Assalamu Alaikum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!.
MashaAllah! inca o data, .. MashaAllah!Maryam, ce frumos articol si cat adevar, …..Allah sa va binecuvanteze in ambele lumi inshaAllah.
Eu propun sa venim cu cat mai multe articole si sa ne inbunatatim cunostintele sa ne reamintim ce poate am mai omis, sa invatam cat mai multe si sa ne impartasim cunostintele inshaAllah stiu ca sunteti un izvor nesecat de informatie asa ca ,sa ne punem pe treaba , inshaAllah.![]()
Results 1 to 10 of 23
|
|
-
membru de onoare

08-19-2006, 12:07 AM
Uneori auzim diverse predici sau dezbateri ale unor subiecte si ne vine in minte...stiam asta!
Insa studiul nostru este de multe ori limitat si stim cu adevarat prea putin din semnificatia Quranului,despre motivele revelatiei surelor...despre povestile din Quran....
Inshaa ALLAH doresc ca acest subiect sa fie in primul rand unul care sa ne ajute sa impartasim lucrurile minunate pe care le invatam din religia naostra...astazi am asistat Gratie lui ALLAH Ta`aala ,alhamdulillah la una din minunatele lectii ale sehului cu care invatam.
Sper si ma rog la ALLAH sa ne faca pe toti dintre cei placuti si dragi Lui,Inshaa ALLAH!
Ayatul Kursii
Odata Profetul l-a intrebat pe Ubay (companionul care stia cel mai bine Quranul) :
“Care verset este cel mai important din Quran?”
Si acesta a raspuns “ALLAH si Profetul Sau stiu cel mai bine.
Si Profetul l-a intrebat a doua oara si acesta a raspuns la fel,apoi a treia oara ,de trei ori
l-a intrebat Profetul pe companion aceasta intrebare si in cele din urma acesta a raspuns “Ayatul Kursii”
Atunci Profetul a luat mana acestui om si a pus-o in dreptul inimii sale si i-a spus “Felicitari,ai gasit(inteles)”.
Acest verset este cel mai important,cel mai grav,cel mai plin de sens din tot Quranul;pentru ca in el este vorba de ALLAH ,de numele,de calitatile Sale…
Si cine citeste acest verset inainte de culcare este protejat de orice rau pana la ivirea diminetii .
Intr-o zi Profetul i-a poruncit lui Abu Huraira sa pazeasca un copac si Abu Huraira s-a dus si a gasit in toiul noptii un om care venea sa fure de acolo,l-a prins si i-a spus acelui om ca-l va duce la Profet ,dar acesta s-a jurat ca n-o sa se mai intample si ca facea acest lucru pentru ca era stramtorat,ca sa-si hraneasca familia;atunci Abu Huraira l-a iertat si dimineata cand a venit la Profet acesta l-a intrebat ce s-a intamplat si Abu Huraira i-a povestit ce se intamplase,atunci Profetul i-a spus :”Te-a mintit “(spunandu-i ca nu va mai repeta greseala).Abu Huraira s-a dus si in noaptea urmatoare si a asteptat,la un moment dat omul acela a venit iar ca sa fure si din nou a inceput sa se scuze si sa se justifice si s-a jurat ca de data asta nu va mai face ,dar sa nu-l duca in fata Profetului.Abu Huraira l-a lasat din nou si dimineata Profetul l-a intrebat “Ce ai facut cu prizonierul tau?”
Si Abu Huraira i-a povestit din nou si Profetul i-a spus “Te-a mintit”.
Si chiar asa s-a intamplat….in urmatoarea noapte acel om a aparut din nou insa i-a spus lui Abu Huraira :”Te voi invata ceva –un verset care te va proteja ,numai lasa-ma sa plec”.Si l-a invatat Ayatul Kursii.
Cand dimineata Abu Huraira a venit la Profet si i-a povestit ce s-a intamplat acesta i-a spus :”Ti-a spus adevarul”.
Ceea ce este surprinzator este ca acel om era …seitan!
Si aceasta poveste este plina de insemnatate si ne ofera multe lectii.
1. In primul rand ar trebui sa ne gandim si sa tragem o invatatura puternica din aceasta pilda…cata incredere aveau companionii in Profet si cum il ascultau,ei nu indrazneau sa tagaduiasca vorbele sale.
2. Un credincios trebuie sa fie atent intotdeuana la ceea ce este in jurul sau si sa gaseasca realitatea acolo unde ea exista.Sa ia ceea ce este bun chiar si de la necredinciosi(fireste folosind acest bun doar in mod Islamic)
3. Atunci cand citim Ayatul Kursii –seara la culcare ,sau noaptea ,suntem protejati de orice rau pana dimineata .
Cand ne gandim la semnificatia acestui verset noi trebuie sa fim foarte atenti la modul in care ni-L imaginam pe ALLAH Ta`aala.
Si orice lucru,cerurile si pamantul ,galaxiile sunt in comparatie cu Tronul Lui precum un inel fata de intregul desert.
Imamul Zahary a spus :
”Cand vorbim de ALLAH trebuie sa nu uitam aceasta regula ;orice te-ai gandit sau ti-ai imaginat despre ALLAH (adica modul in care arata,cum este,ce face…) nu este asa!”
Pentru ca ALLAH Ta`aala este nelimitat in timp ce toate simturile noastre sunt limitate,nimeni nu L-a vazut si El nu se aseamana cu nimic ….
A spus ALLAH Ta`aala (Hadis Qudsi) :
“Ganditi-va la creatiile Mele si nu va ganditi la infatisarea Mea pentru ca nu veti putea “
Am putea sa meditam la Numele Lui ALLAH Ta`aala caci ele fac parte din credinta noastra in ALLAH.
Si am putea sa meditam la creatiile Sale si astfel cu voia Sa ,inshaa ALLAH sa ne apropiem de El.
-
08-19-2006, 08:44 AM
-
08-19-2006, 11:01 AMIn numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
As vrea sa completez si eu cele scrise atat de frumos de voi si as incepe prin a spune - in special pentru cei care nu sunt musulmani - ca versetul (ayat) Kursiy inseamna 'versetul Tronului', dupa acest cuvant 'kursiy' care inseamna 'tron, jilt'.
Unii comentatori interpreteaza acest aspect si ca insemnand Stiinta lui Allah.
Ar mai fi de adaugat si faptul ca unele moschei prefera sa incrusteze acest verset pe peretii sai.
Versetul este urmatorul :
Allah !
Nu exista alta divinitate in afara de El, Cel Viu, Vesnicul [Al-Qayyum] [1]. Nici atipirea, nici somnul nu-L cuprind ! Ale Lui sunt cele din ceruri si de pre pamant ! Cine este acela care ar putea mijloci la El fara de ingaduinta Lui ? El le stie pe cele din fata lor si pe cele din urma lor [2]. Si ei nu pricep nimic din stiinta in afara de ceea ce El voieste. Tronul Lui se intinde peste ceruri si peste pamant si nu-I este grea pazirea lor [3]. El este Preainaltul, Maretul ! (sura Al-Baqara 2 : 255 - in traducere sura 'Vacii')
'Ali (Allah sa fie multumit de El !), varul Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa !) a spus si el despre acest atat de minunat verset (ayat) :
"L-am auzit pe Profet spunand, in timp ce predica de la amvonul sau : 'Acela care citeste ayatul Kursiy, dupa fiecare rugaciune obligatorie, nimic nu-l va impiedica sa intre in Paradis ' "
(relatat de Al-Bayhaqi; Al-Albaani a clasificat aceasta relatare ca fiind autentica, in timp ce alti invatati musulmani - nu)
Allah Preainaltul stie cel mai bine !
Note de subsol :
[1] cuvant prin care va aparea tradus epitetul lui Allah Al-Qayyum, care mai inseamna si 'Cel care nu are nevoie de nimic, in vreme ce toate au nevoie de El; Cel care nu depinde de nimeni, in vreme ce totul depinde de El';
[2] El le stie pe cele din aceasta lume si pe cele din Lumea de Apoi;
[3] a cerului si a pamantului."In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
membru de onoare

08-22-2006, 01:55 AM
Sigur ca de cele mai multe ori ne vin in minte mult mai usor cuvintele in limba materna dar cred ca este cel mai minunat mod in care putem sa ne rugam la ALLAH Ta`aala ,facand dua-uri ,chiar asa cum acestea au fost pogorate in Sfantul Quran.
Cu siguranta daca ar fi fost ceva mai bun ,un mod mai placut lui ALLAH Ta`aala prin care robul sa se poata apropia de Creatorul Sau (in invocatii) ALLAH Ta`aala ne-ar fi aratat.
Acestea sunt cateva din dua-urile din Quran.
Inshaa ALLAH,Bunul ALLAH sa ne ajute si sa fim dintre cei cu adevarat robii supusi,caci asa cum scrie in Quran ALLAH Preainaltul nu ne-a creat decat pentru a-L adora!
Biism ALLAH Ar-Rahman Ar-Rahim
Rabbana innaka man tudkhili alnnara faqad akhzaytahu wama lilththalimeena min ansarin.
Doamne!Pe acela pe care il faci sa intre in Foc,Tu il acoperi de rusine,iar pentru cei nelegiuiti nu este cine sa-I ajute
(Surat Al-Imran:192)
Rabbana innana samiaana munadiyan yunadee lil-eemani an aminoo birabbikum faamanna rabbana faighfir lana thunoobana wakaffir aaanna sayyi-atina watawaffana maaaa al-abrari.
…Doamne!Iarta-ne noua pacatele noastre ,sterge faptele noastre rele si ia-ne sufletele impreuna cu cei evlaviosi (Surat Al-Imran-193)
Rabbana waatina ma waaadtana aaala rusulika wala tukhzina yawma alqiyamati innaka la tukhlifu almeeaaada.
Doamne!Da-ne noua ce ne-ai fagaduit prin trimisii Tai si nu ne acoperi pe noi de rusine in Ziua Invierii caci Tu nu-Ti calci fagaduinta.(Surat Al-Imran-194)
Rabbana wasiaata kulla shay-in rahmatan wa aalman faighfir lillatheena taboo waittabaaaoo sabeelaka waqihim aathaba aljaheemi.
Doamne!Tu iti intinzi peste toate lucrurile Indurarea si Stiinta Ta.Deci iarta-I pe cei care Iti cer iertare ,se caiesc si urmeaza Calea Ta si pazeste-i de chinul Iadului. (Surat Ghafir :7)
Rabbana waadkhilhum jannati aaadnin allatee waadtahum waman salaha min aba-ihim waazwajihim wathurriyyatihim innaka anta al AAazeezu alhakeemu.
Doamne!si fa-i pe ei sa intre in gradinile Edenului ,pe care Tu le-ai promis, ca si pe cei care au fost evlaviosi dintre parintii lor,sotiile lor si urmasii lor ,caci Tu esti Cel Puternic si Intelept! (Surat Ghafir:8)
Rabbana atina min ladunka rahmatan wahayyi lana min amrina rashadan.
Doamne,da-ne noua indurare de la Tine si oranduieste-ne noua lucrurile noastre asa cum este drept! (Surat Al-Kahf: 10)
Rabbana atina fee alddunya hasanatan wafee al-akhirati hasanatan waqina AAathaba alnnari.
Doamne,fa-ne noua parte buna in aceasta lume si parte buna in Lumea de Apoi si apara-ne pe noi de chinurile Focului.
(Surat Al-Baqara:201)
Rabbana la tuzigh quloobana baada ith hadaytana wahab lana min ladunka rahmatan innaka anta alwahhabu.
Doamne!Nu duce in ratacire inimile noastre ,dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta ,caci Tu esti cel Darnic!
(Surat Al-`Imran-8)
Rabbana hab lana min azwajina wathurriyyatina qurrata aayunin waijAAalna lilmuttaqeena imaman.
Doamne,da-ne noua de la soatele noastre si de la vlastarele noastre mangaiere pentru ochi si fa din noi calauza pentru cei evlaviosi!(Surat Al-Furqan-74)
Inshaa ALLAH va continua...
-
-
-
-
-
08-22-2006, 11:15 AM
Maryam,nici gand, nu sunt suparata..........ne mai apuca si pe noi cateodata, doar suntem oameni........si vesnic suntem supusi greselilor.............
....si sincer , astept postarile tale cu sufletul la gura....intotdeauna e ceva de invatat.
FARA NICI-O INDOIALA,RELIGIA LUI ALLAH ESTE CEA MAI BUNA SI DREAPTA"
-
membru de onoare

08-22-2006, 03:19 PM(continuare)
Rabbana ighfir lana thunoobana wa-israfana fee amrina wathabbit aqdamana waonsurna AAala alqawmi alkafireena.
“Doamne,iarta-ne noua pacatele noastre si silnicia din purtarea noastra , intareste-ne picioarele noastre si ajuta-ne pe noi sa-I infrangem pe oamenii necredinciosi! (Surat Al-`Imran:147)
Rabbana ighfir lana wali-ikhwanina allatheena sabaqoona bial-eemani wala tajAAal fee quloobina ghillan lillatheena amanoo rabbana innaka raoofun raheemun.
Doamne ,iarta-ne noua si fratilor nostri care ne-au luat-o inainte intru credinta si nu ne lasa in sufletele noastre niciun fel de pizma fata de aceia care au crezut!Doamne,Tu esti Iertator,Indurator!
(Surat Al-Hasr:10)
Rabbana AAalayka tawakkalna wa-ilayka anabna wa-ilayka almaseeru.
Doamne,in Tine ne incredem,si la Tine ne intoarcem cu cainta si la Tine este intoarcerea.(Surat Al-Mumtahana:4)
Rabbana thalamna anfusana wa-in lam taghfir lana watarhamna lanakoonanna mina alkhasireena.
Doamne,noi am fost nedrepti cu sufletele noastre si daca nu ne ierti si nu Te induri de noi ,vom fi printre cei pierduti.(Surat Al-A`raf:23)
Rabbana innaka taAAlamu ma nukhfee wama nuAAlinu wama yakhfa AAala Allahi min shay-in fee al-ardi wala fee alssamai.
Doamne Tu stii ce tinem ascuns si ce lasam sa se vada ,caci nu-I este ascuns lui ALLAH,nici pe pamant si nici din cer
(Surat Ibrahim:38)
Rabbana la tu-akhithna in naseena aw akhtana Rabbana wala tahmil AAalayna isran kama hamaltahu AAala allatheena min qablina Rabbana wala tuhammilna ma la taqata lana bihi waoAAfu AAanna waighfir lana wairhamna anta mawlana faonsurna AAala alqawmi alkafireena.
Doamne,nu ne pedepsi pe noi,daca am uitat sau am gresit!Doamne,nu ne impovara pe noi cu grea povara ,asa cum i-ai impovarat pe cei de dinaintea noastra.Doamne,nu ne impovara pe noi cu ceea ce noi nu putem indura!Si sterge-ne noua greselile noastre si iarta-ne pe noi si fii Milostiv cu noi!Tu esti ocrotitorul nostrum,ajuta-ne pe noi sa izbandim asupra celor necredinciosi!(Surat Al-Baqara:286)
Rabbuna wasiAAa rabbuna kulla shay-in AAilman AAala Allahi tawakkalna rabbana iftah baynana wabayna qawmina bialhaqqi waanta khayru alfatiheena.
Doamne,judeca intre noi si intre neamul nostru cu dreptate,caci Tu esti cel mai bun dintre judecatori! (Surat Al-`A`raf:89)
Rabbi ijAAalnee muqeema alssalati wamin thurriyyatee rabbana wtaqabbal duAAai.
Doamne,fa ca eu sa implinesc Rugaciunea[As-Salat] cu sarguinta ,ca si o parte din urmasii mei!Si primeste ruga meDoamne!(Surat Ibrahim:40)
Rabbana ighfir lee waliwalidayya walilmu/mineena yawma yaqoomu alhisabu.
Doamne,iarta-mi mie si parintilor mei si drept-credinciosilor in Ziua in care se va face socoteala! (Surat Ibrahim:41)
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |