sensurilor..surat AL Ma'ida)
nu cred ca are nici o legatura si nici nu se poate face comparatie cu ceea ce crestini au de la sfintii parinti si ceea ce avem noi de la Moahammad*salat* nu hadithurile ne-au invatat sa ne spalam la fiecare rugaciune ci Sfantul Quran e adevarat ca practica am invatat-o de la profetul nostru salalalu aleihy wa salem
Noi suntem obligati inainte de fiecare rugaciune sa facem wodo,daca nu o facem primim pedeapsa cuvenita(ori rugaciunea nu evalabila ori Alah stie mai bine)
Pe cand crestinii din pacate ei consdera ca daca te speli duminica sau in nu stiu ce sarbatoare Dumnezeu ii va pedepsi
Ins ha Alah sa vina val cu completarile pe care ni-i le-a promis si haideti sa dicutam in cel mai frumos mod cu putinta cu crestinii asa cum ne sfatuieste si Allah in Sfantul Quran
Alea sunt prostii babesti!Cum sa fii trasnit daca te speli!Din pacate multi crestini nu intreaba,de ce da,de ce nu!Dumnezeu iubeste curatenia si oamenii curati!Si in crestinism trebuie sa fii curat cand te rogi de ex!
Bravo Val !!:kuzya_01:
Asta vroiam sa aud...deci prostii babesti:36_1_21:
Despre faptul ca nu se lucreaza in ziua de odihna:
12. Şi a mai vorbit Domnul cu Moise şi a zis:
13. "Spune fiilor lui Israel aşa: Băgaţi de seamă să păziţi zilele Mele de odihnă, căci acestea sunt semn între Mine şi voi din neam în neam, ca să ştiţi că Eu sunt Domnul, Cel ce vă sfinţeşte.
14. Păziţi deci ziua de odihnă, căci ea este sfântă pentru voi. Cel ce o va întina, acela va fi omorât; tot cel ce va face într-însa vreo lucrare, sufletul acela va fi stârpit din poporul Meu;
Mai caut!
Aisha,de ce crezi tu ca m-as simti eu jignita ca tu speli sau aspiri in ziua MEA de sarbatoare?Pe bune acum,unul din principalele indemnuri pe care le auzim,este sa nu judeci!
Val tu ai dreptate ca nu noi trebuie sa judecam, dar eu stau in gazda la o batrana care spune ca este f credincioasa, si cand sunt sarbatori nu ma lasa sa imi spal hainele, etc, cu toate ca stie ca eu am alta religie, zice ca ii dau laturi mortilor ei. De aceea am avut atatea intrebari de pus.Stiu ca stau in casa ae si nu am nici un drept, dar eu in sinea mea ma supar de aceste interdictii. Tu Val, daca ai fi in locul ei la fel ai proceda?:(
Val,nu vreau sa te contrazic cumva,insa in versetele date de tine se spune intr-adevar despre ziua de odihna a lui Dumnezeu (Allah),dar ca si munca,indeplinirea anumitor activitati etc.Nu vad insa legatura cu propria igiena.
Deh,m-ati facut si pe mine curioasa! ;)
Daca mai gasesti ceva versete,chiar as fi bucuroasa sa le aflu :give_rose:
Saira,am spus mai sus ca asta cu spalatul la cap sau mai stiu eu ce este o prostie!Spalatul ca rufe,este o activitate(usurata e adevarat de noile inventii,masina de spalat:D Dumnezeu sa-l odihneasca in pace p'ala de-a inventat-o!)da tot activitate este,deci nu se face in zi de sarbatoare!
ibadat,gazda ta,n-are ea treaba cu religia,doar cu niste babisme care n-au nici in clin,nici in maneca cu crestinismul!Pun pariu ca nici n-a citit vreodata ceva din Biblie!Cat despre faptul ca nu te lasa pe tine sa speli,este rea pur si simplu si asa cu siguranta nu va ajunge in Rai!
Val, imi pare bine ca suntem de acord in problema asta:give_rose:
...oricum..cand mai pleaca batranica de acasa, eu tot spal chiar daca este sarbatoare:D
Da, asa stiam si eu cu Duminca. Plus orice alta sarbatoare, in special cele cu cruce rosie. Apoi sa nu te speli sau altceva in timpul slujbei de Duminica sau alta speciala. Probabil cineva mai batran ar tine in fiecare zi sau mai des de Duminca, eu nu le stiu pe toate.
Bunica imi spunea sa nu ma spal pe cap lunea ptr ca nu stiu ce, marti ca nu stiu ce......vineri e vineri, duminca e sarbatoare. Pana la urma te spalai o data pe saptamana si cu asta basta. Si ii fac pe musulmani imputiti :mad: :mad: :mad: .
Imi explicase, dar nu mai tin minte exact: apa aceea e spurcata sau necurata. Dar dc e de la par sau copr nu e tot acelasi lucru?! Si nu cred ca scrie asa ceva in Biblie. Cum se face ca batranele se duc la biserica, se roaga, cica citesc, dar se iau dupa toate cele auzite. Daca mai zice o vecina ceva , gata, nu se face ca a zis cutarica. :(
Iar ma apuca. Imi cer iertare.
As salam alaykum wa rahmadulah wa barakatuku
Dragi frati si surori
Acesta practica a nespalarii hainelor si corpului in zilele de sarbatoare nu tine de credinta crestina .
Ea isi are radacina in practica vrajitoriei si tine de traditia pagina .
In Biblie nu exista nici o referire la acesta interdictie .Ba din contra .Era oblibatorie spalarea corpului si a hainelor inainte de rugaciune ,de mergerea la templu sau inainte de servirea mesei .Cel mai elocvent exemplu este dat de Isus -Pacea lui Allah fie asupra lui- care spala picioarele ucenicilor chiar in seara sarbatorii de Paste.Cine nu crede poate controla.
,,Sfintirea zilei de Sabat" prin odihna ,se refera strict la munca de zi cu zi si nu la spalatul trupului sau al hainelor.
Dar in Europa spalarea trupului era un obicei tabu pina prin sec.XVIII existind ideea ca spalatul trupului te imbolaveste .
Chiar exista o consemnare care spune ca prin sec .al XVI-lea un imparat francez s-a spalat de doua ori in viata -cind s-a nascut si inainte sa moara-
Norocul europenilor din acea vreme ca ploaia ii mai prindea pe afara si asa se mai spalau din cind in cind.;)
Daca doreste cineva voi posta si versetele biblice care fac referire la spalat si sfintirea zilei de sabat.
Din pacate circula ideea, chiar si printre habotnici, deci persoanele care intra mai mult in contact cu biserica si o lasa pe ultimul loc in viata de zi cu zi, ca vechiul testament este cam depasit.
Cine mai stie ce s-a intamplat acum mii de ani, comparativ cu ultimii 2000 care sunt mai aproape de prezent si sunt mai multe date (incorecte oricum) depsre ce s-a intamplat.
Inca nu am citit biblia, dar m-am uitat la numarul de pagini: in formatul pe care il am eu, sunt cam 1200 in total din care:
- 900 Vechiul Testament
- 300 Noul Testament -> 100 Evangheliile
E, cum se poate gandi la modul acesta, Biserica se bazeaza pe Biblie si totusi 2 treimi sa fie ignorate???
Plus ca marea majoritate a oamenilor nu fac diferenta intre ce este scris in Biblie si Traditie, obiceiuri, iar dc vad cu ochii lor sa nu este bine ceea ce fac (a se veadea mancatul porcului) sau nici macar nu apare in Biblie, tot li se pare normal ceea ce face turma.
Pai daca turma zice sa ma omor, eu ma omor? chiar dc in Biblie sinuciderea este un pacat !!
Suparata....din nou :(
In Vechiul Testament din Biblia Ortodoxa, in Facerea (Geneza):
Capitolul 2
"(...)
2. Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut.
3. Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială.
(...)"
Ziua a 7-a, respectiv Duminica, este pentru odihna...o zi in care un bun crestin nu trebaluieste prin casa, nu calca, nu coase, nu merge la camp...etc..dar sa nu se spele?! Este o aberatie!! Voi luati de buna chiar tot ce spune "vecina"..adica nu v-ati pus intrebari si nu ati cautat raspunsuri...asta chiar ma intriga, fie cu iertare!
Nu ne-am nascut in secolul 17 sa nu avem acces la apa....sa ne scarpinam si noi cu agrafe in par...!?
In numele lui Allah Cel Milostiv, Cel Indurator !
In completarea subiectului legat de restrictiile crestinesti din zilele de sarbatoare, as dori, Raluca, sa-ti indic sa citesti si mai vechiul topic al sectiunii intitulat "Semnificatia zilei de odihna la crestini", la urmatorul link :Quote:
In Vechiul Testament din Biblia Ortodoxa, in Facerea (Geneza):
Capitolul 2
"(...)
2. Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut.
3. Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială.
(...)"
http://www.rasarit.com/vb/showthread.php?t=1791
Exista acolo o explicatie obiectiva, in opinia mea, oferita de fratele Suleiman, cel care a studiat varianta araba a versetelor indicate de tine mai sus si care -----streaza greseala de traducere strecurata intentionat sau nu in textul biblic. Pentru orice iubitor de limba araba si nu numai, este o tema frumoasa de studiu ;)
P.S.: nu doresc sa rediscutam aici acest subiect, locul lui fiind in topicul creat special, insa am dorit doar sa reamintesc cititorilor nostri anumite aspecte care au mai fost discutate.
Cu respect, Abdul Rahman.